Skocz do zawartości

330i Touring - zmiana wyglądu zewnętrznego - rozmyślania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Piszę ten post z prośbą o poradę, więc do sedna. Porzuciłem pomysł sprzedaży mojej Trumny 330i. W Polsce ogólnie nie ma rynku na duże benzyny i nie chcę oddawać za grosze auta w bdb stanie, zresztą i tak nie miałem ciśnienia na sprzedaż bo moja Trumna nie jest tzw."pierwszym autem w rodzinie". Służy do jazdy tylko mnie i jest głównie autem wyjazdowo-wakacyjnym, więc roczne przebiegi zamykają się w granicach 8-10kkm max. Niestety samochód ma już 10 lat, ori lakier i kilka mankamentów na karoserii. Tej zimy planuję go oddać do malowania, maska ma odpryski od kamyczków, na drzwiach z prawej strony jest kilka wgniotków (najprawdopodobniej drzwi parkujących obok samochodów :x ) a na tylnym błotniku rysa i wgniotek pewnie od jakiegoś wózka sklepowego.

Pomyślałem sobie o lekkiej zmianie wyglądu zewnętrznego. Teraz jest to wersja z chromowanymi listwami wokół szyb i ori żółtymi kierunkami, kolor Orientblau. Zawsze podobały mi się stylizacje Shadowline lub elementy carbonu. Zainteresowałem się hydrografiką. Chciałbym żeby mój trumniak przybrał trochę ciemniejszego wyglądu. Pomyślałem nad oddaniem do hydrografiki nerek, relingów dachowych, listew chromowanych wokół okien, obudów lusterek, listwy na tylnej klapie nad rejestracją, czyli większości czarnych i chromowanych elementów z zewnątrz. Oczywiście w grę wchodzi także wymiana lamp z przodu na lampy z czarnym środkiem (chyba m-pakietowe?) kierunków przydymionych, halogenów z ciemnym środkiem, bocznych kierunków przydymionych oraz tylnych lamp z przydymionym kierunkiem. W planach także komplet nowych 18'' alu w przydymionym kolorze, obecne 18" V-Spoke 72 i tak zostają już na zimówki.

Co sądzicie o takich zmianach. Nie będzie trochę za dużo tego karbonu? I najważniejsze jaki się to będzie komponowało w całości? Gdzie szukać lamp z przydymionymi kierunkami (na allegro jest z tym krucho)? Czy może olać te wszystkie zmiany, odnowić lakier i zostawić samochód w oryginalnym stanie? Może ma ktoś jakieś zdjęcia z podobnymi modyfikacjami?

Na razie to tylko pomysł i nic pewnego, po prostu tak sobie rozmyślam...

Z góry dzięki za opinie, każda na wagę złota.

Opublikowano
Ja bym zostawił w oryginale,pomalował porządnie co trzeba, dał jakieś super alusy o których wspominałeś i oddał samochód do auto detalingu ,żeby odpicowali furę na maksa
Opublikowano
też mam trumnę i jakbym miał parę groszy i jako drugi samochód to - pakiet shadow zamiast chromów, dobrał xenon - nie wiem czy już masz czy nie, diodowe boczne i diodowe podświetlenie tablicy, wszytskie szyby ! lekko ciemne albo lekkie lustro nie wiem co będzie lepiej przy twoim kolorze, wydech jakiś ładny i nieprzypałowy, 18stki ale zdjęte z mki, nie podróby, w środku kiera i gałka mki, skóra ale nie taboret, nie wiem jakie masz listwy to albo poszukać shadowa albo zrobić z nich shadowa - zadnych imitacji karbonów, ani to karbon i złazi a hydrografika się świeci jak psu ... , czarne nerki ale nie w macie, lusterka od mki org nie mlook, wewnetrzne też z mki, odwiedziłbym lakiernika z tymi pierdołkami co napisałes, poszukał fajnego zestawu zawiasu albo po prostu wziął gwint i ustawiał sobie w/g chwilowego widzi mi się, czarna podsufitówka jak nie masz itd itd - moja opcja nie jest orginalna ale taka mi chwilowo do głowy wpadła, chociaż wiele jeszcze można nakombinować
Opublikowano
witam, ja z kolei mam problem innego typu- malowanie listew bocznych w kolor nadwozia. w sedanie nie ma z tym problemu, ściągasz i malujesz. kombi natomiast ma ten feler, że listwa tylnego zderzaka przechodzi od razu w próg bagażnika. ktośma pomysł jakis, co z tym zrobić ? czy by to nie trąciło wiochą, gdyby pomalowac próg ? dodam, że mam kolor srebrny. w sedanie efekt listew w kolor bardzo mi sie podoba, ale jak to zrobićw kombi...? dzieki za sugestie, ktoś może ma jakies zdjęcia srebrnego kombi z listwami w kolorze, szczególnie tyłu?
Opublikowano
kolego nie rob tego bledu! Kumpel mial srebrnego turasa i wlasnie sobie trysnal listwy w kolor... auto stracilo swoj urok, charakter etc. Jezeli juz to tylko klamki i listwa nadrejestracyjna.... taki jest moje zdanie. Pozdr
Opublikowano
kolega pomalował sobie w ten sposób srebrnego sedana, wydaje sie taki jakis gładszy i nowszy, ciężko to wytłumaczyć. klamki i lusterka mam oczywiście w kolorze, mimo wszystko przydałoby sie jakies zdjęcie, wtedy po części rozwiałyby sie wątpliwości, bo do końća nie jestem jeszcze przekonany czy robić to czy zostawić serię
Opublikowano
ja mam turasa srebrnego właśnie, lusterka i klamki srebrne ale akurat listwy podobają mi się jakie są, tym bardziej że jak założę shadowa i całe czarne nerki + lekko ciemne szyby to będzie się ładnie komponować, kombinowałem już i zdjąłem relingi dachowe bo myślałem że ładniej będzie - ale po dniu założyłem z powrotem :) ... czy listwy po taniości nie wiem - może tak jest ,wiem na pewno że przy przycierkach na listwach nie trzeba się bawić w malowanie tylko odwiedzić szrotex pod miastem i po kłopocie - a! i co do czarnego ze srebrnym to chodzi o kombi, inne budy mogą lepiej wyglądać może