Skocz do zawartości

Nowe f10 525d czy roczne f01 730d?

gregsan

Rekomendowane odpowiedzi

filmiki widziałem i wydaje się ok. Mam taki głupi wyjazd z pracy przez wąską bramę w kamienicy a niechciałbym wyjechać przed np matke z wózkiem i najbardziej chodzi mi o te co dają widok z przodu auta na boki niż te przy parkowaniu- tutaj też uważam że PDC wystarczy ale że są w komplecie to muszę brac wszystko, tylko nie wiem czy warto.

@Dawid S

Tak. Przy szybkim parkowaniu łatwiej mi się zorientować w kolorowych liniach. Większość miejsc do parkowania nie jest skomplikowana, zawsze patrzę na miejsce i już planuje jak wjechać. Zresztą nigdy nie wciskam się w małe miejsca, bo potem ludzie walą drzwiami, wolę przejść kilkaset metrów. Ale jakbym wybierał ponownie to bym też to wziął bo to fajny bajer :P

No to zamówione 525xd Kombi. Kolor SophistoGrau ( spodobał mi się Dawida) i skora cynamon brąz. Polski pakiet plus i Business pakiet + parę drobnostek. Jedynie zastanawiam sie na Surround View ale głownie dla Sideview(tych z przodu na boki) mam trochę trudny wyjazd z pracy i myslę że to mogłoby pomóc. Jak ktoś ma doświadczenie jak to sprawuje się w real life to chętnie sie dowiem. Pozdro

Furka fajna, gratulacje ale z trójką dzieciaków i minimum dwoma fotelikami dla najmłodszych to 7letnie ma przerąbane. Moja trójka się tylko godziła na krótkie dystanse gdy wszyscy musieli jechać z tyłu.

Po 3 miesiącach w E60 nie jest tak źle, mam wszędzie w miarę blisko, i nad morze i w góry i na razie nie protestują. Zresztą niech nie marudzą my musieliśmy na wczasy jechać fiatami 125 lub maluchami do Bułgarii :duh: więc dzieciarnia morda w kubeł a jak podrosną to zmienię na jakieś X5 lub inne X7 nie wiem co tam BMW wymyśli- za 2lata mają jakieś vany wprowadzać więc się zobaczy

• 2 lata później...
Ale nie rozumiem-na trzecie miejsce z tyłu wrzucasz walizkę czy co? Dla mnie nie ma znaczenia ile osób siedzi z tyłu (nawet jak siedzi tam matka;) a czy mieścisz sie w bagażniku. Mam znajomych którzy biorą trumnę do E91 a maja jedno małe dziecko -1.5 roku i sie nie mieszczą. Drudzy z założenia biorą trumnę zawsze do f11 z dwójką dzieci- no ale po dwie pary butów i trzy kiecki na dzień gdzieś się muszą zmieścić. W moim wypadku zakup sie sprawdził- co prawda duże znaczenie ma wielkość dzieci. Jak kupowałem f11 to moja najstarsza juz nie jeździła na podkładce, średnia tak a młody w foteliku- nie było problemu bo najstarsza na środku. Od pewnego czasu zaczeła narzekać na tunel- stąd zakup f15. Dodatkowym problemem jest wyprofilowanie kanapy- w f11 są to wyraźnie 2 miejsca ograniczone wnękami na koła i to wybrzuszenie na srodku mające służyć za trzecie miejsce. W X5 fajna płaska kanapa bez zagłębień efektywnie wyraźnie szersza, brak tunelu i szerokie płaskie miejsce na środku. W tamtym czasie nie chciałem brać E70 bo był to stary technicznie model to przeważyło na korzyść f11, obecnie mimo wszystko rozważyłbym f15 nawet tylko w 25d- cenowo tak samo a funkcjonalność większa- choć jak na tamte realia wyboru nie żałuję a przynajmiej żona nauczyła sie mądrze pakować- szlag by mnie trafił gdyby nie mieściła sie w dwie walizki - tak jak u znajomych z permanentną trumną. Na wakacje mieścimy się w dwie duze walizki i dwie podręczne-tyle wchodzi do bagaznika plus jakas drobnica poupychana i to wszystko ciagle pod roletą. Dwójka dzieci z tyłu to nie względny komfort a hektar miejsca- czwórka by sie zmieściła.

W życiu nie nazwałbym żadnego elementu auta "trumną", szczególnie jadąc z dziećmi :oops:

Czy naprawdę o wyborze auta F01/F10 ma decydować wielkość bagażnika? Obserwując przeciętną autostradę w DE widać, że dla niektórych nawet Sharan nie jest wystarczająco duży a pamiętam wycieczki maluchem z rodziną na Węgry.

Im wiecej miejsca w bagazniku tym wieksza potrzeba upchania jeszcze paru drobiazgow :) -> ale to mnie nie martwi ;)

Chodzi mi tylko o miejsce na tylniej kanapie dla 3 dzieci, ewentualnie 2 dzieci i malzonki.

Dzieciaczki sa w wieku 7lat, 3lat i malenstwo roczek.

Ktos trenowal taka kombinacje, bedzie odrobine komfortowo ?

srodek - fotelik 9-18kg

prawe - 7 latek na podkladce

lewe - malzonka

Nie trenowałem, ale przy dwóch fotelikach z tyłu nie ma miejsca dla dorosłego na normalną dłuższą podróż. Mało jest aut w których 3 osoby z tyłu pojadą komfortowo, nie jest takim z pewnością F10. Swoje robi też tunel środkowy i wyprofilowanie tylnej kanapy "preferujące" 2 osoby z tyłu. Z drugiej strony nie ma co przesadzać, ilość miejsca jest akceptowalna biorąc pod uwagę charakter auta, rodzaj napędu itp.

• Zasłużeni forumowicze
... tez potwierdzam w f10/11 aby bylo komfortowo to max 2 foteliki, jesli mam tam byc jeszcze osoba dorosla to max. 2h jazdy - wygodniej jest w x3 f25 lub x5 f15

Wrzucam czasem do siebie na tył foteliki z F30'ki i potwierdzam że dwa to jest max. Sądzę że F10tka do jest niezle pakowana ale w układzie 2+2. Wyjazd wakacyjny z brzdącami jest realizowalny nawet bez bagażnika dachowego pod warunkiem że nie są to narty. Jak dzieciaki dorosną to aby nie wchodzić w X5 przejdę chyba na F11 :think:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

widze ze raczej uklad 2+3 w f11 jest malo realny ;/ , nikt nie ma "dobrego" doswiadczenia z f10/11 w ukladzie 2+3?

Nie powiem nic dobrego o tym układzie.Pracowałem f10 na taksówce.3 osoby z tyłu mają ciasno.

Poza tym mam 190 wzrostu,za mną było nie do końca komfortowo.Z dziećmi z tyłu jakoś ujdzie.Z dorosłymi tylko na krótką metę.

Wg mnie auto typowo dla kierowcy,lub w układzie 2+2

No niestety F10 jest autem w którym albo wygodnie jest z przodu a z tyłu siedzą dzieci albo kompromis dla dorosłych z przodu i z tyłu. Na dłuższe trasy w 4 dorosłe osoby jest ciężko jeśli ktoś chce wyprostować nogi lub pochylić przedni fotel. Koszykarzem nie jestem, mam 182cm wzrostu i lubię pozycję wyprostowaną za kierownicą ale i tak z tyłu jak ktoś mojego wzrostu siada to raczej padają stwierdzania "nic nie rób jakoś dam radę" ;)

Podejście do F10 w pięć dorosłych osób to chyba tylko po mieście na krótkiej trasie. Nie wyobrażam sobie wypadu powyżej 100km. Gdy jechaliśmy w 5 dorosłych na urlop to były dwa auta.

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Osobiście nie mam problemu z załadunkiem rodziny do f10, ale widzę, że dla wielu to wyzwanie, nie wiem czy wy jeździcie tymi wozami pod namiot na 3 tygodnie? :)

Ale mam kolegę który ma działkę, lubi na nią pojechać z rodziną i całym majdanem z tym związanym. A jeździ e92. Rozwiązał to tak, że kupił ładną przyczepkę z twardą budą. Wytłumaczył mi to tak: po co na co dzień mam jeździć karawanem i wozić powietrze? Tylko po to by 4 razy w roku przewieźć ładunek. A tak mam samochód który sprawia mi radość każdego dnia. Meble też mam jak przewieźć jak potrzeba.

Ponieważ przymierzam się do f32 to do mnie to przemawia, chyba wezmę na wszelki wypadek hak :)

Natomiast jeśli ktoś musi mieć 3 foteliki to nie lepiej pojechać dwoma samochodami, ile razy w roku jest taka sytuacja?

Nie wiem po co szukać ekstremalnie wielkich wozów do celów do których nie służą. Przecież w bmw nie ma nawet 3 isofixów. Jeśli faktycznie ktoś często podróżuje w 5 os. to żadne bmw nie wygra funkcjonalnością z jakimś c-max czy innym autobusem. Albo trzeba żonę w to wrobić albo samemu się turlać a żonie kupić coupe :)

To fakt, bagażnik w F01 jest mniejszy, miejsca z tyłu na nogi nie będzie więcej niż powiedzmy w skodzie Superb, a na szerokość też nie ma rewelacji. W konkursie na auto rodzinne limuzyny bmw nie mają szans. Z tym pakowaniem w F10 to oczywiście że nie ma co przesadzać, przy rozsądnym pakowaniu bagaże dla 4 osób zmieszczą się bez problemu. Po prostu nie jest to auto przystosowane do wygodnej jazdy dla 5 osób, zresztą jak wiele innych formalnie 5- osobowych.

• 2 tygodnie później...
Przy takich załazeniach to chyba nic ze stajni BMW nie da rady. X5 jeszcze można myslec bo z tyłu jest najwięcej miejsca i brak tunelu srodkowego. sprawie że jest "formene z tyłu. Do tego bagażnik jest duży i ma schowki pod podłogą. Jesli trzeba gdzieś na wakacje to "trumna na dach" i w drogę. F10/11 nie polecam, bo będzie ciasno nawet na codzień. Dzieciaki szybko rosną i musza miec przestrzeń;-).