Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedynka jest po prostu bardzo krótka i różnica przełożenia między 1 i 2 jest większa niż między kolejnymi biegami. Dodatkowo tą zmianę się bardziej odczuwa tak samo jak bardziej odczuwa się "kopnięcie" przy wciśnięciu gazu na biegu 1 czy 2 niż na 3,4,5,6.

Przy łagodnej jeździe zmiany biegów 4 -> 5 i 5 -> 6 można w ogóle nie odczuć.

A jak chcecie zobaczyć co to znaczy szarpnięcie przy zmianie biegów to zapraszam na przejażdżkę Jeepem Grand Cherokee V8 5,2 z archaiczną skrzynią 3 biegi + OD. Po przesiadce w Wasze BMW zobaczycie jak bajeczna jest Wasza skrzynia steptronic ;-)

Opublikowano
proponuje zmienić najpierw olej (pierwsza zalecana zmiana chyba po 1800000, następne co 60000), potem zrobić update. Olej zmieniałem w zeszłym roku i myślałem że szarpnięcia zniknęły, ale dopiero jak mi nasz forumowy kolega zrobił update to skrzynia zmienia biegi prawie nieodczuwalnie.
Opublikowano
Odgrzeje temat.

Byłem dzisiaj u fachowców od ASB i zaproponowali zmianę oleju ( co nie musi pomoc ) i regeneracje sterownika hydraulicznego + adaptacje skrzyni za 1200zl, ale nikt z nich nie potrafił zapewnić, że te zabiegi pomogą.

Ktoś z was już rozwiązał problem u siebie?

kolego jak przywiozłem autko z niemiec to tez skrzynia lekko szarpała z 1 na 2 ale po wymianie oleju za 1100 zł i wykasowaniu pamieci stylu jazdy niemca chodzi idealnie.

Jeśli u Ciebie chcą za to wszystko 1200 zł to nie jest drogo zrób to , w ASB olej sie wymienia wbrew niektórym opiniom. Przy wymianie oleju musza wymienić miskę z filtrem na nową wiec zanim załozą nową i zaleją olejem niech sprawdzą co jest w starym oleju i filtrze , czy są opiłki itp. To pozwoli ocenić stan skrzyni .

Opublikowano
Jestem pewien, ze na skrzyni mam napis w stylu "Lifetime oil", co wprowadza troche niejasnosci w stosunku do tego, co piszecie. Co na to aso?
Opublikowano
Chodzi o to, że BMW twierdzi, że olej jest dożywotni a producent skrzyni czyli ZF zaleca zmianę oleju chyba po 180k. Już ktoś kiedyś napisał, że w takim przypadku wychodzi na to, że BMW zakłada że cały samochód ma mniejszą żywotność niż skrzynia i dlatego twierdzi, że olej jest lifetime :wink:.
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
Jestem pewien, ze na skrzyni mam napis w stylu "Lifetime oil", co wprowadza troche niejasnosci w stosunku do tego, co piszecie. Co na to aso?

:mad2:

oczywiście,że nie musisz zmieniać oleju zgodnie z zaleceniami ASO ale ASO ci wtedy powie , oleju się nie wymienia tylko całą skrzynię i poprosi 30 tys zł za nową jak coś się skopie.

Widziałeś kiedyś coś na zawsze szczególnie pracujące w tak ekstremalnych warunkach ciśnienia i temparatury jak wewnątrz skrzyni, no prosze Cię ... kazdy olej traci z czasem swoje właściwości.

Decyzja nalezy do Ciebie.

Opublikowano
Z tego co mi wiadomo żaden olej nie jest dożywotni. Ja w swoim mam skrzynie GM i wymiana oleju na oryginalnych częściach 700 zł
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oczywiście olej wymienia się w każdej skrzyni.

Moje pytanie brzmi czy komuś pomogła wymiana oleju i adaptacja na dłużej? niż 1000km w przypadku gdy wcześniej skrzynia czasem szarpała ( szczególnie w trybie DS )

Opublikowano
a co ja niby wczesniej napisalem, mi tak a czy Tobie to nikt nie zapewni.mi wlasciwie pomoglo samo wykasowanie pamieci a olej tak sobie wymienilem.