Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Auto od tyłu wygląda po prostu lepiej z oponą 255, która zresztą szła też w oryginale. Druga kwestia, felgi po 9/9,5cali szerokości z oponą 235 i węższą wyglądają jak.. wcale nie wyglądają ;) Ujeżdżam M47 i z przesiadki 205 zima na lato 225 i 255 nie czułem nigdy jakiejś różnicy w przyspieszaniu

Co do szerokości felgi się zgadzam. Na szerokie felgi muszą być szerokie opony Mam obecnie felgi 18x8J i na tym zestawie który napisałem wszystko wygląda dobrze i jak kolega wyżej napisał auto nie jest ociężałe. Zimą mam taki zestaw jak Ty i w moim aucie ta różnica w przyspieszaniu jest odczuwalna. Reszta to kwestia gustu ;)

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

prośba o info ,

czy takie felgi wejdą do e90 :

przód 9x19 opony 225/35 na przodzie jest ET60

tył 10x19 255/30

http://www.bmwstylewheels.com/bmw/265

czy będą obcierać itd , dajcie znać bo mega mi sie podobają

mam e90 ze zwykłym zawieszeniem , nic obniżonego

dzięki

Edytowane przez monteki
Opublikowano
prośba o info ,

czy takie felgi wejdą do e90 :

przód 9x19 opony 225/35

tył 10x19 255/30

http://www.bmwstylewheels.com/bmw/265

czy będą obcierać itd , dajcie znać bo mega mi sie podobają

mam e90 ze zwykłym zawieszeniem , nic obniżonego

dzięki

Panowie , ktoś coś ... felgi czekają a ja nie wiem czy moge je kupić ;D ( na przodzie jest ET60 , na info o tyle czekam )

Opublikowano
Moim zdaniem tył powinien siąść raczej bez problemu. Co do przodu to już może być ciężko, strasznie duże to ET. U siebie co prawda mam zawieszenie m_pakiet felga 18 8,5j ET13 i opona 225 i przy max skręcie między oponą a nadkolem wewnętrznym jest przerwa max 1cm
Opublikowano
Witam Panowie. Mecze sie już ponad 1,5 miesiąca z felgami i oponami. Zakupiłem felgi i nowe opony. Opony firma Zeetex, nie firmowe ale kierowałem sie oponiami ludzi. A teraz o co mi chodzi, po zamontowaniu kompletu na wiosne zacząłem jeździc i było wszystko ok. Do póki nie wyjechałem na highway-a. Przy 130 nagłe bicie przy 110 stół. pojechałem jeszcze raz na wyważanie i facet powiedział ze jedna opona jest chyba felerna. Skakała na feldze góra dół. Dałem ja na tylną oś i to samo. Wysłałem opone do reklamacji i na tył dałem zimówki. Reklamacja nie uznan a na zimówkach 200 na blacie i stół(z przodu nadal nowy komplet). Pojechalem więc sprawdzic wszystkie 4 felgi i 3 były dobre a jedna wymagała lekkiego prostowania, wyważono przy okazji jeszcze raz wszystkie 4 fele z oponami i dalej to samo. Dalej przy tych samych predkościach. Kupiłem wiec znów jedna nowa opone zeby tamta podejrzaną wymienić. Założyłem dziś z myślą ze będzie juz ok i dalej [BAD]. Tak samo. I pytanie, facet mi powiedział ze moze to być wina zbyt wąskiej opony. Posiadam felgi 18 8,5j a opony 225/40 i ze niby na takich felgach powinny być 255. Czy ktoś miał taki przypadek ze opony były zbyt wąskie??
Opublikowano
9 cali i ET60 na przód, moim zdaniem nie ma takiej możliwości w e9x.

Kombinować z dystansami też na pograniczu będzie/nie będzie pasować.

Czy może mi ktoś napisać proszę jakich felg mam szukać aby pasowały bez żadnych dystansów do e90 ( tzn jakie ET muszą mieć )

chodzi mi o rozmiary 17, 18 i 19 cali

będę wdzięczny za pomoc

Opublikowano
Moim zdaniem 18 cali to jest taki progres miedzy wyglądem a komfortem. A jesli chodzi o et to może być ciężko wyszukać takie felgi zeby nie kupować dystansów. Ja mam 18 8,5 et13. Jęsli chodzi o ten rozmiar to na przód et moim zdaniem to max do 15 a tył 10
Opublikowano
Czy może mi ktoś napisać proszę jakich felg mam szukać aby pasowały bez żadnych dystansów do e90 ( tzn jakie ET muszą mieć )

będę wdzięczny za pomoc

zarówno 17,18 jaki i 19 powinny mieć ET oscylujące w granicach:

przód: ET34 (17,18,19 cali)

tył: ET34 (17 cali)

tył: ET37 (np.18 cali)

tył: ET39 (19 cali)

później można dołożyć dystanse do felg o powyższych średnicach, przód około 10mm, tył maks 20mm (żeby nie było przycierek na hopkach i przy pełnym bagażu na uskokach).

Opublikowano

będę wdzięczny za pomoc

zarówno 17,18 jaki i 19 powinny mieć ET oscylujące w granicach:

przód: ET34 (17,18,19 cali)

tył: ET34 (17 cali)

tył: ET37 (np.18 cali)

tył: ET39 (19 cali)

później można dołożyć dystanse do felg o powyższych średnicach, przód około 10mm, tył maks 20mm (żeby nie było przycierek na hopkach i przy pełnym bagażu na uskokach).

wielkie dzięki , a jaki jest otwór ? 72,5 ?

Opublikowano
Ludzie, jaki jest sens dawać opony z tyłu o szerokości 245 albo 255? szczególnie przy silniku 2.0 ? to przecież nie jest m3 że potrzebuje bardzo dużo przyczepności.

Ja w mojej e90 325i niedawno zakupiłem opony 225/40/18 na przód i tył i jestem bardzo zadowolony.

W poprzednie wakacje jeździłem na tylnych oponach 255/35/18 i teraz jest o niebo lepiej jeśli chodzi o prowadzenie, poziom hałasu i osiągi auta. Dodam że opony były prawie nowe.

Popieram Twoje zdanie i sam nie chcę pakować za szerokich opon do mojej E90. Tylko jakie najmniejsze rozmiary teraz wybrać na felgi 19" 8cali przód i 9 cali tył?

Opublikowano

Popieram Twoje zdanie i sam nie chcę pakować za szerokich opon do mojej E90. Tylko jakie najmniejsze rozmiary teraz wybrać na felgi 19" 8cali przód i 9 cali tył?

Nie chcesz zakładać szerokich opon i wybrałeś 8" na przód i 9" cali na tył? :roll2: :think:

książkowo przód 225/35/19, tył 255/30/19 (albo 265/30/19), inne kombinacje to eksperyment na własną odpowiedzialność.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Czy do xDrive E90 do felg styling 195

http://www.bmwstylewheels.com/bmw/195

Zakładać opony 225/40 R18 i 255/35? Różnice są w ramach tolerancji do xDrive? Czy wszystkie takie same 225/40? Czytałem trochę o tym i zdania są podzielone. Może wypowie się się ktoś z Was na ten temat? :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I dalej będą podzielone, bo teoretycznie powinny być identyczne, ale tu jest różnica na średnicy 0,2%, więc niezauważalna, ja osobiście założyłbym 4x225/40/18, na tył jest 8,5 cala, więc naciąg ledwo zauważalny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szerokość opon nie ma znaczenia przy xDrive. Znaczenie ma ich wysokość, aby nie było różnic na poszczególnych osiach. Dlatego, przy xDrive bardzo ważne jest, aby nie był np. tył mocno zużyty, a nowe opony na przodzie lub odwrotnie.

W tym przypadku musisz założyć na tył szersze opony, bo masz szersze felgi. Jak wrzucisz 225 na tył, to opona będzie bardzo mocno, wręcz nienaturalnie nawinięta na felgę. Raczej nie wpływa to dobrze na trakcję.

Opublikowano

No faktycznie podzielone :cool2:

Chyba założę jednak wersję, przód węższe, tył szersze. Wydaje mi się, że Nie powinno to przeszkadzać...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:mrgreen: tak i tak będzie dobrze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Witam,

Kupiłem niedawno e91 ale wygląd oryginalnych felg nie daje mi spokoju. Niestety jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o felgi itd. wiec proszę o pomoc.

Znalazłem takie używane felgi z oponami na aukcji tylko czy podejda do e91?? potrzebne beda jakeis dystanse??

18", ET 15 , szerokość 9.0 /// opony profil 40 szerokosc 225

Opublikowano
Wydaje mi sie ze powinny podejść ale na 100% nie jestem pewiem przodu. Rozumien ze zawieszenie masz standardowe. Felga 9 cali i opona 225 to już bedzie dość spory naciag na feldze. Tył podejdzie bankowo ale nie wiem jak przód. U siebie mam też 18cali 8,5j et13 i opona 225, tyle ze ja mam fabryczny zawias m-pakiet i przód sie mieści przy max skręcie tak na 1cm :D