Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a wymieniałem u siebie oleje (dobierane według katalogu motula) pozostał mi jeszcze do wymiany olej w xdrive wymienię jak przyjdzie interfejs. Ale wracając do tego co wymieniłem olej ze skrzyni manualnej śmierdział jak wylany z transformatora a reszta olejów była jakby ktoś je parę dni wcześniej zmieniał. Oryginalne oleje motula na całe auto (nie licząc silnika) tylko napędy to wydatek niespełna 200zł brutto.

Wybrałem motula z przyzwyczajenia, nie żeby był w czymś lepszy od lotosa, lub innych marek.

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 196
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Patryk mi to Piorkowski kasowa,adaptacji nie trzeba.Wymieniles olej w skrzynce rozdzielczej?Jaki kupiles?
Opublikowano

no dopiero będę wymieniał

ja kupiłem castrol transmax z

będę wymieniał razem z kołem zębatym (profilaktycznie)

pytam jak by to skasować tą adaptację, bo mogę to sam inpa lub rheingoldem zrobić gdyby ktoś wcześniej testował

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O oleju nie pisze, bylo tego za duzo juz... Adaptacje inpa-nie, ista/d-tak.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podobno na oleju zaminniku skrzynka rozdzielcza nie dziala dobrze ale ile wtym prawdy niewiem gdyż kupilem w aso olej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Transmax z nie jest odpowiedni. Nie ta lepkosc niestety. Mialem, stosowalem wiec cos wiem. Ista/d w sekcji service function, Vtg
Opublikowano
Transmax z nie jest odpowiedni. Nie ta lepkosc niestety. Mialem, stosowalem wiec cos wiem. Ista/d w sekcji service function, Vtg

A to ciekawe,bo na początku produkcji X3 własnie Transmax z był wlewany do skrzynki :)

Ja na nim jeżdżę ponad 4 lata i jakos nie zauwazylem aby on skrzynce szkodził..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też miałem dylemat czy kupic zamiennik czy orginał ale po rozmowie z mechanikiem kupiłem org. olej bmw za coś 140-150zl. :cool2:

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja kupilem w intercarsie oryginał za 140

Tyle placilem w aso ,ale dobrze ze kupiles org.olej a nie zamiennik ktory podobno sie nie nadaje i sprawia klopoty.

Opublikowano
dobrze ze kupiles org.olej a nie zamiennik ktory podobno sie nie nadaje i sprawia klopoty.

Skąd bierzesz takie opinie ???

Ja nie wlewałem nigdy ori i jakoś żadne auto nie mialo z tym kłopotu.Opinie negatywne po wymienia na inny niż ori biorą się z tego, iż skrzynka jest do naprawy a przy nowym oleju zaczyna inaczej pracować.

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
dobrze ze kupiles org.olej a nie zamiennik ktory podobno sie nie nadaje i sprawia klopoty.

Skąd bierzesz takie opinie ???

Ja nie wlewałem nigdy ori i jakoś żadne auto nie mialo z tym kłopotu.Opinie negatywne po wymienia na inny niż ori biorą się z tego, iż skrzynka jest do naprawy a przy nowym oleju zaczyna inaczej pracować.

dokładnie tak jest

naprawdę można spokojnie wlać Castrol Transmax Z o ile skrzynka nie jest w rozsypce, a jeżeli tak jest to żaden olej nie pomoże

Opublikowano

Z tym olejem sprzedawanym w ASO z napisem BMW to mnie trochę śmieszy bo przecież oni nie mają własnej rafinerii tylko ktoś im to produkuje.

Przypomina mi się co pisze o sobie Tesco , cytuję;

Wprowadziliśmy markę własną Tesco. Cechą charakterystyczną nowych produktów była ich wysoka jakość, pochodzenie od renomowanych dostawców i cena nawet do 20% niższa niż markowe odpowiedniki.

Koniec cytatu.

Tylko że BMW tego oleju nie sprzedaje taniej.

Inna sprawa to jak ktoś się dopytuje i szukać może dziury w całym to mu też powiem, lać co producent zalecił.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Było tu na forum że to olej z Shell-a ale sprzedawany w beczkach 205 litrów. Ravenol to jest tylko odpowiednik. Jak kupisz beczke to dołoze Ci się do niej 1/100 ceny i poprosze 2 litry bedzie na zaś. Na wymiany co 30 tys.km. Jesli za Ravenol mam zapłącić prawie 100 zł a za oryginał 140 to wybieram oryginał. Jesli ravenol kosztowałby 30 zł to wymieniałbym co 30 tys. jego i tez byłoby dobrze
Opublikowano
Z tym olejem sprzedawanym w ASO z napisem BMW to mnie trochę śmieszy bo przecież oni nie mają własnej rafinerii tylko ktoś im to produkuje.

Przypomina mi się co pisze o sobie Tesco , cytuję;

Wprowadziliśmy markę własną Tesco. Cechą charakterystyczną nowych produktów była ich wysoka jakość, pochodzenie od renomowanych dostawców i cena nawet do 20% niższa niż markowe odpowiedniki.

Koniec cytatu.

Tylko że BMW tego oleju nie sprzedaje taniej.

Inna sprawa to jak ktoś się dopytuje i szukać może dziury w całym to mu też powiem, lać co producent zalecił.

Wiem z pewnego źródła ,ze np.we Francji i nie tylko duze markety jak Leclerc czy Auchan sprzedaja oleje pod swoja nazwą .

A sa to oleje markowe takie jak Elf ,Shell ,ktore czesto stoja na polce obok ale juz z cena duzo wyzszą.

Tak sie dzieje bo renomowani producenci w ceny towary pakuja koszt bardzo drogich reklam w mediach ,ktore siegaja nawet do 50 % ceny towaru!!

Kto o tym wie to kupi ten sam olej sporo taniej bez logo znanego producenta .

To samo jest z tym olejem"oryginalnym bmw"

BMW nie ma rafinerii i ktos im ten olej produkuje.Dlatego znajac specyfikacje oleju i producenta mozna ten sam olej sporo taniej dostać bez logo BMW na opakowaniu.

Przyklady takie mozna mnozyc :tak samo z jest wieloma czesciami zamiennymi,te same ale bez znaczka producenta auta kosztuja zawsze taniej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wszystko kupuje org. BMW ale nie które produkty jak np. termostat, sprzegło warto kupić w orginale.Każdy ma wybór i robi jak uważa :cool2: