Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tak jak w temacie, chcę założyć zimówki na org fele całoroczne, i tak minimalnie r16 wejdą, nie chce kupować innych felg, będę miał zaciski od 330 i tak wtedy tylko r17 także - co polecacie ale konkretnie w tym rozmiarze, z tego co wiem to będzie 225 45 r17, inaczej w testach wypada taki rozmiar poszczególnych marek opon a inaczej w rozmiarze r15, wiadomo szerokość i profil, rozważam michellin alipin a4, pirelli sotozero i nokiany - nokiany ponoć rewela w śniegu, michellin miałem kiedyś ale drogie nadto od pozostałych i średnio w testach wychodzą, tyle że 2x dłużej wytrzymają niż pozostałe, pirelli mam w dobrej cenie ... że to zakup nie na rok, ale 2(max3) sezony, i jak wiadomo nie tani, to chciałbym wasze zdanie poznać - jeżdżę szybko, dynamicznie, nie boję się sniegu ( mam na nim zabawę i doskonalenie techniki )
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jęsli najwyższa półka to :

1. CONTINENTAL ContiWinterContact TS 830 P

2. MICHELIN ALPIN A4

3. DUNLOP SP Winter Sport

Średnia półka :

1.NANKANG Snow Viva 2 (Podobno bardzo dobre opony)

2.UNIROYAL MS plus

3.FULDA Kristall Control HP

4.UNIROYAL MS plus 66

5.NOKIAN WR G2

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Osobiście wybrał bym Continentale, podobno super trakcja na śniegu.
Opublikowano

Z pierwszej trójki z pełną odpowiedzialnością mogę polecić Michelin Alpin A4 :cool2: rok temu otrzymałem komplet do testów (rozmiar 205/55/16) i sprawowały się bardzo przyzwoicie. W ostatnim dodatku do Auto Świata "market" jest wzmianka że otrzymały najwyższe oceny w teście ADAC. Zapewne do tegorocznego modelu wprowadzili zmiany oparte na moich opiniach :norty: stąd te najwyższe noty :D

Nie wiem jaką masz szerokość felgi, ale może warto byłoby rozważyć rozmiar 205/50/17 - według starej szkoły na zimę lepsze są jednak węższe opony, aczkolwiek nie wiem jak to się ma do nowoczesnych technologii.

Polecić mogę również nokiany wr g2 - ojciec ma takie w mercedesie i także bardzo dobrze dają radę, bez niespodzianek :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z pierwszej trójki z pełną odpowiedzialnością mogę polecić Michelin Alpin A4

Podobno jedynym ich minusem jest większa hałaśliwość od konkurencji no i cena wyższa.

Opublikowano
micheliny jako jedyne na 2x więcej kilometrów starczają, wskazywało by na to że maja twardszą gumę ale ogólnie w testach wypadają bardzo dobrze więc nie wiem, mimo to na śnieg, łuki, hamowanie itd to wygrywają nokiany, co do rozmiaru to chyba pozostanę przy takim jaki powinien być org czyli 225 45 r17, ale ogólnie to wiem o tej zasadzie że na zimę węższe ... miałem w poprzednim wozie yokohamy w drive i ogólnie fajne ale po 1 sezonie jakby straciły swoje właściwości, alpiny miałem 8 lat temu ale w wąskiej r14 to też nie mogę porównywać, tym bardziej że to moje pierwsze zimówki na tylni napęd
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mimo to na śnieg, łuki, hamowanie itd to wygrywają nokiany,

Skąd masz takie informacje że Nokiany wygrywają na sniegu, łuku, hamowanie ? bo z tego co ja widzę to dużo im brakuje do czołówki.

http://img714.imageshack.us/img714/4893/beztytuugbgd.png

Opublikowano

Jeżeli chodzi o hałaśliwość A4 to jest zdecydowanie gorzej niż w przypadku nokianów wr g2. Wynika to prawdopodobnie z braku wzdłużnych nacięć bierznika. Jodełkowate opony zawsze będą głośniejsze. Rozmiar 205/50/17 jest jak najbardziej odpowiedni do e46 - według katalogu dla poliftowego modelu. Opona 205/50/17 felgi styling 73 7x17.

Jeżeli chodzi o jazdę w śniegu to najlepszymi oponami jakie miałem w aucie były savy eskimo s3 (195/65/16) z klockowato jodełkowatym bierznikiem. Wydaje mi się że w przypadku opon 17-calowych konstruktorzy bardziej skupiają się na jezdzie po mokrym, zasyfionym asfalcie niż na możliwości wyjazdu z zaspy :wink:

Opublikowano
o tych nokianach wyczytałem w teście Motoru - testowali tylko 225 45 r17 na bmw 3er, kupa ludzi też poleca nokiany, ja średnio do nich podchodzę, akurat mój "oponiarz" poleca mi te pirelli soto zero - że ludzie zadowoleni itd, na nokiany mówił że reklamacje były, a michelliny że drogie itd, dlatego pisałem co polecacie, szczerze na test adac nie patrzyłem przedtem, teraz widzę że będe musiał wybrać między michelinami, dunlopami i pirelli - pewnie też będzie problem żeby znaleźć jak najmłodszą i z tego roku
Opublikowano

z pierwszej trójki każde będą dobre

miałem nankangi SV2 w 330Ci i naprawdę byłem pozytywnie zaskoczony, całą zimę jeździło się super :) za tą cenę to świetne

Opublikowano
wybrałem 225 45 r17 pirelli soto zero II ale wziąłem z indeksem H ( do 240 km/h ), lepsza mieszanka, wzmocniona i wzmocnione boki, poza tym najlepszą cenę miałem na nie niż na pozostałe w tej klasie
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

też mam te dunlopy i o ile na śniegu i błocie pośniegowym jest okej, o tyle na suchym czy też mokrym asfalcie jest średnio, szczególnie jeśli chodzi o hamowanie/przyśpieszanie, trzymanie w łukach jeszcze nie jest złe

dużo lepie wychodzi tu goodyear, latałem na UG GW3 i są to świetne opony w każdych warunkach, w tym roku przerabiałem goodyear UG 8 i również na wodzie i suchym jest świetnie, śniegu jeszcze nie miałem okazji testować

za komplet UltraGrip 8 205/55/16 zapłaciłem 1700zł więc cena też jest okej

co do szerokości to jeśli latasz po miastach i trasach, bez jakiś cięzkich warunków to nie ma sensu schodzić z szerokości bo praktycznie nigdy nie ma tam głębokiego śniegu, a większość czasu lata się po suchym/mokrym asfalcie bez śniegu

a jak masz jeździć cały czas po głębokim kopnym śniegu to bierz dębice albo kormorany, bo w takie warunki chyba nie ma lepszych opon

Opublikowano
ale się uparłeś kolego, zalecany rozmiar opon zimowych do 330d to 205/50/R17. te 225 są za szerokie na zimę do twojego auta.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Polecam Dębica frigo 2 205/55 R17. Użytkuje 2 sezon. Bardzo przystępna cena i dobra przyczepność na śniegu i błocie pośniegowym. Dla mnie za tą cenę naprawdę było warto.