Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, mam taki mały problem.

Z przedniego koła - konkretnie prawego dobiegaja dziwne metaliczne piski.

Dzwięk ten przypomina metaliczne tarcie, ot popiskiwanie.

Pojawia się to na dłuższej trasie przy wyższej prędkości tj powyzej 70km/h

Nie pochodzi od silnika - nie ma róznicy czy jedziemy na biegu czy bez.

Dzwięk nie jest stały tzn piszczy piszczy, nagle nic nie ma, po chwili znów i tak w kółko.

Wystepuje przy jezdzie na wprost oraz przy skrecie w lewo, przy skrecie w prawo milknie.

Co ciekawe gdy nacisne hamulec za kazdym razem takze milknie az puszcze i znów sie zaczyna.

Myślałem ze trą hamulkce, ale po trasie 300km sprawdzałem felgi i tarcze - nie ma nadmiernego rozgrzania.

Co to u licha może byc ??

Opublikowano
...stawiam na zacisk do rozebrania i wyczyszczenia bo klocek "delikatnie" nie wraca i stąd piski ...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
...stawiam na zacisk do rozebrania i wyczyszczenia bo klocek "delikatnie" nie wraca i stąd piski ...

Ja też obstawiam na tę samą przyczynę.

Miałem taki sam problem tyle, że z tyłu.

Rozebranie zacisku i dokładne wyczyszczenie prowadnic i klocków pomaga. Należy także pamiętać o lekkim przesmarowaniu prowadnic smarem do hamulców. Ja użyłem smaru ATE oraz płynu do czyszczenia hamulców… Do chwili obecnej (1 rok) cisza.

Uważaj także na czujnik zużycia klocków. Jeśli jest mocno zapylony pyłem z klocków może być problem z jego wysunięciem. Jak pociągniesz za mocno może się ukruszyć…

Opublikowano

Sam nie bede robił, oddam do warsztatu zwłaszcza ze mam obecnie takze wyciek płynu chłodniczego :(

Cos mi sie ostatnio psuje bunia :roll:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

mam identyczny problem tyle ze w lewym przednim kole. paypal zapewne pozbyles sie usterki, czy ajcek i prmax mieli racje? a moze mechanik stwierdzil cos innego?

pzdr

Opublikowano
Miałem wymianę (nie z tego względu, poprostu zużycie) tarcz, klocków w tyle. Dodatkowo wrzuciłem zestaw regeneracyjny na cylinderki, tłoczki itd - poprostu zrobiłem wszystko. Temat znikł wiec cos w tym było. Teraz nawet na ręcznym problemu nie ma.
Opublikowano
Sam nie bede robił, oddam do warsztatu zwłaszcza ze mam obecnie takze wyciek płynu chłodniczego :(

Cos mi sie ostatnio psuje bunia :roll:

jak objawia się u CIebie wyciek z układu chłodniczego? widać gdzieś wodę czy po prostu znika Ci tylko w zbiorniczku? Jeśli znika w zbiorniczku to ile?

Daj znać jak uporasz się z tym problemem, ciekawi mnie jak lokalizuje sie wyciek w układzie chłodzenia czy jakieś cisnienie sie podaje do układu itd?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Podaje sie cisnienie i sprawdza - z tego co mi mówili dają 2 razy wieksze cisnienie niz jest normalnie w układzie..

U mnie nie było to konieczne - pękła mi pompa wody, wiec wymiana plus od razu termostat za jedna robotą.