Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam! od kilku dnia mam bmw e46 1.8 benzynę i ciężko wchodzą w nim biegi wiem ze 1 ma ciężko chodzić ale czego reszta także ciężko chodzi co to może być? oleju trzeba dolać czy poduszki pod skrzynia albo już sam nie wiem co to może być proszę o pomoc
Opublikowano
podjechac do mecha i sprawdzic czy potwierdzi diagnoze. Tak i tak nie obejdzie sie bez zrzucenia skrzyni... a zrobic to jak najwczesniej bo pozniej strzeli "sloneczko" docisku i pojedziesz do mecha na lawecie.
Opublikowano
wymień olej. naprawdę warto. ja to zrobiłem i jestem bardzo zadowolony. poprawe poczujesz napewno ale dopiero jak zrobisz około 100km. do diesla weszło 2l niecałe tak że myśle że u Ciebie będzie tyle samo raczej. olej chyba 80w lub 75w nie pamietam już. i zobacz czy masz skrzynie dobrze przykręconą do silnika. ja miałem sporo rozkręconą. po skręceniu i wymiane oleju biegi wchodzą idealnie i najważniejsze to to że już nie wyskakują. tak ze warto naprawde a koszta to około 50zł max zalezy jaki olej. zacznij od tego
Opublikowano
oleju wejdzie do twojego auta ok. 1.1 do 1.5 litra. olej BMW MTF-LT-2 (108zł/litr) lub Castrol Syntrans Multivechicle 75W90 (60zł/litr). sprzedają w buteleczkach 0.5 litra więc musisz kupić trzy. wymienić można samemu jak się ma kanał.
Opublikowano
Jak masz silnik m43 to oleju wchodzi ci 1,1l bo sam niedawno wymieniałem.Co do ciężko wchodzących biegów to ja również nie jestem do końca zadowolony.Sprzęgło zmieniłem do razu po kupnie samochodu bo wiedziałem ,że nie jest już najlepsze i niestety pomogło to na chwilę.Założyłem nowe ,kompletne Sachsa.Wysprzęglik niby dobry-odpowietrzony,olej wymieniony,sprzęgło nowe i jak dla mnie biegi za ciężko wchodzą.Dodam ,że jak zmieniłem sprzęgło to wszystko ładnie chodziło ale jakoś po pół roku nagle zaczęła mi bardzo ciężko wchodzić 2.I Stało się to z dnia na dzień.Wieczorem wszystko było idealnie ,wsiadam rano do samochodu i nie mogę wbić 2.Był straszny mróź więc pomyślałem ,że to chwilowe ale niestety już tak zostało.Po następnych kilku miesiącach ciężej zaczęła wchodzić jedynka.Wymieniałem olej w skrzyni i jest znacznie lepiej ale nie tak jak bym chciał.Nie wiem jak biegi wchodzą w innych e46 bo nie mam porównania.Może ten typ tak ma
Opublikowano
cóż, zimą tak będzie zaraz po odpaleniu zanim się skrzynia nagrzeje... zimny olej w skrzyni nie ma takiej konsystencji jak powinien. u mnie po odpaleniu rano, pierwsze 2-3 wrzucenia "2" to lekkie chrupnięcie, a potem olej w skrzyni zaczyna mieć poprawną konsystencję i dalej już wchodzi gładziutko.
Opublikowano
Problem jest tylko w tym ,że ta 2 wchodziła mi idealnie nawet jak były duże mrozy rok temu a po pewnej nocy nagle zaczęła chodzić bardzo ciężko i stało się to nagle.Wieczorem chodziła mi idealnie a rano nie mogłem jej wbić.Pomyślałem ,że długo się ten mróz utrzymuje i może dlatego ,a na wiosne przejedzie. Niestety nie przeszło ani wiosną ani latem.Zmieniłem teraz olej i jest znaczna poprawa tylko ciekawe jak mrozy przyjda czy dalej będzie dobrze
Opublikowano
z tego co wiem to olej powinno sie wymeiniać tylko przy jakiś naprawa skrzyni tak to nie ruszać... po każdej wymianie oleju skrzynia będzie lepiej pracować to samo ma silnik... swieży olej to zawsze lepsza praca ale to poprawa na chwile... szkał bym przyczyny gdzie indziej