Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

w I-Drive w comunications jest info ze bluetooth active, jednak tel kom nie wykrywa bluetooth BMW, poradzcie co mozna zrobic probowalem kilkoma tel kom zaden nie widzi BMW.

pozdr

Opublikowano
nie wiem jaka masz konfiguracje auta. Ale jeśli masz auto z telefonem wewnetrznym BMW (w podłokietniku) to nie uda Ci się połączyć komórki.
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie wiem jaka masz konfiguracje auta. Ale jeśli masz auto z telefonem wewnetrznym BMW (w podłokietniku) to nie uda Ci się połączyć komórki.

Ja mam telefon wewnętrzny w podłokietniku i łączę się przez bluethoot bez problemu.

Opublikowano
No wlasnie mam tel oryginalny Nokia BMW, no ale przeciez mozna go chyba odlaczyc i korzystac bez tego tel, moj kolega ma BMW bez tel w "matce" i spokojnie łaczy sie swoim tel z BMW.
Opublikowano
Ja mam telefon wewnętrzny w podłokietniku i łączę się przez bluethoot bez problemu.

Cze możesz napisać jak to zrobiłeś że działa ci kom z bluethootem auta? telefon widzi auto i na odwrót wpisałem hasła, połączyły się z autem ale nic więcej nie mogę zrobić . jak próbuje wykonać połączenie nic się nie dzieje. Wina leży po stronie telefonu w podłokietniku ale ty jakoś sobie z tym poradziłeś tak? Jak to zrobiłeś??? Miałem tak w e91 i teraz nie uśmiecha mi się jazda z fonem przy uchu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic dodatkowego nie robiłem, połączyłem się tak jak pokazałem w linku powyżej i wszystko działało od początku. Może ma znaczenie rodzaj telefonu w podłokietniku, ja mam jakiegoś małego Siemensa i jest on cały czas wyłączony.
Opublikowano
Nic dodatkowego nie robiłem, połączyłem się tak jak pokazałem w linku powyżej i wszystko działało od początku. Może ma znaczenie rodzaj telefonu w podłokietniku, ja mam jakiegoś małego Siemensa i jest on cały czas wyłączony.

To jakiś wyjątkowy przypadek!!! :shock: bo było juz kilka razy to poruszane na forum że jak jest ori tel. w podłokietniku to się nie da korzystać z komórki przez bluetootha! Sam kilka razy próbowałem (Nokia 6300,6500) i nic - urządzenia się parują i widzą i na tym się kończy ich współpraca!!! :cry2: Może to zależne od marki tel.? Teraz mam SE Xperie neo i muszę kiedyś spróbować ponownie.

Opublikowano

W komunikatach I-Drive status bluetooth jest active a cholera tel nie widzi BMW rece opadaja, zrobilem tak jak to opisales na dolaczonych zdjecia i nie widzi BMW

:( moze urzadzenie bluetooth tam w bagazniku jest jakos odlaczone? no ale w I-Drive nie bylo by active bluetooth, nie wiem.

Opublikowano

Ten telefon siemensa nie wygląda jak te typowe telefony wewnetrzne bmw (przynajmniej nie te o których myślałem i które znam, twój wygląda jak zwykła komórka). Tamte były motoroli zdaje się, być może Ten siemens przyszedł z jakąś nowszą wersją TCU albo może wystarczy jakiś update softu (nie wiem bo ja mam MULF'a i wszystko mi działa), natomiast w aucie z lat 2003-2005 z takimi telefonami:

http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/07/83/77/1907837703

opcja parowania komórki nie działa, a przynajmniej nie spotkałem się z nikim komu by działało...

Natomiast jeśli masz np. mulfa w bagazniku i Ci się rozłączył to wcale nie zniknie on z menu w idrivie. Gdyż w fabryce został aktywowany przez dodanie odpowedniego kodu wyposażenia, oraz aktywowana funkcja w module nawigacji/radia i na tej podstawie system rozpoznaje urządzenie i aktywuje odpowiednie menu w idrivie...

Daj listę swojego wyposażenia na podstawie VIN to Ci powiem co masz i czy będzie działać. Jesli nie masz rozkodowanego VIN'u poproś kolegów o jego rozkodowanie w odpowiednim dziale forum ;)

Opublikowano

WBANA71020B101665

TeleServices calls

Vehicle identification

Order base and inspection

Vehicle key data

Central vehicle data

Diagnosis

Central data

Maintenance history

Repair history

Technical campaigns

Service contracts

TeleServices data

Vehicle data

Options / retrofits

Individual data

Control units

Options

0205 Automatic transmission

0217 Active steering

0229 Dynamic Drive

0261 Side airbags for rear passengers

0319 Integrated universal remote control

0403 Glass roof, electrical

0415 Sun-blind, rear

0423 Floor mats velours

0428 Warning triangle and first aid kit

0430 Interior/outside mirror with auto dip

0431 Interior mirror with automatic-dip

0438 Fine wood trim

0441 Smoker package

0442 Drink holder

0456 Comfort seat with memory

0465 Through-loading system

0494 Seat heating driver/passenger

0502 Headlight cleaning system

0508 Park Distance Control (PDC)

0522 Xenon Light

0524 Adaptive Headlights

0534 Automatic air conditioning

0540 Cruise control

0548 Kilometre speedo

0563 Light package

0590 BMW LA wheel, star spoke 123

0606 Navigation system Business

0638 Car telephone Professional

0676 HiFi speaker system

0785 White direction indicator lights

0801 GERMANY VERSION

0818 Battery master switch

0851 Language version German

0863 Dealer List Europe

0879 Operating instructions German

08SC Telematics access request,country-spec.

0999 Job control "HEA"

Retrofits

0672 CD changer for 6 CDs

Opublikowano
no właśnie, masz SA638 czyli telefon professional i to nie zadziała. Aby podłączyć komórkę musisz mieć SA644 czyli uniwersalne przygotowanie do telefonu... z Technicznego punktu widzenia musisz mieć moduł MULF a masz TCU. TCU jest rozbudowanym telefonem, który daje więcej możliwości niż MULF. Natomiast mulf służy jedynie do parowania telefonów zewnętrznych, czyli komórek ;) Jedyne co może obsługiwać to książkę telefoniczną i w niektórych wersjach (takiej jak moja) głosowe wybieranie numeru.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Aby działa bluetooth z zewnętrznym telefonem potrzebujesz wyposażenia 633 lub 644 a u Ciebie brak.. :(
Opublikowano
ok dzieki za informacje, a czy tkai moduł MULF mozna dokupic i wymienic, i jeszcze jedno w matce mam wejscie na SIM-a i po przelozeniu SIM-a z kom do matki tez nie chodzi:(