Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich koledzy szukajac na wyszukiwarce byly wypowiedzi kolegow jakiej firmy oni sami zalozyli ale nie znalazlem wypowiedzi np po roku uzytkowania lub po 50 tys jaki jest efekt sam biore pod uwage lemforder lub febi albo moze te hiciory meyle koledzy duzo jezdze wiec chce dobra firme z lemfordera znalazlem za 390zl a z febi za 270zl na allegrotylko czy aby to ta firma a nie jakas podroba bo w mojej okolicy w sklepie gosc mnie zastrzelil cena 620zl wiec skad ta roznica czy on az tyle chce zarobic a moze wy macie jakis pewny sklep na allegro wiec prosze o porade i pomoc lub moze cos innego polecacie :lol: :lol: :cool2:
Opublikowano

dobry sklep -> http://www.czescidobmw.pl

z zasłyszanych informacji wahacze przód febi w m technikowym zawiasie poddały sie po 40 tys. km, rozumie że polskie drogi itd ale jadnak słabo...

lemforder szły na pierwszy montaż, oryginały wytrzymują powiedzmy jakieś 200 tys. km

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano

dzis widzialem na bmw-sport kolesia, co pisal ze juz trzy lata hula na meyle i nadal OK

szkoda tylko, ze nie napisal ile km w tym czasie zrobil

mialem ten sam dylemat co ty kolego i poszedlem w meyle ze wzgledu na perspektywe wymiennych swozni na przyszlosc

nawet gdyby mniej pociagnely niz lemforder, to zawsze taniej nowe swoznie wrzucic niz caly wahacz

Opublikowano
koledzy a nie jest tak ze meyle jest zawieszeniem sztywnym bo cos takiego gdzies znalazlem ja wolalbym porownywalne do orginalu duzo jezdze i chcialbym miec konfortowo ale tez znalazlem opcje taka ze wahacze meyle a tuleje lemforder czy ma ktos taki mix :cool2: :cool2: :cool2:
Opublikowano

U siebie Meyle HD założyłem, faktycznie od razu auto wydawało się sztywniejsze, pewniej reagujące na ruchy kierownicą itd., wymienność sworzni uważam jako dodatkowy + na przyszłość.

Zwróćmy uwagę, że "nówki" przyrównujemy do "wymęczonych" już wahaczy, wiadomo, że będzie sztywniej......

Swoje HD kupiłem u Pana Maćka "http://www.czescidobmw.pl".

Pozdrawiam

Opublikowano
koledzy a nie jest tak ze meyle jest zawieszeniem sztywnym bo cos takiego gdzies znalazlem ja wolalbym porownywalne do orginalu duzo jezdze i chcialbym miec konfortowo ale tez znalazlem opcje taka ze wahacze meyle a tuleje lemforder czy ma ktos taki mix :cool2: :cool2: :cool2:

Komfortowo nigdy nie będzie, bo nie ma być. Przecież oryginalnie to nie ma być miękkie auto. Nie po to ktoś wymyślił BMW jako markę ze sportowym zacięciem żeby auto było miękkie i podnosiło tylne koła na zakrętach :D. Zawsze więc będzie twardsze niż limuzyna. Jak komu potrzeba komfortu to niech sobie Citroena na hydro kupi i będzie pływać ...

A tak poważnie - to Meyle ma opinię twardszych, czy chodzi o gumy czy inne rzeczy. Dodatek HD w nazwie ma mówić o wydłużonej trwałości części ale pewnie kosztem komfortu... :cool2:

Opublikowano
x2

co kolego miales na mysli wiec chyba sie skusze na lemfordera chyba dobry wybor to bedzie

Opublikowano

Jeśli temat wahaczy, to napiszę swoje trzy grosze.

Miałem okazję wymienić jeden (lewy) - kupiłem za ponad 400 zł TRW ... i się popsuł po kilku dniach (zauważyłem mały luz) jednak został z samochodu wymontowany dopiero po 3 miesiącach ;( - ale wymienili bez najmniejszego problemu ;)

Nie wiem jak z jakością wahaczy TRW - jednak mój przypadek potwierdza obiegową opinię z mojej okolicy, że TRW to niezła firma jednak zalicza coraz częściej wpadki. Oczywiście żeby to potwierdzić należałoby mieć pełniejsze dane o awaryjności.

Opublikowano
Witam, dzisiaj wymieniłem oba wahacze przednie wraz z tulejami na wahacze firmy Meyle HD. od razu czuć różnicę, samochód jest sztywniejszy i lepiej reaguje na skręty kierownicą. jak na razie jestem zadowolony i mam nadzieję, że obejdzie się bez niespodzianek. pozdro
Opublikowano
kurcze mam ochote na meyle ale lemforder to chyba przoduje w tej dziedzinie tyle ze meyle ok 300zl tansze ale czy gra warta swieczki moze jest ktos kto zrobil na tych wahaczach chociaz 50tys moja bunia ma niby przebisg 235tys ja nia przejechalem 90tys i dopiro teraz pjawil sie problem z zawiecha
Opublikowano
moim zdaniem to jest trochę w tym wszystkim loterii. Lemforder też nie da ci gwarancji, że zrobisz na nich znowu 200 tyś. km. jak będziesz miał pecha i zaliczysz kilka pięknych polskich dziur to i wahacz od lemfordera się rozpadnie. Dlatego ja z ostrożności kupiłem Meyle HD, ponieważ można w nich wymieniać sworznie i nawet gdy nie wytrzymają jakoś bardzo długo to zawsze będzie mniejszy koszt. Chociaż dzisiaj mi mechanik powiedział, że mimo, iż sworznie są wymienne to czasami podczas wymiany nowy sworzeń może mieć luz i trzeba i tak wymienić cały wahacz:(
Opublikowano

a tak trochę z innej beczki. po wymianie wspomnianych powyżej wahaczy zrobiono mi geometrie kół. osobiście przy tym nie byłem a mechanik powiedział, że wszystko skorygowali i jest ok. wręczył mi wydruk a ja totalny laik nie wnosiłem sprzeciwu. w domu zacząłem analizować wydruk i coś mi się nie zgadza.

tu taj podaję link do wydruku http://rapidshare.com/files/16961813/zdjęcie_wyniku_geometri_kół.JPG

jak toś się na tym zna to proszę o poradę czy jest wszystko ok. Dla mnie WSZ i pochylenie koła jest poza normą i powinno zostać poprawione. tak mi się wydaje ale nie jest pewny (kompletnie się na tym nie znam). Dlatego mile widziane komentarze i podpowiedzi zanim zrobię awanturę na warsztacie :)

Dodam, że auto prowadzi się super i nie ściąga, jedynie jest sztywniejsze, co pewnie wynika z wymiany obu wahaczy na nowe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Meyle niemoze nawet lezec na polce obok Lemfordera :D to nie ta klasa,wiekszosc z nas kupujac sugeruje sie cena a to nietedy droga.Lepiej doplaci i miec to co BMW zaklada na 1-szy montaz.
Opublikowano
Meyle niemoze nawet lezec na polce obok Lemfordera :D to nie ta klasa,wiekszosc z nas kupujac sugeruje sie cena a to nietedy droga.Lepiej doplaci i miec to co BMW zaklada na 1-szy montaz.

bez przesady różnica w cenie to jakieś 50 zł na jednym wahaczu i pewnie wynika z tego że LEMFORDER robi części dla BMW, więc może sobie pozwolić na podwyższenie ceny. dodatkowo chciałbym dodać, że czasami można dostać wahacze LEMFORDERa za około 300 zł tylko ze startymi logami producenta, więc o czymś to świadczy (info. od mechanika).

Opublikowano
lemforder jak najbardziej polecam tylko ze meyle HD maja wymienne sworznie i tylko o to w tym chodzi.A patrzac na nasze drogi to troche po d.... dostaja bo nie wszystko zawsze da sie ominac
Opublikowano

Podobno to bardzo dobra firma-najwięcej tego idzie na USA...jakość prawie jak oryginał.

Ale czy lepsze jak MEYLE HD (i nie ważne ,że wymienne swożnie)-chodzi mi o całokształt? Lemforder za drogi...

Kompletuję już powoli całe nowe zawieszenie na przód i wahacze też będę potrzebował i tuleje.Te wyjęte zregeneruję,będą na zapas.

Co wg Was lepsze?

Opublikowano

Eh a juz mialem kolego kupic meyle :mad2: oczywicie to zart do tej pory kolego staralem sie kolego kupowac czesci org ale mam kryzys finasowy ale mniejsza z tym chyba chwile poczekam i jednak lemforder :cool2: :cool2: :cool2:

Opublikowano

Wymienialem niedawno wahacze z przodu. Podobno zalozyli mi jakies "najlepsze". Jak narazie auto lepiej sie sprawuje niz przed wymiana.

Ale mam pytanie do Was. Z tego co mi powiedzieli na diagnostyce, to mam do wymiany tuleje wahacza lewego z tylu. Oczywiscie zrobie to, ale czy to moze miec wplyw na lekkie sciaganie w lewo? I w ogole zauwazylem, ze auto na rownej drodze [autostrada, expresowka] jedzie prosto i az milo sie jedzie. A w koleinach, lub na drodze troszke gorszej jakosciowo, to juz "walka" z kierownica. Czym to moze byc spowodowane?

Exx