Skocz do zawartości

Opony zimowe 210/65 R15 czy wejdą i sie nadają do 520.I

Ryan73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam do was kolejne pytanie:

Otóż mogę w dobrej cenie dostać opony zimowe prawie nowe pietnastki o profilu 210/65. Powiedzcie czy one wogóle wejdą do mojej E34 20.I No i czy jeśli tak to czy da sie na tym jeździć. Rozważam ta opcje gdyż mogę je mieć praktycznie darmo no i skoro jest taka opcja warto sie zainteresować. Muszę dać do jutra odpowiedz czy je biorę tak wiec czekam na wasze sugestie. Z góry dziękuje

Kolego 205/65 R15 to idealny rozmiar zimówek do BMW 5. Praiwe tak samo sprawdzi sie 215/65 choc w sumie przy tej szerokosci (czyli 215mm) odpowiedniejszym bylby profil 60. Ale o oponach 210/65 R15 to chyba jeszcze nikomu nie slyszano...

To jest powtarzany bardzo czesto mit. Buty tez kupujesz na zime o rozmiar mniejsze?

Prawda jest taka ze jak masz kase to kupujesz 205 lub szersze a jak nie masz kasy to 195 jako najmniejsza dopuszczalna szerokosc laczka do e34. Chociaz sie powtorze po raz kolejny, to... e34 na oponach 195 wyglada komicznie, to tak jakby podkuć konia podkowami dla kucyka...

Wiem, bo sam mam zimowki w rozmiarze 195, a letnie 225... jak kasa nie gra roli to bierz 205 (chyba najlepsze rozwiazanie) lub 215 i juz :P

• Zasłużeni forumowicze
Kolego pomijając kwestie ceny 195 a 205 czym mnie mocno rozbawiłeś Twoje stwierdzenie tyczy się tylko miast gdzie drogi są w miarę odśnierzone i suchego czarnego asfaltu w zimie.Niestety jeżdząć po dziurach i zaśnierzonych drogach oraz w zaspach(często i gęsto jeżdzę w takich miejscach) węższa opona na głowę bije szeroką.Osobiście sprawdzone.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Kwestia 195/65 r15. to nie jest opona dla BMW 5. i juz nie ze wzgledu na szerokosc opony , a na wysokosc. Jesli chodzi o konkrety to jest tak 205- szerokosc w mm. 65 (65 procent z 205 mm) Czyli wiadomo , ze przy 195 zmniejszy sie profil opony. Nie polecam takich zabiegow.. bo i glupio wyglada i oszukuje predkosciomierz. Wracajac do tematu bierz te 205 czy 215 jesli masz je za nieduze pieniadze do zdobycia , a sa w dobrym stanie

Zimowe opony im węższe tym lepiej jeździć po śniegu.

A co do rozmiaru 195/65r15 to najlepsza opcja.

Dla porównania opona Goodyear 195/65 koszt 285zł, a 205/65 400zł

Co do prędkości to i tak licznik zawyża więc niema co się przejmować. Przy prędkości 100km/h jest to różnica 2km/h

Pamiętaj aby zobaczyć przy kupnie opony datę produkcji, jeśli ma 5lat to niema co brać. Lepiej dołożyć na nowe i masz spokój na 4lata.

Kwestia 195/65 r15. to nie jest opona dla BMW 5. i juz .....

Mam dokładnie taki rozmiar zimówek 195/65/15.

Ale ja nie o tym. Zobacz jak mnie bezczelnie okłamali:

http://img703.imageshack.us/img703/1279/pict0004cq.th.jpg

Normalnie świnie - na wlepce w samochodzie podawać nieodpowiedni rozmiar opon do auta!!!

A zdaje się, taka nalepka jest (albo powinna być) na słupku drzwi kierowcy - wystarczy otworzyć drzwi i sobie przeczytać, co tam fabryka "poleca" do danego samochodu.

To jest tak, ze BMW dopuszcza opony w rozmiarze 195 w e34 do benzyniakow do 2 litrow i diesli 115km - musialbym jeszcze sprawdzic, ale tak cos pamietam, a powyzej min szerokosc to 205... Oczywiscie w praktyce kazdy zaklada opony na jakie go stac, poza tym wiadomo ze na slupku kierowcy kazdy ma podane co i jak.

Jak ktos chce wykazywac wyzszosc rozmiaru 195 nad 205 na zime, ze wzgledu na lepsze jakiekolwiek parametry pomijajac roznice w cenie to dla mnie jest smieszny, panowie to jest 10mm roznicy. Nie masz kasy zakladasz 195, masz dolozyc zakladasz 205, szersze na zime nie maja sensu, tyle w temacie.

"ADAC: w zimie tylko węższe opony

Innego zdania są specjaliści ADAC. Przyznają oni, że szerokie opony mogą zapewnić odpowiednią przyczepność na śniegu, ale należy wziąć pod uwagę, że okres zimowy jest bardziej różnorodny. Szef działu testującego opony w ADAC – Michael Müller przyznał: „Producenci opon zrozumieli, że produkt, który zapewnia idealną przyczepność na śniegu, nie jest receptą na świetną sprzedaż, gdyż pozostają jeszcze inne warunki drogowe”.

Prawda o szerokich oponach zimowych wyszła na jaw, gdy ADAC testowało opony 225/45 R 17 V o prędkości do 240 km/h. Przez tak sporą szerokość opon, jazda po drodze pełnej błota pośniegowego lub wody, w ogóle nie była bezpieczna. Pod oponami wytwarzał się płaszcz wodny a podczas zaistnienia aquaplaningu sterowanie samochodem było wręcz niemożliwe.

ADAC zachęca do używania najwęższych opon przewidzianych w karcie pojazdu. Podkreślając przy tym, że w zimowych sytuacjach kryzysowych węższe opony będą lepsze niż szerokie. Continental przewiduje zaś, że w ciągu kilku najbliższych lat kultura jazdy ulegnie zmianie a właściciele aut będą przesiadać się na szersze opony zimowe. Continental zachęca, by używać zimą równie szerokich opon, jak latem. "

Jezu ale stworzyłem dyskusje.

Powiem wam tak:

kupiłem te auto na letnich oponach które były założone na 16 calowe felgi aluminiowe

Profil opony był tak niski że samochód mimo większych felg wygląda jak wózek ceartura na małych kołeczkach

Opona jest szeroka ale jest za niska i samochód wygląda komicznie Mimo tego że opony są w dobrym stanie ja latem je zmieniam bo nie mogę na to patrzeć

Teraz mam do kupienia opony 215 na 65 r 15

Powiedzcie nie będą za wysokie do E 34??? Wiem że zalecane są 205 na 65 ale mam za grosze do kupienia prawie nówki te powyżej tak więc szczerze kupować czy nie, bo będą za duże.?????????????????????????????????????????

Kolego HMS-nie mów (pisz),że inni są śmieszni,bo ktoś może to samo powiedzieć o Tobie.Przyczepiłeś się do tych 205 jak rzep do psiego ogona.Walczysz o ten rozmiar,jak lew... Dlaczego mówisz,że rozmiar 195,nie jest do BMW ? Skoro taki rozmiar jest dopuszczany przez producenta.Czy uważasz że ktoś kto myślał nad rozmiarami opon do tego samochodu,jest (był) niespełna rozumu idiotą ? A jeśli tacy ludzie,myślą nad konstrukcją BMW-to jeździmy niebezpiecznymi samochodami,robionymi przez debilnych wariatów.Ty chyba też takim samochodem pomykasz... Na to,przynajmniej wskazuje,Twoja obecność na tym forum.Nie boisz się nim jeździć ? Ludzie zatrudnieni w BMW,wiedzą co robią-zapewniam Cię.

Moim zdaniem (bez urazy),wypowiadasz się na temat szerokości opon,tak jak byś był jednym z lepszych specjalistów,zatrudnionych w firmach oponiarskich.Jeśli chcesz pokazać się jako tak wielki znawca tematu - proponuję poczytać odpowiednie publikacje,opisujące zalety węższej opony,w okresie zimowym,a napisane przez inżynierów pracujących w firmach oponiarskich. Ktoś naprawdę nad tym myśli,analizuje i przeprowadza odpowiednie testy.

Jeszcze raz - BEZ URAZY , ale śmieszy mnie Twoja zaciekłość !

Kolego Croopsky Ty czytaj ze zrozumieniem, nigdzie nie napisalem, ze rozmiar 195 nie jest do BMW - sam mam takie zimówki. Napisalem, ze do e34 lepiej kupic rozmiar 205 bo na 195 Beta wyglada smiesznie - bo tak jest, mam porownanie opon od 195 do 225. Jak ktos kupuje 195 zamiast 205 to w 99% sa to wzgledy finansowe.

W pierwszym poscie napisalem, ze rozmiar 195 to najmniejszy dopuszczony rozmiar przez BMW do e34, wiec wypominasz mi nie moje slowa!

Jeszcze raz - BEZ URAZY - czytaj ze zrozumieniem! Bo ktos moze cie wziac za analfabete wtórnego, kolego :mad2:

• Zasłużeni forumowicze

Panowie może zakończmy ten temat.Pytanie brzmiało czy wejdą i się nadają?

1.Wejdą

2.Nadają się.

Co do rozmiaru,właściwości i ceny każdy z nas ma trochę racji i doświadczenia.

Pozdro :D .

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

samo e34 nie wyglada smiesznie, to bardzo fajne auto :) ja napisalem, ze e34 na oponach 195 wyglada smiesznie, bo duze solidne dwutonowe auto na takich cieniutkich oponkach...

Ok, nie ważne, mzona zamknac temat :)

Dwutonowe??? Co Ty masz jakieś opancerzone? :D

Ok, moze troche przesadzilem, dwie tony to przy pelnym zaladunku, ok 1,5 - tonowe e34 wyglada smiesznie na oponach 195

Tylko ze te 1,5 tony to masa wlasna pojazdu, a z rzeczywistą masą pojazdu ma niewiele wspólnego....

Po co mnie cytujesz jak piszesz pode mną?

Ja osobiście na zimę mam 195 x 65 i sprawdzają się bardzo dobrze. I jakoś nie uważam, że wygląda śmiesznie. W zimę to ma przede wszystkim dobrze sobie radzić, a nie wyglądać :cool2: I lepiej panowie zakończyć tą dyskusję :) Kolega chciał się dowiedzieć, czy taki rozmiar podejdzie do tego samochodu, a nie na jakich lepiej wygląda :)