Skocz do zawartości

ELV (elelektroniczna blokada kierownicy) PROBLEM :-(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

temsky740, jako że jesteś obeznany w tym temacie to jeszcze Cię pomęczę ;-) Może w jakiś sposób pomożesz na odległość...

Zdemontowałem dolną osłonę pod kierownicą i tym sposobem dostałem się do blokady kierownicy

327a9f411206ccd3med.jpg

Kiedy wkładam i wybieram kluczyk blokada zwalnia się i uruchamia, jednak nie zawsze - słychać jak pracuje, ale jakby nie zawsze tak samo, nie zawsze do końca, czasem słychać tylko taki krótkie "szurnięcie" i kierownica nie odblokowuje się. Przypuszczam, że problem może tkwić w mechanizmie bądź silniczku samej blokady. No i tutaj moje pytanie - widzę, że w sieci można kupić takie używane blokady kierownicy (same blokady bez całej kolumny) - jak myślisz, czy Twoim zdaniem wymiana samej takiej blokady mogłaby pomóc?

Będę wdzięczny za odpowiedź i jakiekolwiek sugestie, bo obawiam się, że w niedalekiej przyszłości i w najmniej odpowiednim momencie nie uda mi się już odpalić auta :cry:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak myślisz, czy Twoim zdaniem wymiana samej takiej blokady mogłaby pomóc?

kot w worku, ponieważ jest to używana część , koło zębate ktorej o ile pamiętam jest wykonane z tworzywa sztucznego (plastika), dlatego istnieją takie problemy w robocie tego mechanizmu

Opublikowano
jak myślisz, czy Twoim zdaniem wymiana samej takiej blokady mogłaby pomóc?

kot w worku, ponieważ jest to używana część , koło zębate ktorej o ile pamiętam jest wykonane z tworzywa sztucznego (plastika), dlatego istnieją takie problemy w robocie tego mechanizmu

Dokładnie tak jak mówisz - mam świadomość, że część używana może być również nie do końca sprawna, jednak bym zaryzykował. Są dostępne oferty sprzedaży z gwarancją rozruchową, a może akurat trafię na blokadę sprawną, która będzie działać prawidłowo. Do tego cena nie jest jakaś przerażająca (100-200 zł) i wymiana nie wygląda na skomplikowaną. A no właśnie... zastanawiam się nad demontażem blokady - czy po odkręceniu śrub mocujących przypadkiem nie rozsypie mi się nic, tylko zdejmę w całości starą blokadę i bez problemów zamontują drugą, czy czekają na mnie jakieś "niespodzianki"? No i mam nadzieję, że taka wymiana nie wymaga jakiegoś kodowania?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tylko zdejmę w całości starą blokadę i bez problemów zamontują drugą

wygląda na to

nie wymaga jakiegoś kodowania?

nie wymaga

Opublikowano
tylko zdejmę w całości starą blokadę i bez problemów zamontują drugą

wygląda na to

nie wymaga jakiegoś kodowania?

nie wymaga

Dzięki za pomoc. Będę próbował :cool2:

Opublikowano
prosze

No i mam problem ze złożeniem blokady do kupy...

Niby prostą sprawa - odkręcić trzy śruby, zdjąć starą blokadę i założyć nową. Normalnie ręce opadają...

temsky740, czy przy wymontowanej blokadzie ten ruchomy wystający "języczek" blokady powinien dać się poruszyć (kierownica odblokowana/zablokowana) czy nie? U mnie jest on zablokowany, nie da się go ruszyć i kierownica jest zablokowana.

Zauważyłem, że problem tkwi chyba w tym wystającym elemencie obudowy blokady (zaznaczonym kolorem czerwonym)

5f295b872d1f6ca4med.jpg

Przy składaniu wchodzi on w odpowiednie swoje miejsce w kolumnie kierowniczej i wydaje mi się, że ma za zadanie odblokować w jakiś sposób ten "języczek" blokady - problem w tym, że przy dokręcaniu obudowy opiera się on o jakiś element w tym otworze...

a523fbd7bf9c6a66med.jpg

[EDIT]

Blokada zamontowana - problem rozwiązany. Nie obyło się bez demontażu całej kolumny kierowniczej i dopiero na stole udało się poskładać wszystko spowrotem do kupy. Wg mnie operacja niemożliwa do wykonania bezpośrednio pod deską rozdzielczą bez wyjmowania kolumny.

Okazuje się, że w momencie odkręcenia i zdjęcia metalowej obudowy blokady ukryty trzpień blokuje "języczek" blokujący wałek kierownicy. Wystający element zaznaczony kolorem czerwonym przytrzymuje ten trzpień gdy blokada jest złożona, a w momencie jej zdemontowania sprężyna wysuwa trzpień i kierownica jest na stałe zablokowana.

5f295b872d1f6ca4med.jpg