Skocz do zawartości

318i Wymiana oleju z wskrzyni biegów -manualna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem, że tematów na ten tema na forum jest mnóstwo, ale prawie wszystkie odnoszą się do automatycznej.

W żadnego nie mogę dowiedzieć się ile oleju wchodzi, czy jak kupie bańkę 5l to wystarczy?

I jaki byłby najlepszy do 318 2.0l 2002r.?

pozdrawiam

Opublikowano
Do mechanicznej skrzyni biegów wchodzi ok.1,1 l oleju stosuje się olej SAE 80 z oznaczeniami MIL-L 2105 lup API-GL-4.Jeżeli w pobliżu korka wlewu oleju jest pomarańczowa naklejka wtedy stosujemy zalecany przez BMW ATF-DEXRON ,jeżeli naklejka jest żółta lub zielona to koniecznie specjalny olej BMW.
Opublikowano (edytowane)
Matjias kup olej w ASO, wcale nie kosztuje dużo a będziesz miał pewność, że wlałeś taki jak powinien być. Wiem, że użytkownik bastaz wymieniał olej w swojej skrzyni więc jak będziesz miał jakieś pytania to na pewno Ci doradzi co i jak zrobić. Edytowane przez ShakeIt
Opublikowano
Jak sprawdzić, czy olej w skrzyni nadaje sie do wymiany albo czy trzeba dolac?

wystarczy ze odkręcisz śrubę do zalewania i jak nic nie wycieknie to znaczy ze trzeba dolać... dolawaj powoli aż zacznie sie przelewac nadmiar spłynie i bedzie stan :cool2: jednakże lepiej profilaktycznie wymienić na nowy ja polecam fuchs cytrac HSY SL :cool2: mi do 320d weszło 1,4l

Opublikowano
wymieniać. w moim samochodzie wymieniałem latem i po zlaniu olej miał konsystencję wody i był całkowicie czarny... zero właściwości smarnych. miałem go od nowości przez 150 tys km.
Opublikowano
okresowej wymiany oleju nie ma ale jak czujesz ze biegi gorzej wchodza warto sprawdzic najpierw olej tzn.jego kolor(u mnie byl prawie czarny) i ilosc Po wymianie znaczna poprawa Mi tez weszlo 1.4l
Opublikowano

No właśnie biegi czasem cieżko wchodzą... Będę musiał sie tym zając na dniach. ;)

Jaki może być szacowany koszt tej wymiany? Licząc, ze w przybliżeniu wejdzie 1,5litra.

Exx
Opublikowano
No właśnie biegi czasem cieżko wchodzą... Będę musiał sie tym zając na dniach. ;)

Jaki może być szacowany koszt tej wymiany? Licząc, ze w przybliżeniu wejdzie 1,5litra.

1,5 * 108 = 162zł + wymiana ok. 20zł w warsztacie lub 0zł samemu.

Opublikowano

I naprawdę będzie wyczowalna różnica w "działaniu" skrzyni biegów?

Skoro juZ lecimy temat skrzyni, to mam pytanie. Skąd wzięły sie luzy "prawo/lewo" ? I jak sie ich pozbyć?

Exx
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podobno Bmw w org.olejach ma jakies specjalne dodatki,tak slyszalem ale ile w tym prradwy to niewiem.
Opublikowano
Podobno Bmw w org.olejach ma jakies specjalne dodatki,tak slyszalem ale ile w tym prradwy to niewiem.

eee tam wszystko to i tak castrol tylko droższy bo niby bmw...