Skocz do zawartości

Dolewanie oleju do automatycznej skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam do was pytanie. Cieknie mi olej z króćca wchodzącego do chłodnicy oleju skrzyni biegów, planuję odkręcić go, spuścić olej z chłodnicy wymienić o-ringi i myślę że to powinno pomóc, tyle że po spuszczeniu oleju z chłodnicy muszę ją jakoś później zalać, po prostu dolać oleju do skrzyni i tyle ? Prosił bym o pomoc bo muszę to zrobić na dniach a nie wiem czy jechać do mechanika od automatów czy po prostu zrobić tak jak mówiłem. Myślę że pompa pchnie po prostu olej i nie będzie problemu. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, mam do was pytanie. Cieknie mi olej z króćca wchodzącego do chłodnicy oleju skrzyni biegów, planuję odkręcić go, spuścić olej z chłodnicy wymienić o-ringi i myślę że to powinno pomóc, tyle że po spuszczeniu oleju z chłodnicy muszę ją jakoś później zalać, po prostu dolać oleju do skrzyni i tyle ? Prosił bym o pomoc bo muszę to zrobić na dniach a nie wiem czy jechać do mechanika od automatów czy po prostu zrobić tak jak mówiłem. Myślę że pompa pchnie po prostu olej i nie będzie problemu. Pozdrawiam

a wiec tak odkręcasz podkładke która trzyma metalowe krócce do chłodnicy wymieniasz oringi skręcasz odpalasz auto mieszasz biegami zostawiasz na P temeratura oleju 40 stopni sprawdzasz albo na oko albo wchodzisz w ukryte obc nr7 temp.silnika dolewasz olej az zacznie sie wylewac zakrecasz musisz sie dosc szybko uwijac zeby sie za mocno nie nagrzał

Opublikowano
przed robotą wlej pół litra

Do gardla oczywiscie :) :) :)

A tak sero to spokojnie odpal, jesli nie cieklo Ci od 6 miesiecy i nie zgubiles kilku litrow to spokojnie zrob co kolega poradzil.

Ale jesli masz jakies obawy i nie czujes sie pewnie to odstaw do specjalisty - bedziesz mial spokojna glowe. Nie ma nic gorszego jak samemu w nerwach cos robic :(

Definicja szalenstwa - robienie wciaz dokladnie tej samej rzeczy w dokladnie ten sam sposob oczekujac zupelnie innego ofektu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam jeszcze pytanko co do temperatury oleju w skrzyni. Jak ją sprawdzić ? Da się to jakoś sprawdzić w teście zegarów ?

w tescie zegarów pod poz.nr7 jest tylko temp. silnika

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
podejrzewam ze w skrzyni olej troche wolniej się nagrzewa dlatego ja dotykam miski oleju skrzyni jak nie wiesz jak poczuc 40st to dotknij w pralce szyby gdy pierze na 40 st. :D
Opublikowano
u mnie jak dolewali w warszatcie to furke mialem podlaczona pod kompa.Ja za dolanie oleju do skrzyni zaplacilem 2 lata temu 50 zl weszlo 0.5 litra oleju :D
Opublikowano
Nie wiem ile on za niego zapłacił ale patrzyłem na allegro to można kupić już za 50zł. Wpisz sobie w allegro " termometr bezdotykowy ". No właśnie wiem że można to sprawdzić kompem ale nie posiadam go a za 50zł to ja kupię sobie litr oleju :) Kumpel ma kompa ale nie będę już go o prosił o to żeby mi się wpiął, zmierzę tym termometrem temperaturę miski i po sprawie.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Nie wiem czy czasami te termometry nie mierzą temp. tylko wewnątrz obiektów (na zasadzie odbijania wiązki lasera o ściany).Z takich termometrów korzysta się przeważnie jak jeździ się ciężarowym z chłodnią i mierzy się temp w naczepie,ale trzeba ją otworzyć (a nie tak- se strzele).

A co do temp. to mierzenie mają opanowane kobiety (kiedy można,a kiedy nie) :norty: .

PS.Ale mi się zebrało :mrgreen: .

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem czy czasami te termometry nie mierzą temp. tylko wewnątrz obiektów (na zasadzie odbijania wiązki lasera o ściany).Z takich termometrów korzysta się przeważnie jak jeździ się ciężarowym z chłodnią i mierzy się temp w naczepie,ale trzeba ją otworzyć (a nie tak- se strzele).

A co do temp. to mierzenie mają opanowane kobiety (kiedy można,a kiedy nie) :norty: .

PS.Ale mi się zebrało :mrgreen: .

:mrgreen:

Opublikowano
Dobrze powiedziane z tymi kobietami ale takimi termometrami mierzy się temperaturę ciała w szpitalach, podchodzą do pacjenta i z czoła mierzą, to ja zmierzę z miski olejowej ;)