Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Auto kupiłem w Marcu, 4 lata temu, już z tą pompą, więc nie wiem ile ona chodziła w tym aucie, może miała prawo już się zepsuć. Gdybym dzisiaj kupował e39 o niewiadomej przeszłości serwisowej, to pierwsze co bym zrobił, to wymienił calutki układ chłodzenia-tak na wszelki wypadek. Mam wrażenie, że to najsłabsze ogniowo tego auta.

Ale to już nie istotne, mam nadzieję, że problem został definitywnie rozwiązany, teraz myślę już o nowych wyzwaniach:

-zawory ogrzewania

-rolka z napinaczem

-tarcze przód i tył

-katy

-nadal jest problem z paleniem, nie zawsze łapie za pierwszym razem, muszę do jakiegoś elektryka podjechać

-no i dokończyć zmiany wizualne bo mi podsufitka pokój zawala :D (ile ja się nasłucham, że z domu warsztat zrobiłem i żebym to zabierał jak najszybciej, to moje :D a i jeszcze, że po co ja to kupiłem, co to za różnica czy jasna czy ciemna, przecież to nie jeździ... :duh: )

Jeszcze fotka starego i nowego silnika-sorry za jakość, zdjęcie z telefonu.

11072127_10206378982697397_637002035_n.jpg

• Odpowiedzi 235
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Moderatorzy
Opublikowano
Mam wrażenie, że to najsłabsze ogniowo tego auta.

Nie tylko tego. To najsłabsze ogniwo wszystkich BMW. Układ chłodzenia to jakaś porażka.

i dokończyć zmiany wizualne bo mi podsufitka pokój zawala (ile ja się nasłucham, że z domu warsztat zrobiłem i żebym to zabierał

No popatrz jakby to powiedzieć... u mnie to samo.W zasadzie było ok, ale wczoraj do kompletu przyniosłem siedzisko kanapy no i... :mrgreen:

PS. Nie trybię co jest na tej fotce którą wrzuciłeś.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
W zasadzie było ok, ale wczoraj do kompletu przyniosłem siedzisko kanapy no i... :mrgreen:

no i teraz nie wiesz jak to wszystko z powrotem do kupy poskładać? :mrgreen: nie łam się, mam tak samo jak się wezmę za jakieś prace manualne :D

Ty to w ogóle pół auta wybebeszyłeś jak ja widzę...ale fotel kierowcy prezentuje się teraz świetnie :cool2: czekam na fotki całości.

PS. Nie trybię co jest na tej fotce którą wrzuciłeś.

Ja też nie bardzo :D to ponoć ma być fotka udowadniająca, wyższość nowego silnika nad starym-chyba widok po zdjęciu pokrywy zaworów. Stary silnik już po myciu, z nagarem nie do usunięcia i ten nowy, co ma niby bardzo dobry stan, jak na swoje lata-a kupiony na pałę z allegro-ciekawe ile posłuży :D

• Moderatorzy
Opublikowano
no i teraz nie wiesz jak to wszystko z powrotem do kupy poskładać?

Wiem tylko czasu brakuje.

Ty to w ogóle pół auta wybebeszyłeś jak ja widzę...

Nawet więcej :mrgreen: Ale już trochę poskładałem :8) .

czekam na fotki całości.

Wolno mi idzie bo nie mam czasu i do tego wolę żeby dobrze wyschło co by mi się potem nie posklejało wszystko do siebie.

ciekawe ile posłuży

Tego pewnie nikt nie wie. Może auto się rozleci, a silnik zostanie. Trzeba mieć nadzieję, że będzie latać.

ec2Wze6.jpg
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Raczej musisz, jedną udało mi się wymienić bez zdejmowania, ale to mordęga, na sam koniec i tak okazało się że źle siadła.

Po zdjęciu boczku listewkę wysuwasz do góry.

EDIT:

No i jak dla mnie pewnie że lepszy jest shadow :mrgreen:

Opublikowano

Racja, bez rozbierania drzwi ciężko by było to zdjąć, nawet po rozebraniu, miałem spore problemy ze zdjęciem tej listwy, tak się zakleszczyła przez tyle lat. Jedne drzwi zrobiłem, mam nadzieję, że następne pójdą już sprawniej :D Jednak listwy zewnętrzne były łatwiejsze w wymianie.

Wszystko jednak jest kwestią wprawy...przy kolejnych drzwiach wystarczyło już tylko odchylić boczek i listwy zeszły, tak więc ten tema mam już z głowy :D

Na koniec jeszcze zmiana nereczek i po robocie.

IMG_2350.JPG

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To już masz całkiem czarnego czarnucha, może jednak nie czyść wydechu, bo chrom Ci wyjdzie i znowu będzie problem - jak u mnie :mrgreen:

Z modów to bym Ci jeszcze polecił wymianę kierownicy, widzaiłem, że masz jelczową-poliftową, a jednak m-pakietowa to zupełnie inne doznania kierownicze :)

Opublikowano
Dla mnie i tak fajne cacko. Szkoda że z mojej pensji elektryka raczej nie będzie mnie stać na utrzymanie, chodź pewnie na jakiś zakup to spoko. Ale sporo jeżdżę i mógłby być problem.
Opublikowano

Do cacka to jej jeszcze trochę brakuje...jakieś 10 koła w gotówce i było by już całkiem znośnie :wink:

Jakiś czas temu był poruszany temat dodatkowej pompy wody, u mnie działa to tak:

Zastanawiam się nad takim zabiegiem, robił ktoś z Was coś takiego u siebie?

https://www.youtube.com/watch?v=oDdEIbq0Jiw

Madseason-lubię taką jelczową, obejrzę kiedyś Twoją na żywca, to się może przekonam.

Osłonę też muszę sobie założyć, bo mnie ten ciągły syf pod maską wkurza, już parę razy sprzątałem ale zaraz było to samo, może zaryzykuję z takim wynalazkiem:

http://allegro.pl/komplet-oslon-bmw-e39-silnik-skrzynia-spinki-i4940253498.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pompka zaczęła działać, aż dzwony w kościele zabiły :D

Co do czyścidła, wygląda jakby tylko kratki czyściło, a cały syf z wymienników ciepła zostaje nie naruszony.

Kiedyś wyczytałem, żeby konkretnie wyczyścić trzeba się dostać przez dolny odpływ klimy (gdzieś koło skrzyni biegów pod samochodem jest wężyk) I wypsikać coś silniejszego typu - wurth

W poprzenim tak robiłem i ładnie odświeżało.

Opublikowano

Z całym szacunkiem, ale zakupiłeś produkty które są ogólnie dostępne za przystępną cenę w Castoramie.

Zawsze podobało mi się twoje autko ale nie katuj jej takimi środkami.

Ja wiem że ostatnio trochę pociągnęła cie po kosztach, ale kup produkty bardziej renomowanych firm.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano

Zasadniczo to nigdy nie zgłębiałem tego tematu. Szamponu używam od lat, dobrze myje i pozostawia ładny połysk, więc zacząłem kupować też inne produkty tej firmy. Fakt, wszystko w Oszołomie, przy okazji zakupów domowych :) A jakie firmy są dobre ?

Jak to mówią, życie bez planów jest nic nie warte. Co prawda już nie w tym sezonie, bo mnie ostatnio zdewastowało finansowo to hobby (a jeszcze mam w Maju jedną wizytę w warsztacie umówioną) ale mam nowy obiekt pożądania :D Taki klamot http://www.sprintbooster.pl/index.html

Po wymianie silnika jest już dużo lepiej z reakcją auto na pedał gazu, ale skoro można sobie jeszcze uprzyjemnić jazdę, to czemu nie. Zastanawiam się tylko, czy to nie będzie miało negatywnego wpływu na automatyczną skrzynię :roll: i czy jakiś błędów nie zacznie wywalać.

• Moderatorzy
Opublikowano

Te produkty mają też w Biedronce. Nie korzystałem z takiej ich ilości, ale spraj do kokpitu jest lepszy niż Plak.

PS.Kup inne felgi :wink: .

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Manolito77 style - zaebiste ma :D

Ale Twoje niczego sobie, Cichy ma poprostu innego "gusta felgowego", moje zimówki też mu nie przypadły :lol:

http://i.imgur.com/WxUXCJL.jpg?1

• 4 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...