Skocz do zawartości

520 m50 brak ogrzewania kabiny, szyba i nogi jest

Wojtek89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie odnośnie ogrzewania które zależne jest od dobrego odpowietrzenia układu chłodzenia. Mianowicie u mnie był problem z odpowietrzaniem, zresztą jak w każdej bmw z tego co dotychczas czytałem, a musiałem to zrobic po wymianie odpowietrznika który ze starości się ukręcił. Jednak już wtedy nie dzialalo mi ciepłe powietrze na kabinę, dmucha tylko zimne na każdym biegu, ogrzewanie na szybę i nogi jest super gorące po nagrzaniu się silnika. Czytałem o elektrozaworach który podobno mogą byc odpowiedzialne za brak grzania, gdzie indziej przeczytałem ze takie zachowanie jest normalne co mnie dziwi, bo przecież w takim dużym samochodzie, grzania tylko na szybę i nogi to trochę mało. Co o tym sadzicie?

Nie mam klimy, rocznik 91.

:( :mad2:

Elektrozawory sa chyba odpowiedzialne za grzanie Lewa/Prawa strona auta? A masz pokretlo cieple/zimne miedzy kratkami nawiewu na twarz?

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=49368&start=0

Tam ktos napisal ze cieple na twarz nie bedzie leciec, co jest bzdurą.

u mnie to samo, nie leci ciepłe powietrze ze środkowych kratek, możliwe że jest to normalne...(nie mam regulacji temp. na kratkach)

Tylko BMW jest samochodem , inne auta to wyrób samochodo-podobny.

Reanimacja:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=228175

Dzięki chłopaki za odpowiedz.

Elektrozawory sa chyba odpowiedzialne za grzanie Lewa/Prawa strona auta?

Z tego co czytam to chyba tak. Wynika z tego, że moje są sprawne bo jak ustawie zimne na prawa a cieple na lewą stronę na pokrętłach z wypisana temperatura to działa, ale tylko dla nóg, jeśli chodzi o szybę to nie sprawdziłem. Teraz w okresie zimowym oba mam ustawione na max gorąco.

A masz pokrętło cieple/zimne miedzy kratkami nawiewu na twarz?

Nie mam pokrętła cieple/zimne na środku miedzy kratkami. Też wydaje mi się bzdurą żeby miało nie grzać ciepłym na twarz, ale może...?

Nie spotkałem e34 w której jest nawiew ciepłego powietrza na twarz.No chyba że z klimą jest inaczej.

Nie mam klimy.

To w taki razie już nie wiem, czy mój samochód ma usterkę, czy jest w pełni odpowiadający zamierzenia inżynierów, który sobie wymyślili że "Helmut" nie potrzebuje grzania kabinowego...:D Trochę dziwne. A wam jak działa bądź działało?

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
To może podajcie roczniki aut,moja 1991 i brak pokrętła między kratkami.W książce sam naprawiam bmw e34 rocznik 1991 też jest pokazane że nie ma nawiewu gorącego powietrza ze środkowych nawiewów.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

To może podajcie roczniki aut,moja 1991 i brak pokrętła między kratkami.W książce sam naprawiam bmw e34 rocznik 1991 też jest pokazane że nie ma nawiewu gorącego powietrza ze środkowych nawiewów.

W takim razie ma nie grzać, szkoda bo będą mrozy i w łapy troche zimno... :cry2:

Mój to 1990 a nie tak jak w pierwszym poście sobie odmlodzilem i podałem '91 :P

W org. instr. obsl. jest tylko opisana wersja z regulacja temp. powietrza miedzy kratkami i w niej mozna regulowac cieplo/zimno na twarz oraz drzwi.

Chociaz tu pisze tak:

http://img703.imageshack.us/img703/1074/instrukcjae34046.jpg

"Rozdzial OGRZANEGO powietrza mozna regulowac bezstopniowo..." I sa opisane suwaki gdzie je mozna regulowac (kierowac), czyli gora, dol i ta twarz. Czyli wniosek ze ogrzane powietrze mozna kierowac na twarz.

To już sam nie wiem, gdzie ewentualnie szukać rozwiązania tej usterki, mogę przeczyścić elektrozawory bądź je wymienić ale chyba nie w tym problem. Odpowietrzanie chyba też nie ma sensu bo gdzie indziej by też nie grzało... Jestem w .

nie martw się , bez tego zimno ci też nie będzie

hehe no faktycznie czasem może być gorąco, idzie pierwsza zima z RWD w moim życiu :cool2:

Takze wiadomo ze cieple musi leciec, ktos zle zrozumial instr. obsl. ktora mowi o tym ze mozna sobie ustawic tryp na nie meczaca jazde, czyli jak to pisze "cieple nogi - zimna twarz", ale nie oznacza to ze E34 nie ma ogrzewania z kratek na twarz.

Takze wiadomo ze cieple musi leciec, ktos zle zrozumial instr. obsl. ktora mowi o tym ze mozna sobie ustawic tryp na nie meczaca jazde, czyli jak to pisze "cieple nogi - zimna twarz", ale nie oznacza to ze E34 nie ma ogrzewania z kratek na twarz.

Większość E34 nie ma ogrzewania powietrza z kratek środkowych. I nie jest to żadna usterka lecz tak zaprojektowano. Jak Ci zimno, to suwakiem wyłącz kompletnie nawiew z środkowych kratek i zostaw na max szybę i nogi. Będziesz miał upał w środku i tak (a w razie potrzeby szybko dochłodzisz otwierając też nawiew zimnego ze środkowych kratek, nie musząc czekać na ostudzenie nagrzewnicy po np. zmniejszeniu temp. ogrzania na konsoli).

http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg