Skocz do zawartości

1.8 m40 problem z przepływką i wysokimi obrotami

mycha0007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy szukałem odpowiedzi na moje pytania ale na najważniejsze nie odnalazłem 100% odpowiedzi (każdy pisze inaczej)

Mój problem polega na tym iż po wymianie przepływomierza który był uszkodzony (brak klapki prawdopodobnie po wybuchu gazu) zamontowałem nowy ale jak się dzisiaj okazało najprawdopodobniej kupiłem od wersji 1.6 m40 średnica od rury dolotu jest mniejsza. ale w celu sprawdzenia przepływki owinąłem to wszystko taśmą i zmontowałem by sprawdzić poprawność działania. Obroty przestały falować i nie ma już tego duszenia podczas dodawania gazu, problem polega niestety na tym iż trzyma wysokie obrotu na biegu jałowym nie wiem ile dokładnie bo wymontowałem licznik ale ma moje ucho ok 2000 -2500 obr i nie chcą spaść niżej. znalazłem pewien sposób używałem go podczas jazdy na gazie gdy tez mi obroty się zacinały tzn mam odpalone auto szybko wyłączam silnik i od razu go zapalam tak by nie zdążył zgasnąć i wtedy z obrotami jest ok. ale gdy go normalnie zgaszę a potem odpalę znowu to samo czyli wysokie obroty. Po odłączeniu przepływki przy działającym silniku nie gaśnie obroty spadają (falują delikatnie) ale dusi się podczas dodawania gazu. po odłączeniu krokówki obroty spadają podpinając ją z powrotem rosną a czasami zostają niższe. Jestem teraz na etapie czyszczenia silniczka krokowego. powiem jeszcze ze wcześniej był stożkowy filtr powietrza a parownik miałem w miejscu oryginalnej puszki filtra pow. na chwile obecna jest nowa przepływka i wróciłem do oryginalnego filtru na gazie nie wiem jak chodzi teraz bo nie wiem jeszcze gdzie umieścić parownik.

Moje pytanie czy ta przepływka od 1.6 będzie pasować? czy szukać dalej od 1.8, oraz czego jeszcze może to być wina. po wymianie przepływki nadal dymi troszkę na czarno więc pewnie lambda też do wymiany ale ona nie jest chyba odpowiedzialna za obroty.

Pozdrawiam i liczę na odpowiedz