Skocz do zawartości

BMW Navigation DVD Road Map Europe HIGH (MK4) 2012!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a więc nagrana płyta dvd przycina się przy wprowadzaniu celu, lecz prowadzenie i nawigacja działa. Natomiast zwykła cd działa bez zarzutów.
  • Odpowiedzi 367
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
a więc nagrana płyta dvd przycina się przy wprowadzaniu celu, lecz prowadzenie i nawigacja działa. Natomiast zwykła cd działa bez zarzutów.

czytnik po woli kaput

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam. Widze że nie tylko ja miałem problemy z nagraniem:) Ogólnie zmarnowałem na to jakies 30 płyt, próbowałem na 4 nagrywarkach stacjonarnych i notebookowych. Byłem pewien że z czytnikem wszystko ok, bo śmigałem na kopii z 2008 roku na DVD bez problemów, jednak nie mogłem nagrac płyty z 2012 tak żeby działała. Próbowałem na płytach dwuwarstwowych i jednowarstwowych + i -. Zmęczony tematem postawnowiłem wyczyścić czytnik płytą czyszczącą. Jednak po wywiadach w sklepach komputerowych kolesie odradzali i kazali rozkręcać. Dziś się za to zabrałem, pół godziny roboty i napęd czyta prawie wszystkie płyty które nagrałem. Dwu warstwowe też wciąga. Dostęp jest słaby a nie chciałem za bardzo grzebać, ale wystarczy siedem śrubek odkręcić i jest mały dostęp, który wystarczy do wyczyszczenia lasera. Także dobra rada, śrubokręt w dłoń i brać się za czyszczenie bo to że nie czyta to wina czytnika:)

Powodzenia

Opublikowano
Witam. Widze że nie tylko ja miałem problemy z nagraniem:)

Powodzenia

zgodnie z tym co doradzal wyzej kolega Jack79 zdemontowalem pudlo i wyczyscilem laser. trwalo to jednak znacznie dluzej niz pare minut bo i srubek bylo wiecej ;) jakiez bylo moje zdziwienie gdy po ponownym montazu navi przestala czytac plyte na ktorej do tej pory jezdzila, a zaczela czytac plyty do tej pory niewidoczne z DL+/- wlacznie ;) przyznam ze nie widze w tym zadnej logiki.

pozostala sprawa samego odbiornika navi, ktory oczywiscie pogubil satelity. czekalem na zmilowanie jakies 45 minut liczac ze navi wczyta nowy almanac. niestety stracilem cierpliwosc. tak bunia przestala pod chmura do bialego rana i dopero po sniadaniu jak wsiadlem do srodka wszystko wrocilo do normy.

nie wiem czy to sam system jest przestarzaly technologicznie czy to brak wzmacniacza sygnalu, czy tez jakies problemy z kablem antenowym. nie widze zadnego racjonalnego wytlumacznia.

pozdrawiam

Opublikowano

witam,

potwierdzam, iz od paru dni po wyczyszczeniu lasera skonczyly sie problemy nie tylko z odczytem mapy ale rowniez z gubieniem sygnalu z satelit. navi hula jak nowa. czy mozliwe jest aby pewna czesc oprogramowania potrzebna do odczytu sygnalu z satelit znajdowala sie na plycie z mapa dvd ? do tej pory myslalem, ze jest ona tylko i wylacznie czescia oprogramowania systemowego firmware. praktyka pokazuje co innego.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może ktoś pomoże? Jak wrzucę DVD to czyta ok tygodnia, po czym wyskakuje błąd i płyta jest porysowana na szerokości 1 cm ok 80% od krawędzi (wokół płyty). Na CD chodzi już 2 miesiące i nie mam żadnych zastrzeżeń?

Czy to wina lasera i wymienić sam laser czy trzeba się wykosztować na cały napęd DVD 4.6?

X3 2008 MK4, navi dokładana wg nalepek rok prod 2007

Opublikowano

To laser tak dvd rysuje niestety.Wg mnie tylko jego trzeba wymienić i tyle.

Mam tak samo :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: ale dopóki smiga to nic nie naprawiam

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Witam. Czy moglby ktos wrzucic pliki z przerobionymi juz fotoradarami?? Z gory dzieki

Hej,

Ku..a czytać nie potrafisz? Strona pierwsza!

Pozdrawiam,

Opublikowano

nie potrafi, bo go to boli niemiłosiernie.

do tego leń śmierdzący! nie dostanie tutaj gotowca na tacy niczym sniadanie od mamusi.

Opublikowano

Próbowałem wszystkie metody nic nie działało.

Wyskakiwał błąd, że niepoprawna płyta CD/DVD. Już miałem wykręcać napęd do czyszczenia gdy w moje ręce wpadł krążek DVD+R Verbatim.

Nagrałem na nim mapkę http://chomikuj.pl/sienek86/BMW/MK4+3D+DVD+Europa+2011+JEDNA+P*c5*81YTA+DVD Z mojego chomika z prędkością x4 programem ImgBurn.

Włożyłem, dwie sekundy później mogłem wybierać już kraj :)

Będę Młody Wiecznie!

------------------------------------

Galeria mojej ex piątki

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=186711

Opublikowano
Wyczyść czytnik mimo to, bo pojedziesz w trasę, puścisz się w nieznane miasto i w najmniej odpowiednim momencie o 3 w nocy wyświetli ci się error cd ;) wtedy nawet :cry2: nie pomoże. :8)
Opublikowano
Próbowałem wszystkie metody nic nie działało.

u mnie mapa 2011 dzialala bez najmniejszych problemow natomiast 2012 zaczela dzialac dopiero po dokladnym wyczyszczeniu napedu i nie byl to przypadek bo zmarnowalem sporo plyt i stracilem sporo czasu. dlatego radze wyczyscic laser zanim wyjdzie kolejna wersja mapy 2013 ;)

pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Mam problem z wypaleniem tych map na płytce. Używam programu ImgBurn.

Wszystko jest ok, ale po 2 godzinnym wypaleniu wyskakuje płyta z lapka z informacją, że trzeba jeszcze raz ją włożyć. Po ponownym wepchnięciu płytki na nowo wypala się 2 godziny. Tym razem na końcu wyskakuje komunikat o pomyślnym zakończeniu. Też tak mieliście?

Druga sprawa, to jak ją włożyłem do napędu w aucie to system nie może jej odczytać... Użyłem DVD-R Platinum. Wersja navi: 4-1/20.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam.

Wszystko jest ok, ale po 2 godzinnym wypaleniu wyskakuje płyta z lapka z informacją, że trzeba jeszcze raz ją włożyć. Po ponownym wepchnięciu płytki na nowo wypala się 2 godziny. Tym razem na końcu wyskakuje komunikat o pomyślnym zakończeniu. Też tak mieliście?

Druga sprawa, to jak ją włożyłem do napędu w aucie to system nie może jej odczytać... Użyłem DVD-R Platinum. Wersja navi: 4-1/20.

Pozdrawiam

Hej,

Drugi raz nie wypala, tylko trwa weryfikacja płyty po nagraniu (w programie jest odznaczone ptaszkiem weryfikuj) i to jest ok. Ale 2 godziny wypala zwykłą DVD? Spróbuj na DVD+R Verbatim lub Sony i prędkość wypalania x2 lub 2,4.

Pozdrawiam,

Opublikowano
Witam.

Pozdrawiam

Hej,

Drugi raz nie wypala, tylko trwa weryfikacja płyty po nagraniu (w programie jest odznaczone ptaszkiem weryfikuj) i to jest ok. Ale 2 godziny wypala zwykłą DVD? Spróbuj na DVD+R Verbatim lub Sony i prędkość wypalania x2 lub 2,4.

Pozdrawiam,

Ok dzięki za info. Wypalałem prędkością x4 i poważnie 2 godziny to trwało. Zrobię jak mówisz, kupię DVD+R Verbatim lub Sony i nagram jedną prędkością x4 a drugą x2 (to będzie chyba trwało 4h :D)

Opublikowano

Hej,

Jeszcze jedno, jaką płytę miałeś wcześniej w czytniku? Może być tak że laser masz słaby i nie czyta już płyt DVD. Wypal sobie najpierw CD z tego wątku: viewtopic.php?f=91&t=169098 , i sprawdź.

Pozdrawiam,

Opublikowano
Hej,

Jeszcze jedno, jaką płytę miałeś wcześniej w czytniku? Może być tak że laser masz słaby i nie czyta już płyt DVD. Wypal sobie najpierw CD z tego wątku: viewtopic.php?f=91&t=169098 , i sprawdź.

Pozdrawiam,

Auto kupiłem 3 tygodnie temu i w napędzie była DVD-R Sony z mapami europy zachodniej. Ona mi działa.

Dziś wypaliłem DVD+R Verbatima prędkością x2,4. Po włożeniu jej do napędu na monitorze wyświetla Tapetę BMW tak jak przy uruchamianiu auta i po chwili takie mignięcie i... czarny ekran i po chwili znowu tapeta BMW i znów to mignięcie i tak w kółko.... Jakby chciało a nie mogło :?

Na dodatek teraz tej płyty napęd nie może wypluć....

Spróbuje nagrać na Sony DVD-R skoro na tej płycie inne mapy działają...

Opublikowano

Soft udupczony.

Jaką masz wersję navi? Zacznijmy od tego...

Później wgrać musisz jeszcze raz soft (oprogramowanie) i dopiero wtedy włożyć płytę z mapami.

Nawet bez płyty z mapami, wszystko powinno ci się ładnie ładować, powinieneś mieć dostęp do komputera pokładowego, ustawień, ewentualnie telefonu, telewizji, procesora DSP... Ale tobie navi zwyczajnie nie startuje.

Opublikowano
Soft udupczony.

Jaką masz wersję navi? Zacznijmy od tego...

Później wgrać musisz jeszcze raz soft (oprogramowanie) i dopiero wtedy włożyć płytę z mapami.

Nawet bez płyty z mapami, wszystko powinno ci się ładnie ładować, powinieneś mieć dostęp do komputera pokładowego, ustawień, ewentualnie telefonu, telewizji, procesora DSP... Ale tobie navi zwyczajnie nie startuje.

Nie nie. Soft jest ok. Wszystko działało bez płyty i z płytą z mapami zachodu (która była już gdy auto kupiłem). Ale dzisiaj po włożeniu wypalonej płyty z BMW Navigation DVD Road Map Europe HIGH (MK4) 2012 takie coś mi się dzieję i na dodatek płyty nie mogę wyciągnąć... Co do wersji navi to kilka postów w górę ;)