Skocz do zawartości

Nagły wzrost spalania

Marcin 69

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 203
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam dzisiaj zmienłem termostat głównpy po jego wymianie temperatura jak wryta 89, wąż od termostatu zimny, samochód żwawszy :D[/quot

Billlly pytanie - przed wymiana termostatu przy jakiej temp silnika(po ilu kilometrach)miałeś już ciepła rurę za termostatem ? Chodzi mi o to w którym momencie termostat otwierał już obieg???

Od samego początku łapała obieg była letnia(nie gorąca) silnik nie mógł się nagrzać dopiero po 30 min na postoju łapał 91 C i termostat otwierał się w 100% i temp. Ieciała parę stopni, po wymianie termostatu rura od samego początku jest zimna ! temperatura na silniku 89 :cool2:

Boże ludzie... Termostat umieszczony w tym miejscu silnika czyli na dole DOPUSZCZA zimna wodę do silnika, a nie wypuszcza ciepłą... Jeśli auto jeździ i ma przepływ powietrza rura przy termostacie ZAWSZE powinna być chłodna. Nie ważne czy auto ma dobry czy zły termostat.

Boże ludzie... Termostat umieszczony w tym miejscu silnika czyli na dole DOPUSZCZA zimna wodę do silnika, a nie wypuszcza ciepłą... Jeśli auto jeździ i ma przepływ powietrza rura przy termostacie ZAWSZE powinna być chłodna. Nie ważne czy auto ma dobry czy zły termostat.

Spokojnie po co te nerwy. Czyli przedwczesne nagrzanie której rury oznacza że termostat już nie działa prawidłowo ??? Tej od strony zbiornika wyrównawczego, czy od filtra powietrza ???

Od strony filtra powietrza jak jest letnia po pierwszym odpaleniu to termostat puszcza, dla kolegi który się unosi nie każdy to wie więc się nie unoś, tylko staraj pomóc innym. Edytowane przez billllly

bl120d Szkoda że nie pisałeś parę dni temu twoja pomoc na pewno była by przydatna, rura jest letnia bo termostat puszcza stało się to dla mnie oczywiste wystarczy prześledzić temat, dzięki temu udało mi się dojść do ładu z moim samochodem, nie wyssałem tego z palca. Edytowane przez billllly

Ma puszczać przy 89 taka temperatura jest na termostacie, jeżeli nie może się dogrzać to tej temperatury lub spada gwałtownie na ok 70~60 to oznacza że termostat. Zależy ile jeździsz trzeba przejechać ok 7~10 km Pozdrawiam

Ma puszczać przy 89 taka temperatura jest na termostacie, jeżeli nie może się dogrzać to tej temperatury lub spada gwałtownie na ok 70~60 to oznacza że termostat. Zależy ile jeździsz trzeba przejechać ok 7~10 km Pozdrawiam

88C :) "taka temperatura jest na termostacie" (przy tej temperaturze oczywiście zaczyna się otwieranie termostatu), czyli jak już wspomniałem dopuszczanie do silnika chłodniejszej cieczy.

88C :) "taka temperatura jest na termostacie" (przy tej temperaturze oczywiście zaczyna się otwieranie termostatu), czyli jak już wspomniałem dopuszczanie do silnika chłodniejszej cieczy.

Niesprawny termostat nie trzyma i przepuszcza płyn przez co sinik się nie dogrzeje.Pzdr

Jechałem dzisiaj 50km autostradą. Temperatura slinika max 79c. Po zatrzymaniu przewód silnika do termostatu był zimny - troche dziwne. Przyczyną jest chyba fakt, że temperatur pow była -3 i przy jeżdzie na autostradzie wychładzało płyn w chłodnicy. Muszę sprawdzić to na postoju. Bo jak termostat pusci to ta rura musi sie nagrzać.

No i stało się po konsultacjach z kolegą mmcv :cool2: u mnie termostat główny także wymagał wymiany. Temp na tych samych odcinkach wahała się w granicach od 63 oC do ~73 oC. Wczoraj po wymianie termostatu temp. sięgnęła 88-89 oC.

Teraz zobaczymy jak to się odbije na spalaniu.. co ciekawe... sam nie wiem jak długo jeździłem z walniętym termostatem, bo wcześniej nie wchodziłem w ukryte menu :duh:

No i drugi raz w tym roku zalałem nowy płyn :mrgreen:

Pzdr.

Wczoraj po wymianie termostatu temp. sięgnęła 88-89 oC.

Pzdr.

:cool2: :cool2: czyli jednak glowny :D

Koledzy ja juz nie wiem ,czy z moim termostatem cos nie tak czy wporządku.Kolejny raz sie przejechalem (jazda po mieście) przejechałem 30 km i co zauwazyłem : strasznie wolno nabiera tej temperatury , ale tez staralem sie nie przekraczac 2 tys obr/min i temp ma dosc duzą rozbierznosc.Mianowicie gdy jezdzilem spokojnie temp utrzymywala sie w granicach 79-80C ,stwierdzilem pod koniec jazdy po wkrecaniu sie na obroty i dzwieku ,ze jest juz w miare nagrzany i sprobowalem go troche pokrecic i temp wzrasta do ok 85C ale zdziwilo mnie ,ze wzrasta na postoju do 90 a gdy zaczynam jechac to spowrotem spada do ok 82C.

Koledzy ja juz nie wiem ,czy z moim termostatem cos nie tak czy wporządku.Kolejny raz sie przejechalem (jazda po mieście) przejechałem 30 km i co zauwazyłem : strasznie wolno nabiera tej temperatury , ale tez staralem sie nie przekraczac 2 tys obr/min i temp ma dosc duzą rozbierznosc.Mianowicie gdy jezdzilem spokojnie temp utrzymywala sie w granicach 79-80C ,stwierdzilem pod koniec jazdy po wkrecaniu sie na obroty i dzwieku ,ze jest juz w miare nagrzany i sprobowalem go troche pokrecic i temp wzrasta do ok 85C ale zdziwilo mnie ,ze wzrasta na postoju do 90 a gdy zaczynam jechac to spowrotem spada do ok 82C.

Definitywnie termostat nie działa już tak jak powinien (do wymiany). Auto na postoju nabiera temperatury bo nie pracuje jeszcze wentylator i mimo ze chłodnica jest gorąca obieg jest duży to nie ma schłodzonej wody. Po ruszeniu powietrze chłodzi chłodnice i silnik zmniejsza temperaturę do tej przy której termostat się otwiera/zamyka W tym przypadku Twoj otwiera sie przy ~80C zamiast 88C.

Postój 90C termostat otwarty - duży obieg. Ruszasz temp. spada do 82C poprzez schłodzenie chłodnicy termostat się domyka.

Wg mnie jeśli temperatura wynosi te 82C to nie jest tak źle.

Miałem temp 65-75, wymienione oba termostaty, po rozgrzaniu ~90 stopni :) Przy wymianie myślałem, że poleję samochód benzyną i podpale. Ktoś wcześniej tak ogarniał pod maską, że śruby miały prawie okrągłe łby albo były tak dokręcone, że klucze trzeszczały przy odkręcaniu,łącznie z 4 torksami na termostacie :/

Wczoraj przejechalem trase 160km i dalej temp 80-82C w takim razie koledzy wymieniac ten termostat czy narazie tylko sprawdzac tą temp i dopiero dzialac jak temp. bedzie bardziej spadac?

U ciebie jeszcze nie ma tragedii, ale są pierwsze oznaki jeżeli nie może się zagrzać do 88