Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wygrałem aukcję dosyć fajnych felg oryginalnych BMW. http://allegro.pl/alufelgi-bmw-orginalne-opony-zimowe-i1899922696.html Wylicytowałem je za 630zł z oponami zimowymi Pirelli. Wiec po wygranej aukcji napisałem do sprzedającego ze chce je odebrać osobiście.

A on mi napisał cytuję:

"Przepraszam ale alufelgi nie są na sprzedaż. Cena jest za mała a aukcja była grzecznościowa. Za taką kwote nie oddam ich."

Co ma zrobić? Na aukcji nigdzie nie pisało, że to aukcja grzecznościowa. Miał ktoś was już taka sytuacje, co z tym zrobić? Mogę się jakoś rościć na allegro z tego powodu? Jaka jest szansa że kupię te felgi? Mogę jakieś mieć roszczenia finansowe wobec sprzedającego w ramach zadośćuczynienia ze nie chce oddać felg? Gdzie się zgłosić z pomocą

Zdjęcia aukcji, gdyby wygasła.

http://images50.fotosik.pl/1202/d3ff29cbf9d935dcm.jpg http://images43.fotosik.pl/1192/bcb970fe3db490cam.jpg http://images46.fotosik.pl/1149/e320dd7abba11af3m.jpg

Opublikowano
Zrób człowiekowi niespodziankę i pojedź do niego w odwiedziny. Weż ze sobą kogoś na świadka. Żądaj wydania towaru, jeśli będzie się opierał zgłoś sytuację do Allegro a człowieka postrasz sprawą z powództwa cywilnego. Powinien zmięknąć
Opublikowano

Dostałem drugiego e-maila od niego. Nie wiem co to jakiś smarkacz obsługuje to allegro.

Napisałem do niego tak: "Jak to ? Nic nie było napisane takiego żeby aukcja była grzecznościowa. Nie znam zasad allegro , ale zaraz się z nimi zapoznam i jest Pan raczej zmuszony oddać po takiej cenie. Mógł Pan ustawić aukcję z ceną minimalną, tak to wtedy nie musiał by Pan sprzedawać po takiej cenie."

A dostałem taką odpowiedź.

Cytuje:

"Tak wiem. Ale to proszę dzwonic na numer podany w aukcjii. Nie jestem częstym użytkownikiem allegro a konto należy do mojego Taty. Jego chwilowo nie ma w kraju a sprzedaż alufelg zlecił mi mój koega. Przepraszam , wiem ze to głupio wyglada ale to Mój błąd."

Opublikowano
Mam w nosie ten podrobiony towar :)

Tzn?

Napisał Ci teraz, że felgi to podróby? Jeśli tak, to próbuje w ten sposób wykręcić się ze sprzedaży.

Opublikowano
Nie napisał tak. Tylko dowiedziałem się od innych forumowiczów ,że ten wzór felg nie wychodził w takim rozmiarze. oryginalne felgi z takim wzorem to tylko 18 " do BMW 5er E39. Do E46 17nastki nigdy ori takie nie wyszły. Tak więc to co wylicytowałem to jakieś podrobione chinole.
Opublikowano

Jako kupujacy - kiedy nie wplaciles jeszcze pieniedzy na konto - mozesz jedynie zalozyc "Spór allegro" na ktory sprzedawca wcale nie musi odpowiadac, jak nie dojdziecie do kompromisu sprawa zostanie przekazana do Allegro, ktore moze ukarac punktem karnym sprzedawce lub nie, lub tylko upomniec (3pkt - blokada konta).

Jak wpalciles pieniadze na konto, a mimo to nie dostales towaru,ani zwrotu pieniedzy - to sprawe zglaszasz na Policji, po 2 tygodniach przychodzi ci zawiadomienie z numerem sprawy, wtedy mozesz skladac wniosek do "Programu Kupujacych Allegro" i jesli wyrobisz sie w terminach ze wszystkimi papierami to dostaniesz zwrot pelnej kwoty z Allegro, a gosc jest scigany za oszustwo. trwa to ok. 2 miesiecy.

Jak zrezygnowales to tym razem obedzie sie bez ofiar :P

Opublikowano
dziwie ci się kolego, że żądasz wydania tego towaru za 630zł. ja bym ich nie wziął za darmo.
Opublikowano
Załatwiłem już ze sprzedającym ze odpali mi na dobrą flaszkę i ja zapominam o tej całej sprawie. ;)

Tą flaszkę to dostaniesz w taki sam sposób jak felgi :D Jeszcze będziesz musiał zapłacic, bo przyśle za pobraniem :mrgreen:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
dziwie ci się kolego, że żądasz wydania tego towaru za 630zł. ja bym ich nie wziął za darmo.

na pewno;]

a tą flaszkę to pewnie sobie wliczy w koszta prowizji :mrgreen: