Skocz do zawartości

chcę sprawdzić nowo zakupione autko...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ok witam ,mój pierwszy post dotyczy bmw 523i se rok 98.mianowicie chce ja sprawdzić czy wszysko jest ok,jechałem nią ok 100 km skrzynia ok(automat) nic niepokojacego.

na desce airbag light sie swieci bo ktos tam skóre wstawiał,i pokazuje że tylna żarowka nie działa, ale wszystkie swiatła są.

jak to autko sprawdzić,jak sie wywołuje błedy? na co patrzeć wogóle pod względem ogólnym?

może jakiś reset usunie te wady?

dziękuje

noga w chłodnicy
Opublikowano

ok podłącze,dzięki za odpowiedz.jaki olej tam sie leje najlepiej? i jaki olej do skrzyni automat,bo będe jej robił wymiane wszystkich płynów po kolei plus świece tylko nie wiem jakie firmy olejów świec itd

dzięki za odpowiedz

noga w chłodnicy
Opublikowano

Ja też niedawno kupiłem i zalałem vavoline synpower 5w40. Przejechałem już 3,5 albo 4tys km i zero spadku na bagnecie. Silnik od pierwszych sekund chodzi cichutko. Wiesz jaki masz zalany olej? Ubywa go kopci? Silnik nie hałasuje?

Co do oleju w skrzyni to są tematy ja mam manuala to nie wiem.

A świece sam nie wymieniałem, ale myślę, że z firmy NGK są ok.

Znajdź też mechanika co po wymianie płynu chłodzącego porządnie Ci odpowietrzy bumę. Ja robiłem to sam bo wolałem wiedzieć, że jest zrobiona dobrze.

Opublikowano

niewiem jaki tam olej jest bo jest niedziela i tam gdzie auto serwisowane było to jest zamknięte dzisiaj.silniczek chodzi cichutko ma przejechane 230 tysi.

odpowietrzyc bume--co to znaczy?

dzięki

noga w chłodnicy
Opublikowano
witam skzrynie masz pewnie ZF z zielonym deklem od spodu 5hp-18 a olej do niej jest ESSO LT 71141 oleju wchodzi 6-9 litrow zalezy jaka wymiana.Odpowietrzasz Bunie po wymianie plynu chlodniczego a robisz to tak.Na zimnym silniku odkrecasz korek od chlodnicy pzrekrecasz kluczyk w pozycji zaplonu ustawiasz nadmuch na ogrzewanie na maksa odkrecasz korekczek taki maly krzyzakowy plastikowy na termostatcie lejesz plyn do chlodnicy az zacznie sie przelewac plyn choldniczy przez ten maly otworek w obudowie termostatu i obserwujesz czy sa babelki powietrza jak zobaczysz ze juz nie ma zakrecasz koreczek na termostatcie i odkrecasz 2 koreczek krzyzakowy na obudowie chlodnicy i ta sama procedura lejesz i obserwujesz czy nie ma babelkow, jak nie ma zakrecasz i gotowe.Pojezdzic troche z dzien obserwowoac temperature czy trzyma sie wskazowka w pionie.Na 2 dzien sprawdzic na zimnym silniku czy masz stan plynu dobry.Ogolnie ja tez mam automata i nie wymienalem oleju w skrzyni tylko dolewalem.Proponowal bym ci oddac auto do dobrego fachowca co sie zna na Bemkach bo widze ze nie miales wczesniej Bemki :D Bo jak ci zle odpowietrzy uklad to zgrzejesz furke i dopiero mozesz miec koszta to samo sie tyczy skrzyni.
Opublikowano
niewiem jaki tam olej jest bo jest niedziela i tam gdzie auto serwisowane było to jest zamknięte dzisiaj.silniczek chodzi cichutko ma przejechane 230 tysi.

odpowietrzyc bume--co to znaczy?

dzięki

jeśli przebieg masz tak mały to lej syntetyk. Firma to motul albo vavoline, ale te co spełniają normy bmw.

No i oczywiście filtr oleju&powietrza.

Opublikowano

właściwie to w ksiażce serwisowej jest ze miała serwis robiony 5-go tego misiaca wraz z wymianą płynu chłodzącego na zime,swiece,olej itd,ale ja to i tak zrobie bo sie nie wierzy na słowo.

dlatego będe dzwonił tam do warsztatu i putał o to i owo.jak narazie to nie ma z nia problemów jest super tym bardziej że była malowana rok temu.

miałem 2 vectry mam jedną w dieslu teraz też do pracy i pare innych aut ale o tym zawsze marzyłem i mam :)

teraz bede dbal i tylko jej światła na polift wymienie i jakis felunek fajny i to wszystko

dzięki za porady i odpowiedzi.

a jeszcze jak ten steptronic działa? jakies porady? np. przy podjedzie pod gorke można sobie na manual przełączyć?

noga w chłodnicy
Opublikowano

Olej wymień i filtry i tak i tak. Świece obejrzyj jak są ok to nie musisz. No i sprawdzić to co się da. Klocki tacze etc. Można przełączyć ale po co? jak brakuje wtedy mocy to depnąć głębiej na gaz to zredukuje bieg albo dwa i będzie ok ;)

też miałem vectre. tą B. Po każdej zimie trzeba było się modlić zeby nie wyskoczyła ruda na nadkolach albo na drzwiach.

Opublikowano

a ten triptronic to poco jest w sumie jak można tylko właczyć D i jedzie sama.tam jest sport jakieś i ten guzik pod pedałem to w jakich sytuacjach tego się uzywa i czy nie jest to grozne dla silnika/skrzyni?

dzięki za odpowiedzi

noga w chłodnicy