Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam w moim E32 dosyć sporawe luzy na przekładni kierowniczej i czeka mnie regeneracja bądź wymiana. Moje pytanie, czy dużo pracy i kosztów pochłonęłaby konwersja zwykłego układu wspomagania na Servotronic?

Czy jest to możliwe i opłacalne?

Pozdrawiam!

Nikt nie będzie mi mówił, jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

możliwe jest, potrzebujesz przekładni servo i modułu servo. Zmiana nie jest ciężka, wyjmujesz obecną przekładnię i montujesz servotronic. Należy sprawdzić rodzaj oleju. Z reguły servotronic chodziły na innym typie oleju niż zwykłe przekładnie. Jest to do sprawdzenia i porównania na tabliczkach znamionowych obydwu przekładni. Nie zaszkodziłoby sprawdzić później zbieżnośc.

Zanim jednak zacząłbym się brać za zmianę przekładni, sprawdziłbym czy masz wtyczki do modułu servotronic. Ciężko dokładnie określić ich lokalizację ale szukałbym we wnęce na nogi kierowcy za osłoną głośnika, lub kiedyś znalazłem fotorelację, jak były schowane za blachą drzwi kierowcy (po wcześniejszym zdjęciu tapicerki drzwi).

Sam przymierzam się do takiego manewru, ale narazie leniwie. Kompletuję graty, nie mogę natrafić na moduł niestety.

Sam servotronic to podobno fajna sprawa, przydająca się zwłaszcza podczas manewrowania na parkingach, także jeżeli o mnie chodzi, jeżeli masz możliwość i auto ma warunki na podłączenie takiej opcji to jestem jak najbardziej za.

Koszty to przekładnia z modułem - nie więcej jak 200pln, co wg mnie jest i tak mocno za dużo. Olej + robocizna, chyba, że dłubiesz sam.

pzdr

yaz

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. A możesz przybliżyć, lub najlepiej pokazać zdjęcie, jak ma wyglądać to miejsce na moduł?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czesc,

miejsce tak jak pisalem, powinno byc za glosnikiem we wnece na nogi kierowcy.

Moze wygladac TAK.

Najoczywistszym objawem posiadania instalacji pod servotronic jest obecnosc dwoch, najczesciej zoltych WTYCZEK

pzdr

yaz

Opublikowano
wtyczki do wpiecia modułu servotronic s a w kazdej e32 ukryte tak jak opisał kolega za osłona lewego głośnika wtyczka do wpęcia w maglowice powinna byc spieta i umocowana mniej więcej gdzieś w okolicach pompy hamulcowej a dokładniej na kielichu amortyzatora
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A jaki jest mniej więcej koszt wymiany przekładni w serwisie?

O samą robociznę mi chodzi, bo tam za dużo roboty, żeby się samemu za to brać :lol:

Opublikowano

Może mi ktoś powiedzieć czy przekładnia servotronic różni się zależnie od wersji silnikowej? Czy mogę kupić z 750iL np?

I czy moduły się czymś różnią?

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przekładnie różnią się między wersjami silnikowymi.

Do V8 nie podejdzie przekładnia ani z m30 ani z m70. Przekładnie z m30 i m70 są wymienne, mają te same nr. Jeżeli chodzi o moduły servotronic to najlepiej również szukać dedykowanego. Było kilka wypustów tych modułów, ale najlepiej (w twoim) wypadku szukać modułu poliftowego.

pzdr

yaz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam już przekładnie i moduł. Teraz nie wiem, czy oddać to do serwisu na wymianę, czy samemu z tym walczyć.

Trzeba rozbierać zawieszenie, żeby wyciągnąć przekładnię czy nie? Robił to ktoś sam już?

No i ile oleju wchodzi do całego układu? Ubytki uzupełniłem czerwonym ATFem, bo nie miałem nic innego pod ręką i teraz przy okazji zmiany przekładni chciałbym zmienić cały olej. Korek na zbiorniczku jest zielony, więc idąc dalej tą drogą mam zamiar zalać go zielonym LHMem. Dobrze zrobię?

Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a czy w każdej e39 są również przygotowane wtyczki pod servotronic?

Ciężko powiedzieć, najlepiej i najszybciej będzie jeżeli sam sprawdzisz. Wtyczki powinny być, podobnie jak w e32, za osłoną głośnika we wnęce na nogi kierowcy.

pzdr

yaz