Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po odłączeniu Akumulatora w celu wywalenia klapek w kolektorze Ssacym i po ponownym podłączeniu za kilka godz ponownie brak ładowania samochód odpalil pochodził z 25 min na postoju po czym zaczyna kopcic wywala kontrolki active steering szkrzynia wchodzi w tryb awaryjny nawet potrafi zgasić sie silnik monitorek z navi przygasa ewidęteni cos wycyckało akum po odpaleniu na krótko z 2 akumulatora wszystko wraca do normy ale go tylko odepnę ze pobiera prąd z mojego zamontowanego w samochodzie to ta sama akcja a nie wyskakuje za bardzo ze brak ładowania moze wystarczy naładowac i powróci wszystko do normy akumulator nowy ma kilka miesiecy co o tym sądzicie ??????
Opublikowano
Ok sprawdzę no ale to żadna kontrolka albo komunikat by nie wyskoczył ze brak ładowania ??? trochę to dziwne no i przed odłączeniem akumulatora nie było żadnego problemu
Opublikowano
wiec tak akumulator ładowany był od 17 30 do 14 30 nie wiem czy nie za mało ale auto odpalilo i chodziło normalnie przez jakies 20 min pozniej zgasiłem i stało jakies z godzinę otwarte ale lampka sie nie palila zadna pogśiłem :) i jak kolejny raz odpalilem zeby sie przejechać po chwili jazdy zawracałem bo juz ekran z nawi swirował i kontrolki czy znowu akumulator dentka odpalilem na krótko z innego akumulatora napiecie nierzyłem miernikiem i pokazywło 10.30 i spadało na 9 .40 pźniej przez chwile na 14 i auto zgasało czyli wiygląda na to ze nie ma ładowania tylko przez co alternator czy regulator napiecia ?????
Opublikowano

Nie ma alarmu o braku ładowania. Jest tylko o rozładowanym akumulatorze. Ja miałem identyczne objawy. Do puki akumulator był naładowany to samochód zasilał wszystkie systemy z niego a potem seria błędów: ABS, ESP, wyświetlacz radia, wspomaganie... Ładowanie 9V - 11V

Przyczyny mogą być dwie: alternator albo regulator ładowania. Jeśli potrzebujesz to mam i to i to do sprzedania (pod warunkiem, że masz BOSCHa bo jak masz VALEO to będzie dużo trudniej dostać zamienniki).

Opublikowano
Nie ma alarmu o braku ładowania

Jest taki alarm, sprawny regulator jest w stanie diagnozować i sygnalizowac m.in. uszkodzenie prostownika, za wysokie napiecie.

Nie zdiagnozuje zwarcia w uzwojeniu, co może powodować przegrzewanie, a w konsekwencji obniżenie napiecia ładowania (bez komunikatu o bledzie) Lub Kiedy sam regulator sie uszkodzi

Opublikowano
Napewno aku miałem tak samo kontroli ,nawi błedy itp.kupiłem nowy aku i jest ok.

Pozdrawiam evitalukas

Akujest nowy kolego wiec raczej dobry chyba ze siadł nowych ale raczej dobry bo ładowanie liche 9.50 V to raczej kiszka a pewnie powinie co najmniej 14 ładować

Opublikowano
Nie ma alarmu o braku ładowania. Jest tylko o rozładowanym akumulatorze. Ja miałem identyczne objawy. Do puki akumulator był naładowany to samochód zasilał wszystkie systemy z niego a potem seria błędów: ABS, ESP, wyświetlacz radia, wspomaganie... Ładowanie 9V - 11V

Przyczyny mogą być dwie: alternator albo regulator ładowania. Jeśli potrzebujesz to mam i to i to do sprzedania (pod warunkiem, że masz BOSCHa bo jak masz VALEO to będzie dużo trudniej dostać zamienniki).

a da sie jakos sprawdzić czy to Alternator padł czy ten Regulator ??????

Opublikowano

Akujest nowy kolego wiec raczej dobry chyba ze siadł nowych ale raczej dobry bo ładowanie liche 9.50 V to raczej kiszka a pewnie powinie co najmniej 14 ładować

Jak masz 9,5v podczas pracy silnika to nie ma ładowania i akumulator jest kompletnie wydojony. Lepiej go naladuj bo tak to go uszkodzisz

Opublikowano
ale dziwne jest to ze przed jakim kolwiek odpieciem akumulatora wszysto było ok po wypieciu i po ponownym podłaczeniu lipanie ma ładowania moze cie tam cos musi obudzić ładuje akumulator jak bedzie gotowy do podpiecia odpale i zobacze jakie ładowanie znowu
Opublikowano
ale dziwne jest to ze przed jakim kolwiek odpieciem akumulatora wszysto było ok po wypieciu i po ponownym podłaczeniu lipanie ma ładowania moze cie tam cos musi obudzić ładuje akumulator jak bedzie gotowy do podpiecia odpale i zobacze jakie ładowanie znowu

A masz możliwość podpięcia do kompa i odczytania ew. błędów ?

Opublikowano
no jak narazie nie bardzo czekam na kabel az mi Nerwus wyśle bo tak to nie znam w okolicy dobrago fachowca od BMW niestety
Opublikowano
Panowie po naładowaniu akumulatora i dokonaniu jazdy próbnej oraz po zgaszeniu i ponownym odpaleniu ładowanie je pojawiło zaznaczam podładowanie akumulatora nic nie dawało dopiero ponad 24 godz ładowania prostownikiem dały takie efekty wyglada na to ze jak by było ogólnie za słabe napiecie zeby uruchomiło systemy jak narazie z ładowaniem ok cos sie zmieni będę informował
Opublikowano
chyba sie pochwalilem za szybko dzis po 2 dniach auto stało jednie co było odpalane tak raz dzienie po 20 min dzis znowu kontrolki swiruja brak ładowania napiecie na aku podczas pracy 9 wyskoczyło sprawdz Kleme tylko teraz nie wiem którą wiec albo ta klema bedzie lipna albo seriop ładowanie raz jest raz go nie ma mam te auto miesiąc caszu a juz mnie wykańcza
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może podczas odłączenia akumulatora uszkodziłeś inteligentną klemę minusową bo z tego co napisałeś na początku wszystko było ok przed całą operacją demontażu klapek.
Opublikowano
Może podczas odłączenia akumulatora uszkodziłeś inteligentną klemę minusową bo z tego co napisałeś na początku wszystko było ok przed całą operacją demontażu klapek.

ale niby jak ją mogłem uszkodzic jak ją tylko załozyłem spowrotem nic z nią nie robiłem więcej chyba ze jakiś przeskok napięcia był a da się jąsprawdzic jakos czy uszkodzona jest ? a jak by była uszkodzona komunikat nie bedzie cały czas siwecił ????

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem jak ją sprawdzić ale czytałem że gdy jest uszkodzona to są problemy z ładowaniem.
Opublikowano
Nie wiem jak ją sprawdzić ale czytałem że gdy jest uszkodzona to są problemy z ładowaniem.

tylko ze wiesz ładowanie powróciło i teraz znowu zniknęło ale moze sie jej tam coś porobiło ale po podpieciu pod kompa powino wyskoczyc chyba no nie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chłopaki pisali że nie mieli błędów a winna była klema, tak ze różnie bywa.
Opublikowano
ale możliwe ci powiem bo lampka przy skrzyni sie cały czas pali a raczej powina zgasną wiec może klema nie usypia systemów no nie ????
Opublikowano
ale możliwe ci powiem bo lampka przy skrzyni sie cały czas pali a raczej powina zgasną wiec może klema nie usypia systemów no nie ????

IBS czyli minusowa klema nie usypia, a raczej może budzic. Możesz ja zupełnie odłączyć, bez niej akumulator powinien sie normalnie ładować. szukaj przyczyny raczej w alternatorze, akumulatorze, ewentualnie dodatkowo coś z usypianiem. Zmierz porządnie napięcie, jesli masz poniżej 13v to nie masz ładowania.

Opublikowano

IBS czyli minusowa klema nie usypia, a raczej może budzic. Możesz ja zupełnie odłączyć, bez niej akumulator powinien sie normalnie ładować. szukaj przyczyny raczej w alternatorze, akumulatorze, ewentualnie dodatkowo coś z usypianiem. Zmierz porządnie napięcie, jesli masz poniżej 13v to nie masz ładowania.

ale to co w koncu jest odpowiedzialne za usypianie E60 ? naładuje akumulator to jutro sprawdze czy łądowanie jest miernikiem

Opublikowano
wiedzdzis podłaczyłem akumulator i ładowanie na mierniku było 11,89 później podskoczyło 12,14 V wiedz to bedzie akum czy regulator ??? i panowie dużó roboty z wyciągniecie alternatora ????
Opublikowano
E60 odana do Elektromechanika jak narazie sprawdzony alternator diagnoza dobry szczoty wymienione na regulatorze niestety nie idzie dostać regulatora w zamieniku n próbę bo to Alternator Valeo czekam na dalsze info jak będę wiedział coś nowego poinformuje