Skocz do zawartości

3.0d Webasto, praca skrzyni biegow

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czesc,

Zauwazylem, ze moj X5 po starcie w zimniejszy poranek przeciaga zmiane biegow. Myslalem, ze cos nie tak ze skrzynia, ale podobno tak to chodzi i ma to za zadnie szybciej dogrzac silnik. Zaczalem drazyc temat i ku duzemu zdziwieniu okazalo sie, ze X5d US spec nie ma webasto (ktore w e39 530d bylo standardem).

Mam nastepujace pytania - czy europejskie diesle w X5 maja w standardzie system dogrzewania silnika (potocznie webasto)? Czy wam skrzynia tez przeciaga zmiane biegow na wyzszy poziom obrotow, gdy silnik jest zimny?

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
czesc,

X5d US spec nie ma webasto (ktore w e39 530d bylo standardem).

Mam nastepujace pytania - czy europejskie diesle w X5 maja w standardzie system dogrzewania silnika (potocznie webasto)?

Potocznie Webasto to system gdzie ustawiasz godzinę startu a system nagrzewa auto - wnętrze i silnik. Nie kojarzę żeby jakiekolwiek auto miało to w standardzie, może w Skandynawii? Dogrzewanie (na ogół elektryczne) występuje często w dieslach żeby ułatwić nagrzanie kabiny. Chyba w E60 530d też było ale to nie jest Webasto. Jak się zastanowię to faktycznie X5 się chyba wolniej nagrzewa niż 530d.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Webasto to nazwa producenta "piecyka", byc moze sa inni producenci, w e39 bylo webasto... i w 530d webasto w funkcji dogrzewania silnika bylo standardem (w niektorych modelach mozna bylo poprzez kodowanie rozszerzyc funkcje na programowanie ogrzewania kabiny)

a skad wiesz kiedy nagrzewa sie X5? nie ma przeciez wskaznika temperatury

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Ja mam w swoim webasto. Prawdą jest, że to nazwa jednego z producentów nagrzewnic, ale przyjęta do potocznego nazewnictwa systemu niezależnego ogrzewania. Oczywiście zamówione jako opcja. Działa w systemie zdalnego sterowania (mam osobnego pilota), programowania czasowego (można ustawić dwie pory startu) oraz tzw. działanie bezpośrednie, włączane z poziomu sterowania klimą (np. ogrzewanie podczas postoju). Bardzo przydatna funkcja służąca nagrzaniu wnętrza oraz podgrzaniu silnika - wsiadasz do nagrzanego samochodu. Ale nic mi nie wiadomo, aby samoczynnie podgrzewała silnik w chłodne dni. Owszem, zauważyłem, że po uruchomieniu zimnego silnika i po chwili jego wyłączeniu, coś tam pracuje dłuższą chwilę, szumi i brzęczy podobnie do webasto. Ale nie ma spalin (a webasto spala paliwo) i nie umiem powiedzieć, czy to podgrzewacz. Wycisza się po ok. 1-2 minutach.

Moja uwaga (potwierdzona przez serwis): webasto działa tylko przy dobrze naładowanym akumulatorze. Jeśli jest on nieco osłabiony (np. po dłuższym postoju na mrozie) webasto nie odpali. Ma to zapewniać możliwość uruchomienia silnika. Nigdzie o tym nie piszą, gdyż BMW nie lubi (i nie może) pisać, że czegoś nie wolno albo nie można.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wydaje mi sie, ze skoro masz pelna opcje (tj. z grzeniem kabiny), to powinna byc tez opcja samoczynnego dogrzewania silnika - dlatego to buczenie po zgaszeniu silnika

nie wydaje mi sie, aby cos przelomowego sie wydarzylo w ciagu ostatnich kilku lat w kwestii grzania diesla - silnik o duzej sprawnosci grzeje sie bardzo dlugo, ci ktorym przestawalo dzialac webasto od razu widzieli roznice w czasie nagrzewania sie silnika

nie wiem jak to jest w X5 - dlatego pytam... niestety nie ma wskaznika temperatury silnika, wiec nawet nie wiadomo, kiedy silnik jest nagrzany

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Webasto to nazwa producenta "piecyka", byc moze sa inni producenci, w e39 bylo webasto... i w 530d webasto w funkcji dogrzewania silnika bylo standardem (w niektorych modelach mozna bylo poprzez kodowanie rozszerzyc funkcje na programowanie ogrzewania kabiny)

a skad wiesz kiedy nagrzewa sie X5? nie ma przeciez wskaznika temperatury

Mam porównanie na tej samej trasie do E60 530d i F10 523i. F10 się prawie natychmiast nagrzewała, E60 wolniej ale też nieźle a w X5 trwa to zdecydowanie dłużej. Może to być związane z tym, że objętość kabiny X5 jest dużo większa ale mam wrażenie, że z nawiewów jednak dużo chłodniejszy podmuch idzie. Na E39 się nie znam ale w E60 na pewno nic w stylu Webasto nie było w standardzie. W rozszerzonej klimie miałem programowanie czasu ogrzewania po postoju ale ten system wykorzystywał resztki ciepłej wody z układu chłodzenia do lekkiego podgrzania kabiny i działał do 1-2 godzin od wyłączenia rozgrzanego silnika.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ale nic mi nie wiadomo, aby samoczynnie podgrzewała silnik w chłodne dni. Owszem, zauważyłem, że po uruchomieniu zimnego silnika i po chwili jego wyłączeniu, coś tam pracuje dłuższą chwilę, szumi i brzęczy podobnie do webasto. Ale nie ma spalin (a webasto spala paliwo) i nie umiem powiedzieć, czy to podgrzewacz. Wycisza się po ok. 1-2 minutach.

Czyli webasto. od 96 roku prawie każdy diesel bmw ma webasto w postaci dogrzewania zimnego silnika. Wysoka sprawność silnika i niedogrzewanie go na krótkich odcinkach lub jazdy bez obciążenia. Można w niektórych przypadkach to odblokować jako dogrzewanie kabiny.

Nie wiecie co macie w autach :)

Opublikowano

Czyli webasto. od 96 roku prawie każdy diesel bmw ma webasto w postaci dogrzewania zimnego silnika. Wysoka sprawność silnika i niedogrzewanie go na krótkich odcinkach lub jazdy bez obciążenia. Można w niektórych przypadkach to odblokować jako dogrzewanie kabiny.

Nie wiecie co macie w autach :)

Ja wiem, że w żadnym dieslu - E60 czy E70 żadnego ustrojstwa powszechnie znanego jako Webasto w serii nie ma. Już sam fakt, że można to zamówić w opcji potwierdza, że nie ma w serii. Elektryczne dogrzewanie w celu szybszego nagrzewania może być ale nie urządzenie spalające paliwo w celu dogrzewania. A to, że BMW po wyłączeniu silnika wydaje pierdylion dźwięków to standard. E60 fest zaryglowane jeszcze przez pół godziny lubiło sobie posapać i postękać w garażu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dobrze, ze napisales, ze "prawie kazdy BMW ma webasto"... E70 LCI go nie ma w standardzie, wydaje mi sie, ze F25 tez nie (oczywiscie pisze o dieslach)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja wiem, że w żadnym dieslu - E60 czy E70 żadnego ustrojstwa powszechnie znanego jako Webasto w serii nie ma. Już sam fakt, że można to zamówić w opcji potwierdza, że nie ma w serii. Elektryczne dogrzewanie w celu szybszego nagrzewania może być ale nie urządzenie spalające paliwo w celu dogrzewania. A to, że BMW po wyłączeniu silnika wydaje pierdylion dźwięków to standard. E60 fest zaryglowane jeszcze przez pół godziny lubiło sobie posapać i postękać w garażu.

w e39 webasto bylo i byl wskaznik temperatury, w e60 (?) i e70 nie ma webasto i nie ma wskaznika temperatury :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Poprawka dla szczególniackich:

Najnowsze diesle mają dogrzewanie w postaci świec żarowych wpiętych w układ ogrzewania.

Dogrzewanie w postaci webasto miały diesle takie jak: E46, E38, E39, E53. Pominąłem coś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

zaraz zaraz, gdzie te swiece zarowe sa wpiete? w uklad ogrzewania? :lol:

mysle, ze zastosowanie elektrycznej pompy wody poprawia czas rozgrzania silnika

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
zaraz zaraz, gdzie te swiece zarowe sa wpiete? w uklad ogrzewania? :lol:

mysle, ze zastosowanie elektrycznej pompy wody poprawia czas rozgrzania silnika

tak, w układ ogrzewania, konkretnie w układ wodny ogrzewania. to takie dziwne dla ciebie? to stara metoda stosowana już w dieslach koncernu VW np golf 3 lub np audi A4 tdi. obecnie wielu producentów to stosuje, chociażby takie niskobudżetowe auta jak renault clio 1,5dci.

coś cię jeszcze bawi? czy sam siebie bawisz?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

po pierwsze, nie wiedzialem, ze podgrzewacze wody, o ktorych wspominasz nazywaja sie swiecami zarowymi; jesli tak, to moj blad; dla mnie swiece zarowe, to swiece do podgrzewania paliwa (komory spalania) (ang. glow plug)

po drugie, nie wiedzialem, ze BMW stosuje to rozwiazanie - czy masz moze jakiegos linka, aby o tym przeczytac?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Może nie taka sama świeca jak ta w komorze spalania, ale bardzo podobna, taka jakby grzałka elektryczna już dla ścisłości. Jak się ktoś wsłucha to słychać szczególnie w małych autach cykanie przekaźnika, no chyba że przekaźnik jest elektroniczny (bezstykowy). Czasami nawet przygasają światła podczas właczania, bo to duuuże grzałeczki ;)
Opublikowano

W jedym z ostatnich "Auto Swiat" było o ogrzewaniu postojowym... Generalnie: Kazdy E70 w dieslu ma zamontowane "okrojone" webasto tzn jest to normalne urządzenie tylko pozbawione programatora oraz pompy wymuszającej obieg wody jesli silnik nie pracuje. Własnie te elementy mozna dokupić w webasto jako elementy doposażeniowe do naszch BMW i mamy wtedy pełnowrtościowe ogrzewanie postojowe. Pewnie wychodzi taniej niż tokupowanie tego jako opcji.

Info tutaj niżej na stronie:

http://www.ogrzewanie-postojowe.pl/produkty/ogrzewania-postojowe/klasa-wyzsza-4x4vany-samochody-powyzej-2-l-poj.html

Jak ktoś zaisnstaluje cos takiego niech da znać jakie koszty :)

pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jestes pewien, ze BMW stosuje to rozwiazanie?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Moderatorzy
Opublikowano

Jest doposażenie w ogrzewanie postojowe ale tu cytat"Sposób działania: obejście obwodu

grzewczego bez podgrzewania silnika

Wskaz. dla samoch. z silnikiem Diesla"

Czyli możesz zainstalować niezależne ogrzewanie a brak jest jakiegokolwiek dogrzewania silnika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jestes pewien, ze BMW stosuje to rozwiazanie?

w wykazie samochodów jest X5 od 2006 roku (plik PDF do pobrania z podanej strony).

odnosilem sie do "grzalek", o ktorych wspominales a nie Webasto; to, ze e70 nie ma Webasto w standardzie i mozna sobie dokupic jako opcje, to juz wiem

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
e70 nie ma Webasto w standardzie i mozna sobie dokupic jako opcje, to juz wiem

Kazde E70 diesel ma w standarcie juz webasto OKROJONE tzn jest sam "piecyk" (w zasadzeie najważniejsze). Instalacje "pełnowartościowego" ogrzewania (działającego niezaleznie od pracy silnika) polega tylko na doposażeniu w elektryczną pompę obiegu i programator.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mylisz sie, na 100% E70 LCI nie ma Webasto, a na 99% pozostale tez go nie maja (przed liftem) - nawet w wersji okrojonej - w standardzie

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
e70 nie ma Webasto w standardzie i mozna sobie dokupic jako opcje, to juz wiem

Kazde E70 diesel ma w standarcie juz webasto OKROJONE tzn jest sam "piecyk" (w zasadzeie najważniejsze). Instalacje "pełnowartościowego" ogrzewania (działającego niezaleznie od pracy silnika) polega tylko na doposażeniu w elektryczną pompę obiegu i programator.

Gdyby tak było to byłby to szczyt głupoty żeby do każdego auta sprzedawanego w Kalifornii, Hiszpanii czy Włoszech pakować sprzęta za paręset euro, którego połowa klientów nigdy nie będzie potrzebowała. Może jest jakiś elektryczny układ dogrzewający (grzałka?), ciągnący prąd gdy silnik już chodzi i alternator ładuje ale z piecykiem Webasto spalającym paliwo to ma tyle wspólnego co ja - zarąbisty tenisista mam z Rogerem Federerem - też zarąbistym tenisistą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie wiem czy tak czasem nie bylo w przypadku niektorych diesli, np. e39 530d, wydaje mi sie, ze mial on okrojone Webasto w standardzie

nowoczesny diesel dlugo sie nagrzewa, dlatego potrzeba wspomagaczy - nadal nie mam pewnosci, jak to dziala w E70... wydaje mi sie, ze wyzsza temeperature silnika otrzymuje sie m.in. poprzez zastosowanie elektrycznej pompy wodnej; oprocz pewnych sugestii z tego watku, nie jestem pewien czy w E70 sa wykorzystywane grzalki (nazywane niekiedy swiece zarowe) w celu ogrzania wody (cieczy chlodzacej)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1