Skocz do zawartości

320d 99r.Pompa wody czy cos jeszcze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mialem nie mila przygode niedawno.

Otoz bylem w trasie i walnela mi pompa wody.

Plyn zaczal uciekac ciurkiem, lecz musialem dojechac do domu wiec dolewalem wody do chlodnicy co jakies 10 -20 km.

Przemierzylem dystans 300 km okolo. czasem obieg mi sie zapowietrzal i dostawal temperatury, samochod wchodzil w tak jakby tryb awaryjny gdzie ucinal moc. gdy dolewalem wody sie odpowietrzylo i silnikowi wracala podstawowa temperatura i silnik znowu nabieral mocy.

Teraz nasowa mi sie pytanie.

oprucz pompy wody plynu chlodzacego, jakie elemnty kupic aby wszystko skomponowac w calosc. I co moglo uledz uszkodzeniu ?

E46 99r. 320d 136 konny

Edytowane przez Qurde
Opublikowano
Witam

Mialem nie mila przygode niedawno.

Otoz bylem w trasie i walnela mi pompa wody.

Plyn zaczal uciekac ciurkiem, lecz musialem dojechac do domu wiec dolewalem wody do chlodnicy co jakies 10 -20 km.

Przemierzylem dystans 300 km okolo. czasem obieg mi sie zapowietrzal i dostawal temperatury, samochod wchodzil w tak jakby tryb awaryjny gdzie ucinal moc. gdy dolewalem wody sie odpowietrzylo i silnikowi wracala podstawowa temperatura i silnik znowu nabieral mocy.

Teraz nasowa mi sie pytanie.

oprucz pompy wody plynu chlodzacego, jakie elemnty kupic aby wszystko skomponowac w calosc. I co moglo uledz uszkodzeniu ?

jaki silnik??

Opublikowano
Juz poprawilem

e46 320d 99 rok

wskazówka wychylała sie na czerwone pole??

zrób pompe wody zalej i odpowietrz dobrze układ, sprawdz stan oleju i... jeździj monitorując stan płynów, kolor zadymienia i wtedy bedziemy mogli coś wiecej powiedzieć...

Opublikowano

Kontrolka czerwonego pola nie zaswiecala sie,

Jakie objawy by silnik mial jakby mi uszczelke wydmuchalo ?

Opublikowano

Wymieniona zostala pompa wraz z termostatem(pekniety)

Po wymianie tych rzeczy, wzkaznik temperatury nie dochodzi do polowy lecz trzyma sie w trasie przy pierwszym polu czy to normalne jest? (wczesniej utrzymywala sie stala temperatura)

Opublikowano
Moim zdaniem wskazówka powinna stać pionowo, może sprawdź w teście jaka jest temperatura, jeżeli jest mniejsza od 90 stopni to może problem tkwi w odpowietrzeniu...
Opublikowano
prawidlowe odpowietrzenie [z SN] lub odkrec delikatnie korek jak silnik jest goracy [uWAZAJ ZEBY WODA NIE WYKIPIALA!!! I ZEBYS SIE NIE POPAZYL!!!] przy otawrtym korku dodaj 3 razy gazu do 2 tys obrotow - wyeliminujesz powietrze z calego ukladu chlodzenia.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Jak tam kolego, doszedłeś z tą temperatura? Jestem ciekaw bo mój silnik ma dokładnie to samo. Pomimo nowiutkiego termostatu i pompy, odpowietrzenia na wszelkie sposoby nie dogrzewa sie i temperatura stoi cały czas na pierwszej kresce a nie na środku. Co to może jeszcze być? Czujnik tem strzelił?