Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Oglądałem wczoraj przed wymiana płynu do spryskiwaczy stan szkieł na reflektorach ( ksenonach), i zauważyłem

wewnatrz wilgoc -para, zamglenia.

Uzywałem spryskiwaczy (w tym reflektorów aby zużyc płyn letni) było rano około minus 4 stopnie.

Wcześniej czegoś takiego nie zauważyłem i to na obu reflektorach ?

Proszę o pomoc i radę. :roll: :mad2:

Ignacy
Opublikowano

raz tak miałem , prawdopodobnie jak wymieniałem żarówkę niechlujnie domknełem wieczko i pewnie stąd się woda dostała , zaparowała mi dość mocno cała lampa na tyle że ksenon przestał świecić , otworzyłem wieczko od wymiany żarówki włożyłem tam suszarkę do włosów i suszyłem dotąd aż mi woda całkowicie znikneła z reflektora , zakręciłem starannie wieczko i do dzisiaj problem się nie pojawił

więc proponuje kolego żebyś to samo zrobił , jak ci problem powróci to pewnie masz gdzieś nieszczelną lampę i będzie cię czekało uszczelnienie lamp albo tak jak u mnie ktoś kto ci wymieniał żarówki niezakręcił starannie wieczek(czy jak to tam się nazywa) ksenony są bardzo wrażliwe na wilgoć :) u mnie przestawała świecić żarówka przy zbyt dużej wilgotności w lampie i podejrzewam że jeżdżenie przy tak zawilgoconej lampie skończy się wymianą przetwornicy

Opublikowano
albo przetwornicy i zapłonnika jak to było u mnie przez pęknięcie na kloszu które zakryte było obudową od góry
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie przestał parować po zdjęciu klosza i dokładnym wyczyszczeniu uszczelki wacikiem z brudu. /a zasyfiona była mocno/. Potem posmarowałem "czymś" do uszczelek gumowych i złożyłem na nowo. Od tego czasu spokój, a sprawdzałem karcherem prosto w klosze czy nie zaciągnie wilgoci.