Skocz do zawartości

320d jakie powinno być ciśnienie oleju i jak je sprawdzić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otrzymałem dziś z regeneracji turbosprężarkę okazało się, że wałek miał sporą temperaturę bo miał przebarwienia (był przepalony) i miał zużytą bieżnię na miejscu łożyska najprawdopodobniej z powodu słabego smarowania. Ludzie którzy to robili radzili mi sprawdzić ciśnienie oleju. Moim pytaniem więc jest jakie powinno być ciśnienie oleju i jak najlepiej je sprawdzić oraz gdzie się wpiąć jak rozumiem manometrem? Olej który wcześniej był zalany to Castrol EDGE 5w40, po regeneracji zalewam Mobila 1 0w40, ponieważ raczej po zalaniu tego Castrola odczułem "zajeżdżanie" turbosprężarki, po tym oleju się odezwała. Samochód to e46 z 2002r czyli po lifcie 320d cr 150KM, skrzynia biegów automatyczna.

Proszę o pomoc,

Pozdrawiam

Opublikowano
Przed przystąpieniem do pomiaru należy sprawdzić stan oleju na silniku nie nagrzanym , następnie nagrzewamy do temperatury pracy (temperatura w misce olejowej powyżej 70 st. C ). Manometr włącza się szeregowo do układu smarowania w miejsce czujnika ciśnienia oleju. Przy prędkości obrotowej biegu jałowego ciśnienie oleju powinno wynosić ok. 0,1 (MPa) , natomiast przy prędkości obrotowej 2/3 maksymalnej od 0,3-0,6 (MPa). A tutaj masz fabryczną instrukcję: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.pl&sl=en&tl=pl&twu=1&u=http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl%3F1/07/39/94&usg=ALkJrhgUgbyZDtduycBRwnk_aq50mxGkOg