Skocz do zawartości

Nagły wzrost spalania

Marcin 69

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie temperatura podczas jazdy osiągnęła max 77 stopnie C, a podczas normalnej jazdy waha się pomiędzy 60 a 77 stopni. Spalanie w mieście to w granicach pow 10 litr średnio ok 11 a nawet i więcej przy temperaturze powietrza od 0 do 8 stopni C. Małe miasto i krótkie odcinki do pokonania więc nie ma czasu na dogrzanie silnika. Latem spalanie było super trasa ok 6 litrów a średnio w mieście ok 8 litrów. Obecnie trochę za szybko ubywa wachy ze zbiornika.

Widzę ze wadą jest przeważnie termostat główny wiec zacznę od niego. Pytanie możne ktoś ma schemat wymiany i czy sam w domowych warunkach dam radę wymienić i czy jest to skomplikowana operacja.

http://images43.fotosik.pl/1233/ff906c3a43b4ffd3med.jpg

Jestem już po wymianie obydwóch termostatów.

Nie jest tak wcale ciężko, mi zajęło to na spokojnie ok 2 godziny.

Trzeba zdjąc osłonę pod silnikiem , oraz osłonę silnika. Następnie zdjąć obudowę filtra powietrza /będzie wygodniej dojść do wszystkich śrub/,

kolejno najlepiej pomoże schemat :

https://www.bmwautoparts.pl/pl/katalog/czesci/11_3597/KY54108/0/0/0/0/0/chodz-uk-red-sub-szkodl-spal

i działamy

kolejno odkręcamy:

- ściągamy rurę dolotu turbo,

-zasłaniamy szmatką wlot do turbiny,

- odkręcamy 2 śruby z num 5

- luzujemy opaskę nr 7

- wyjmujemy chłodniczkę spalin nr 1

- teraz będzie można spokojnie dojść do śrub termostatu głównego 4 śruby torx,

- wyjmujemy zabezpieczenie termostatu głównego,

- zdejmujemy przewody i termostat na wierzchu,

- płyn spuszczamy do miski

- zamieniamy termostaty na nowy,

- kolejno na zdemontowanej chłodniczce spalin odkręcamy termostat EGR nr 8

- ściągamy przewody i zabezpieczenie i zamieniamy na nowy termostat,

- pamiętamy że uszczelki w termostatach smarujemy dokładnie płynem.

- kolejno wszystko analogicznie do działać skręcamy do kupy, zalewając nowym płynem.

Ja zanim zamontowałem wszystkie osłony silnika przeczyściłem silnik zmywaczem odpaliłem i czekałem aż silnik się nagrzeje sprawdzając czy nic nie przecieka i

odpowietrzając 3 sztuki nakrętek odpowietrzających / jedna na termostacie EGR druga na zbiorniczku płynu i trzecia na przewodzie /

Obserwowałem temperaturę na wyświetlaczu i ku zdziwieniu i zadowoleniu wreszcie ukazało się :

http://images49.fotosik.pl/1201/82d170158c671b9cmed.jpg

Jeśli nic nie cieknie i układ został odpowietrzony zakładamy wszystkie osłony i banan na twarzy :D :cool2: .

Teraz kasujemy dane ze średniej spalania i w drogę zobaczymy czy średnia z miasta 11.2 spadnie. Mam nadzieję że zaoszczędzimy kilka zł na paliwie.

Życzę udanej wymiany.

• Odpowiedzi 203
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czyli zdjęcie osłony pod silnikiem, nie jest do końca wymagane? niestety nie mam dostępu do kanału. I nie wiem czy zabierać się za to samemu.

Widziałem jak mechanik wymienial mi termostaty. Nie trzeba kanału i nie trzeba sciagac osłony po silnikiem ale proponuje wymiane na dworze, bo płyn zaleje garaz. Nie jest to bardzo skomplikowane.Nastepnym razem wymienię sam. :D . Cała procedura byla juz podana na forum.

Czyli zdjęcie osłony pod silnikiem, nie jest do końca wymagane? niestety nie mam dostępu do kanału. I nie wiem czy zabierać się za to samemu.

kanał nie jest potrzebny tylko, że wtedy płyn spuścisz sobie w osłonę chyba ze odessiesz go wężykiem ze zbiorniczka - ktoś pisał ze sporo można odciągnąć.

Wszystko ja odkręcałem z góry silnika. Pokrywę ściągałem tylko do spustu płynu

Jestem po wymianie termostatu głównego. U mnie lipa - temp po wymianie taka jak przed 77-83c. I co robić teraz ? Chyba czas na wymianę termostatu EGR. Kolego qqxczek51temp 90c uzyskałeś podczas jazdy czy na postoju?? Sprawdzał ktoś przy jakiej temp włącza się wentylator?? U mnie włączył sie przy 97c. Nie jest to za niska temperatura ??

Jestem po wymianie termostatu głównego. U mnie lipa - temp po wymianie taka jak przed 77-83c. I co robić teraz ? Chyba czas na wymianę termostatu EGR. Kolego qqxczek51temp 90c uzyskałeś podczas jazdy czy na postoju?? Sprawdzał ktoś przy jakiej temp włącza się wentylator?? U mnie włączył sie przy 97c. Nie jest to za niska temperatura ??

Sprawdzałem zaraz po wymianie na warsztacie przy odpalonym silniku ok może 10- 15 min czekałem aż dojdzie do 90 stopni i dalej go nie katowałem.- Już byłem zadowolony bo wcześniej doszło tylko do 77 -78 stopni. Następnie sprawdzałem podczas jazdy i też uzyskałem 90 stopni w mieście. Nie udało mi się uzyskać więcej i nie sprawdzałem dłużej i nie wiem przy ilu włączy się wentylator. Temp na dworze była ok 4 stopni więc może ciężko go nagrzać tak aby wentyl się załączył. Zmieniaj drugi termostat EGR jest banalnie prosto

Edytowane przez qqxczek51

Dzisiaj wymieniłem termostat EGR. Metodą usta usta sprawdziłem nowy i stary EGR.. stary przepuszczał powietrze, bez problemu można było zrobić przez niego wdech. Auto po wymianie momentalnie się nagrzało w porównaniu z tym co było wcześniej. Także lepiej od razu wymienić i główny i termostat EGR.

Pzdr.

Dzisiaj wymieniłem termostat EGR. Metodą usta usta sprawdziłem nowy i stary EGR.. stary przepuszczał powietrze, bez problemu można było zrobić przez niego wdech. Auto po wymianie momentalnie się nagrzało w porównaniu z tym co było wcześniej. Także lepiej od razu wymienić i główny i termostat EGR.

Napisz jeszcze co odczules w momencie dmuchania w nowy. Jest całkowicie szczelny czy można go "przedmuchac". Dzięki pozdrawiam

Właśnie wróciłem do domu, temp. wzrastała w zaskakująco szybkim tempie. Osiągnąłem temp 91 oC przy normalnej jeździe. Później spadła do 88 oC.

Marcin 69W starym EGR spokojnie można było zassać powietrze przytykając usta. W nowym już zassać tak łatwo się nie dało ;) - mam nadzieje, że wiesz o czy mówię.

Także jestem w końcu zadowolony :D

Pzdr.

Właśnie wróciłem do domu, temp. wzrastała w zaskakująco szybkim tempie. Osiągnąłem temp 91 oC przy normalnej jeździe. Później spadła do 88 oC.

Marcin 69W starym EGR spokojnie można było zassać powietrze przytykając usta. W nowym już zassać tak łatwo się nie dało ;) - mam nadzieje, że wiesz o czy mówię.

Także jestem w końcu zadowolony :

Jasne, że wiem o czym piszesz. Technike usta - usta też juz mam opanowaną :cool2: . Wymieniłem term główny i wracałem do domu od mechanika i byłem wściekły bo temp nadal była w okolicach 79c.W garażu ponownie odpowietrzyłem. Na drugi dzień się zdziwiłem bo temperatura wzrosła do 89 i już taka się utrzymuje, także miła niespodzianka. Jak wiecej pojeżdzisz daj znać ile czasu i ile km potrzebujesz do uzyskaniatemp 90. Bo ja termostat EGR jeszcze mam ori.

Także jestem w końcu zadowolony :

Jasne, że wiem o czym piszesz. Technike usta - usta też juz mam opanowaną :cool2: . Wymieniłem term główny i wracałem do domu od mechanika i byłem wściekły bo temp nadal była w okolicach 79c.W garażu ponownie odpowietrzyłem. Na drugi dzień się zdziwiłem bo temperatura wzrosła do 89 i już taka się utrzymuje, także miła niespodzianka. Jak wiecej pojeżdzisz daj znać ile czasu i ile km potrzebujesz do uzyskaniatemp 90. Bo ja termostat EGR jeszcze mam ori.

Dzisiaj to samo, odcinek 9km do pracy i temp 91oC także jest prawidłowo. Motor nagrzewa się momentalnie!

Ja na Twoim miejscu wymieniłbym termostat EGR i miał święty spokój.

Pzdr.

po wymianie termostatów w małym mieście jak Mrągowo dalej pali mi dużo ponad 11 l , krótkie przejazdy do 1 km.- to szok. Auto nie dogrzane . Porównując do poprzednich moich vw passatów /5 szt/ i 2 audi to spora różnica wszystkie w dieslu, nawet automaty były oszczędniejsze

po wymianie termostatów w małym mieście jak Mrągowo dalej pali mi dużo ponad 11 l , krótkie przejazdy do 1 km.- to szok. Auto nie dogrzane . Porównując do poprzednich moich vw passatów /5 szt/ i 2 audi to spora różnica wszystkie w dieslu, nawet automaty były oszczędniejsze

Kolego niestety ten typ tak ma. Dla mnie to też był szok. Mi podczas jazdy na tak krótkich odcinkach wychodzi w okolicy 12l. A na trasie (autostrada) prędkość 120-130 i auto w 6l sie zmieści. Moja propozycja jest taka - zrób próbę na dłuższych odcinkach, przy spokojnej jeździe powinieneś zmieścić się w 6.0-6.5. Jeżeli się uda to z autem wszystko ok. :D

myślę że jest tak jak piszesz . Dziś na sprawdzeniu temp przejechałem ok 10 km część asfaltem do 100 km /h ok 6 km i ok 3km drogą z płyt na 2 biegu i temp doszła max 82 stopnie gdzie w mieście podczas sprawdzania podczas dłuższego grzania dochodziła do 90 stopni. Wymienione 2 termostaty i płyn . Według mnie długo się nagrzewa , czy to normalne , to moje pierwsze bmw ?