Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przepraszam jeśli dubluję temat, ale przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytania. Problem polega na tym że tydzień temu wyczyściłem zawór EGR ponieważ auto miało turbo dziurę. Po wyczyszczeniu wszystko chodziło jak należy aż tu nagle, auto przestało jechać, tzn turbina przestała się załączać. Wężyki od podcisnienia wymieniane rok temu. Na biegu jałowym nie słychać wogóle pracy turbiny ( a wcześniej było słychac), wogóle nie pompuje węzy przed i za intercoolerem.Dodam jeszcze że auto nie kopci, oleju nie ubywa. Po ściągnięciu dolotu powietrza do turbiny widać że turbo jest suche. Może macie jakiś pomysł, bo naprawde nie wiem co to może być.

pozdrawiam

Opublikowano
sprawdziłeś luzy na turbinie? bo może ci wirnik w palcach zostanie. Sprawdź drugą stronę turbiny czyli czy spaliny dochodzą do niej bo może kolektor wydechowy jakoś strzelił i nie ma co jej napędzać. A kręci się ona w ogóle? zdejmij wąż od przepływomierza i odpal auto i sprawdź czy się kręci. No i podstawowa rada czyli warto podjechać na kompa.
szukam
Opublikowano
Sprawdzałem luzy na turbinie i delikatny luz jest, ale wirnik się trzyma. Zdejmowałem dolot od przepływki i turbo się kreci.Drugiej strony turba nie sprawdzałem, bo wydaje mi się ze inny dźwięk wydawałoby autko gdyby strzelil kolektor wydechowy, ale może się mylę ( napewno sprawdze ). Na kompa zamierzam jutro podjechać. A czy na kompie wykaże gdyby któryś elektrozawór był uszkodzony?
Opublikowano
Sprawdzałem luzy na turbinie i delikatny luz jest, ale wirnik się trzyma. Zdejmowałem dolot od przepływki i turbo się kreci.Drugiej strony turba nie sprawdzałem, bo wydaje mi się ze inny dźwięk wydawałoby autko gdyby strzelil kolektor wydechowy, ale może się mylę ( napewno sprawdze ). Na kompa zamierzam jutro podjechać. A czy na kompie wykaże gdyby któryś elektrozawór był uszkodzony?

jak odpalasz to podcisnienie zaciaga sztange od turbo??

Opublikowano

"jak odpalasz to podcisnienie zaciaga sztange od turbo??"

niebardzo rozumiem to określenie... można jaśniej? jak to sprawdzić ?

Opublikowano
więc wychodzi tak, jeśli łopatki się zapiekły albo nie sa sterowane odpowiednio (chociaż myslę ze jakas moc by była i ciśnienie) to zacznij od wężyków mimo że wymienione to mógł się zsunąć albo uszkodzić któryś, potem puszka przy turbinie (ten taki pusty plastik ale chyba musi być szczelny), potem zaworek podmień z tym od EGR, no i tak jak pisali sztanga czy działa. A nie wiem może warto zwrócić uwagę na przepływomierz?
szukam
Opublikowano
"jak odpalasz to podcisnienie zaciaga sztange od turbo??"

niebardzo rozumiem to określenie... można jaśniej? jak to sprawdzić ?

zdejmij obudowę fltra powietrza i bedziesz widział turbo... jest na nim taka "puszka" z "prętem" który powinnien sie ruszać... sprawdz czy po odpaleniu ten "pręt" zmienia swoje położenie... odczep wężyk i sprawdz czy dochodzi podcisnienie na ową gruszkę :cool2: na filmiku widać gruchę

Opublikowano
Witam koledzy podepne sie pod temat moze ktos bedzie wiedzial zrobiłem test inpa i wyskoczył komunikat ze turbo jest kontrolowane w 50% w czym moze byc przyczyna
Opublikowano
Panowie do sprawdzenia czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym. Jak czyściłeś EGR to mogłeś tam coś ruszyć przez to niema dobrego odczytu ciśnienia i dlatego tez nie pompuje. Podjedź na kompa i zaczytaj błędy.
Opublikowano

Panowie , więc sprawa się wyjaśniła. Byłem dziś na kompie i okazało się że elektrozawór przy turbinie był uszkodzony.Turbinka pompuje :D Oprócz tego wyszło kilka innych rzeczy m.in. mam do wymiany wtrysk sterujący, czy ktoś się orientuje ile kosztuje? oraz wentylator na chłodnicy mam zjarany. Gość powiedział żeby przy okazji wymienić końcówki wtrysków, może też ktoś wie jak to się przedstawia cenowo?

Pozdro i dzięki za wszystkie wskazówki

Opublikowano
Witam to beda wydatki wtrysk sterujacy ok 1000 pln ja za tyle kupilem oczywiscie musisz wyjac stary i zczytac z niego numer ,koncówki ok 180 pln sztuka + 50 robocizna to znaczy wymiana koncówki i ustawienie cisnienia