Skocz do zawartości

Nowe f10 525d czy roczne f01 730d?

gregsan

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Powiększyła się rodzina i czas na zmianę samochodu. Obecne E60 zrobiło się ciasne na 3 dzieci z tyłu. Nowym zakupem planuje jeździć przez ok 5 lat lub trochę więcej i dylemat> X5 odpada bo musiałbym zmienić na nowy model za 2 lata jak wyjdzie następca a nie uśmiecha mi się wydawać teraz ok 200 tys na model 2010 by później go wymienić na następny. Co byście wybrali jeśli priorytetem jest ilość miejsca z tyłu i wygoda umieszczania tam 2 fotelików i podkładki (dzieci w wieku 7,3 lata i 2mce). Dzięki z góry za pomoc. Wątek o x5 vs f10 bardzo mi się podobał i liczę na podobny odzew Edytowane przez gregsan

Jeśli priorytetem dla Ciebie, jest ilość miejsca z tyłu, w szczególności dla 3ki dzieci, to jak dla mnie odpada F10, jak i F01. Kup sobie jakiegoś vana. Brat ma 3kę dzieci, i ma Tourana. Jest bardzo zadowolony z funkcjonalności. Jeśli chodzi o BMW, no to chyba najodpowiedniejsze byłoby jednak wymienione przez Ciebie X5...

Ale to tylko moje subiektywne zdanie.

Trzymajmy się kryteriów zadanych przez autora.

F10 jest na płycie F01, ilość miejsca jest bardzo podobna, w szerz, mniej jest na nogi, ale w przypadku dzieci to nie ma znaczenia. F10 możesz wziąć w kombi, co ma duże znaczenie przy dzieciach. F10 jest nowsze, świeższe, w twoim przypadku pachnące nowością (ja osobiście jestem w stanie zapłacić za to każde pieniądze :) ) F10 możesz pojechać trochę szybciej. F01 raczej się toczyć. Jeśli do F10 założysz ładne koło to będzie bardziej lanserskie niż F01, wg mnie. F01 jest takie trochę nijakie, a piątka to piątka.

I jeszcze jedno, widzę że miałeś E60, ja też miałem, ilość adrenaliny w F10, po E60, zmniejszy się znacznie, wiem co mówię. Aż strach pomyśleć jakim szokiem byłoby F01 ;)

Ja mówię: bierz F10!

Mam trójkę dzieci 7,3 ,1 i nic lepszego niż X5 BMW nie proponuje choć na wakacje i tak jezdzimy S-maxem ,który ma bagaznik 800l do linii okien i pewno jeszcze ze 400 powyżej linii...

7 to pewnie ok 500l i nawet nie ma opcji składanych foteli. Cięzko nawet duży wózek włozyć...Takie auto ma tylko sens jeśli szacowna małzonka ma s maxa, picasso ,voyagera ,a jak ją mocno kochasz to Mercedasa GL 320 CDI....

Pozdrawiam

Robert

Stałem przed podobnym dylematem, z tym że ja rozważałem 750i F01 z PL ASO z przebiegiem 50 000km od znajomego lub F10 taką jak sobie skonfiguruje.

Wybór padł na F10. Nie wiem czy słuszny, bo nie mam F01 więc nie wiem co straciłem a co zyskałem, ale nie zmienia to faktu że jestem zadowolony. Kiedyś ojciec miał 745d E65 i wtedy porównanie do piątki było nie na miejscu - inna liga, tak dzisiaj seria 5 i 7 gra podobne skrzypce. Auto ma wszystko czego potrzebuje i jestem z niego bardzo zadowolony. Jest w nim poczucie kierowania "limuzyną" które kiedyś towarzyszyło tylko serii 7. Poza tym dużo miejsca, prowadzenie w trybie SPORT+ jest prawie takie jak być powinno - tzn. w E92 jest lepsze :mrgreen:

Ciężkie pytanie dałeś. Napewno z punktu ekonomicznego lepiej wyjdziesz na F10. Dlaczego? Ponieważ lifting pokaże się na przełomie 2013 a nowy model dopiero 2015/2016. W serii 7 lifting wchodzi już, a nowy model za trzy lata. Odsprzedaż siódemki już starej modelowo nie jest łatwa, ponieważ najczęściej Ci którzy myślą o takich autach, stać ich na serwisowanie itp. to stać ich też na aktualny model i to taki właśnie kupują. Reszta to amatorzy drogich samochodów których nie ma dużo :wink:

A piątka zawsze będzie piątką... nawet jak będzie starym modelem to "każdy młody" by ją chciał :mrgreen:

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Trzymajmy się kryteriów zadanych przez autora.

Bardzo bym chciał, ale autor wątku sam stwierdził, że:

Obecne E60 zrobiło się ciasne na 3 dzieci z tyłu. Nowym zakupem planuje jeździć przez ok 5 lat lub trochę więcej i dylemat> priorytetem jest ilość miejsca z tyłu i wygoda umieszczania tam 2 fotelików i podkładki (dzieci w wieku 7,3 lata i 2mce).

Nie wiem na jaki przyrost miejsca na szerokość liczy autor, na kilka centymetrów? To akurat nie zmieni wiele, jeśli chodzi o miejsce na ustawienie obok siebie 3ch fotelików.

A wygoda ich wkładania i wyciągania w przypadku obu aut z porównania, i w/w E60 jest taka sama. Tutaj przydałoby się auto, do którego wsiada się trochę wyżej, i przy zakładaniu trzech fotelików nie trzeba schylać się i głęboko nurkować...

Dlatego osobiście uważam, że duży SUV albo VAN spełnia założone na początku kryteria najlepiej.

A tak jest to rozmowa mniej-więcej taka, że mam malucha, 1,9m wzrostu i mało miejsca na nogi - mam kupić Malucha FL czy Trabanta?

Mając natomiast, wybór F10 / F01, bez wahania wybrałbym F10.

Mam trójkę dzieci 7,3 ,1 i nic lepszego niż X5 BMW nie proponuje choć na wakacje i tak jezdzimy S-maxem ,który ma bagaznik 800l do linii okien i pewno jeszcze ze 400 powyżej linii...

7 to pewnie ok 500l i nawet nie ma opcji składanych foteli. Cięzko nawet duży wózek włozyć...Takie auto ma tylko sens jeśli szacowna małzonka ma s maxa, picasso ,voyagera ,a jak ją mocno kochasz to Mercedasa GL 320 CDI....

rosiur mordo ty moja :):):):) Od 5 dni męczę to X5 po efdziesiątce i jest fajnie i w ogóle ale na wakacje i tak S-Maxem żony pojedziemy ;)

gregsan - 3 dzieci w F10... Moje (15, 12, 3) narzekały strasznie mimo, że tylko jeden fotelik był potrzebny. Przed F10 mieliśmy też E60 ale zawsze u żony był S-Max - kiedyś 2.5T, teraz 2.0T 240 KM. Gdy gdzieś musieliśmy jechać gdzieś dalej w piątkę i komfort był ważniejszy od lansu to zawsze S-Maxem jeździliśmy. Na narty we czwórkę - zawsze beemką. Teraz gdy młoda już jeździ wszędzie z nami padło na X5. Jest fajnie, inaczej, ale za rok jednak wrócę do sedanów.

Teraz gdy młoda już jeździ wszędzie z nami padło na X5. Jest fajnie, inaczej, ale za rok jednak wrócę do sedanów]

I co wtedy wybierzesz? Ja już 3 miesiąc biję się z myślami i opcji było już wiele ale zawsze wracam na końcu do tych 2 samochodów.

Żona ma golfika 6 do miasta i raczej nie chce nic większego na razie, dzieciaki jeszcze na tyle małe że nie jest im aż tak ciasno a konfiguracja siedzenia jest taka że za kierowcą siedzi 3 latka w foteliku, za pasażerem nowonarodzony w nosidełku a na środku 7latka i ona ma najbardziej przesrane a mnie wkurza zapinanie tych dwóch pasów obok siebie w sytuacji jak nosidełko już włożone lub w przyszłości fotelik na stałe. Żonie do miasta wystarczy golf i nie ma ochoty na wożenie się vanem chociaż opcja z Sharanem da niej i 996 S dla mnie do dojazdów do pracy też była :D . Tak samo przerabiałem Tuarega (podobna cena i nowy model)-wtedy golf mógłby zostać, ale jednak BMW to BMW i nie chcę się bujać przez 5 lat VW a czekać na nową X5 nie mogę. W 7 liczę na trochę więcej miejsca na długość co pozwoli mi jakoś wymanewrować z zapinaniem tego środkowego pasa bo teraz to strasznie mnie drażni. Aż żal że BMW nie robi czegoś vanowatego narazie.

gregsan - żona musi pokochać vana albo coś w stylu X5. Moja jest zakochana już w drugim S-Maxie bo w sumie jest to naprawdę zarąbiste auto. Jak muszę tym jechać nad morze to i tak jest bardzo OK a na codzień wybierasz sobie co chcesz :) Ja już kombinuję że po tym X5 jakieś F30 to chyba będzie to co misie lubią najbardziej.

Przy takiej konfiguracji rodzinnej F10 jest za małe i za ciasne. W F01 będzie nieco lepiej a już znacznie lepiej w wersji L ;) (ale tylko na długość)

Dalej pozostanie jednak nurkowanie.

Niemniej jednak najbardziej komfortowym układem byłby VAN lub SUV.

Z vanów:

S-MAX

lub Mercedes R z 6 indywidualnymi siedzeniami.

Z SUV:

X5 lub Jeep Grand Cherokee 2011 ale lepszy byłby GL lub Audi Q7 czyli opcja z 7 siedzeniami (wiem popełniłem faux pais proponując badziewne AUDI)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.

Chłopak chcę sobie kupić beemkę a wy mu z jakimiś Jeepami czy Audiami, dajcie spokój ;)

Pomyśl nad tym 5GT, jest pomiędzy 5 a 7, powiem szczerze, że im dłużej na rynku tym bardziej zaczyna mi się podobać, zwłaszcza w m-pakiecie i ciekawym kolorze. Ma fajne smaczki, drzwi bez ramek, podobno rewelacyjne zawieszenie.

Auto wyższe, więc foteliki powinno się łatwiej wkładać. Bagażnik większy niż w 7. Ale ja się nie znam, nie mam dzieci :) Czy foteliki isofix montuje się łatwo? Na click? Czy dalej trzeba się bawić z pasami?

Ale GT jest brzydkie niczym quasimodo....

O gustach się nie dyskutuje. Ale prawdą jest że to GT wygląda jak pokrak ;) .

Jeśli dobrze pamiętam to widziałem raz w M-Cars 5 osobowe (rzekomo) 5GT - tzn nie miało tego tunelu tylko kanapę - niemniej jednak fotele były dość wyprofilowane co nadal wskazywałoby, że w komfortowych warunkach będzie podróżować TYLKO 4 osoby - a ta piąta to na krótki dystans lub za karę.

Tutaj dobrze to widać http://otomoto.pl/bmw-5gt-f07-530-gt-x-drive-z-sieci-bmw-C18852473.html (przedostatnie zdjęcie) albo tutaj http://otomoto.pl/bmw-530-gt-navi-panorama-head-up-C21459983.html też przedostatnie zdjęcie

Kiss French. Wear Italian. Drive German.

Mi się wydaje, że istnieje taka opcja dodatkowa, jak kanapa z tyłu dla 3ch osób. Stąd jedne auta mają na stałe ten środkowy podłokietnik, a inne nie.

Gdyby byłaby to wersja 5cio-osobowa, to faktycznie jest to propozycja godna uwagi dla Autora wątku. Pytanie tylko, czy podoba Mu się 5GT ?

Zwracam honor myślałem ze są tylko 4 miejscowe ,ale pogoglowałem i wycztałem ze wersje 5 osob tylną kanape ma podzieloną w proporcjach 40:20:40 .Moim zdaniem 20 cm to nawet dla dziecka jest mało

Witam,

Zwracam honor myślałem ze są tylko 4 miejscowe ,ale pogoglowałem i wycztałem ze wersje 5 osob tylną kanape ma podzieloną w proporcjach 40:20:40 .Moim zdaniem 20 cm to nawet dla dziecka jest mało

Te proporcje 40:20:40 są chyba podawane w procentach..... a nie w cm. Nie wydaje mi się żeby szerokośc tylnej kanapy była równa tylko 1 m.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
No to zamówione 525xd Kombi. Kolor SophistoGrau ( spodobał mi się Dawida) i skora cynamon brąz. Polski pakiet plus i Business pakiet + parę drobnostek. Jedynie zastanawiam sie na Surround View ale głownie dla Sideview(tych z przodu na boki) mam trochę trudny wyjazd z pracy i myslę że to mogłoby pomóc. Jak ktoś ma doświadczenie jak to sprawuje się w real life to chętnie sie dowiem. Pozdro Edytowane przez gregsan

Jak ktoś ma doświadczenie jak to sprawuje się w real life to chętnie sie dowiem. Pozdro

Ja osobiście wolę używać tylko pdc graficznego + czasem patrzę w obniżone lusterko.

Może mam wyobraźnię przestrzenną kobiety ale jakoś nie potrafię się połapać na tych widokach z kamer. Przypomina mi to zdjęcia typu "panorama" od których też mi się kręci w głowie.

Ja osobiście wolę używać tylko pdc graficznego + czasem patrzę w obniżone lusterko.

Może mam wyobraźnię przestrzenną kobiety ale jakoś nie potrafię się połapać na tych widokach z kamer. Przypomina mi to zdjęcia typu "panorama" od których też mi się kręci w głowie.

Rozumiem, że masz kamerkę Surround view, ale nie "leży" Ci jej użytkowanie.

Edytowane przez Dawid S
"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry