Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ..

Posiadam auto już dwa lata i od pewnego czasu pojawiają sie problemy a mianowicie ze skrzynią biegów (a dodam że jest to automat)szarpie tak czasem i przeciąga biegi czyli nie przełącza tak łagodnie .. przy tym jest odgłos skrzyni taki głośniejszy .

jak auto chce odpalić pojawia sie bład skrzyni biegów i nie chce odpalić auto. teraz dzieje sie coraz częściej . Palić nie chce szczególnie jak jest rano bo jest zimno w dzień sie udało czasem że zapaliło.

Aktualnie auto już nie zapali tylko trzeba sie dostać do sterownika silnika poruszać kablami i odpali , ale nie zawsze .

Niewiem co robić .

Opublikowano
był podłaczany pod kompa i te błędy które pokazało a było najczęściej ich przy zmianie biegu z 1 na 2 ale gość pokasował i wszystko ma niby grać ale po jakimś czasie znowu to samo ..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
skrzynia wygląda na konwerter...

po czym to wnioskujesz? :?:

najlepiej to cala skrzynie wymienic :mrgreen:

W jakim stanie jest twoj akumulator?

nic nie pisałem o wymianie skrzyni :?: a konwerter moze dawac takie objawy ale zawsze zaczyna sie od najprostszych rzeczy czyli np.pozom oleju

Opublikowano

Jeśli chodzi o samą skrzynię też czasem (zupełnie nieregularnie) ma swoje przebłyski najczęściej między 3 i 4 biegiem. Potrafi przeciągnąć bieg - trzymać wysokie obroty, a jak już się zdecyduje na zmianę biegu potrafi szarpnąć nieprzyjemnie. Człowiek znający się na rzeczy po sprawdzeniu auta orzekł, że powodem musi być jej "nauka" i sytuacja na drodze bo tak jest bez zastrzeżeń. Pojeździłem poobserwowałem i wyszło mi że takie przypadki "głupawki" w większości zdarzają się zazwyczaj wtedy kiedy - mocno przyspieszę i nagle zwolnię (nie da rady wyprzedzić), jadę pod górkę a ona nie potrafi się dostosować (znalazłem kiedyś artykuł w którym sugerują by ASB w jeździe górskiej lub pod strome w zniesienia przełączyć na tryb ręczny), jadę dynamicznie by po chwili stać się emerytem.

Problemów z elektroniką nie mam żadnych (błędów brak) i pali normalnie. Generalnie należy zacząć od diagnozy komputerowej i najczęściej występujących usterek przy takich objawach. Trzeba podjechać do prawdziwego fachmana od ASB (nie samozwańczego) i niech zbada pacjenta.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

Jeśli chodzi o akumlator to jest nowy . Auto było podłączane pod kompa i nic nie widzi , wszystko działa jak należy.

a dodam że za każdym razem jak chce odpalić pisze "Błąd skrzyni biegów"

Olej w skrzyni też był wymieniony.