Skocz do zawartości

Jak ulepszyć światła mijania w E34?

zibiolot

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy z racji wieku, czy ten model tak ma, ale mijania w moim e34 są słabiutkie mimo założonych firmowych żarówek +50%. Długie są OK. Pytanie co można z nimi zrobić, żeby lepiej świeciły (xenony odpadają,chyba, że były fabryczne)? Na allegro widziałem, że można wymienić same szkło lub tylko reflektor mijania. Jakie żarówki polecacie do lamp mijania, mogą mieć krótszą żywotność, tylko, żeby mocno świeciły i nie topiły klosza.

u mnie tez szału nie ma, w najbliższym czasie mam zamiar przeczyścić klosze od wewnątrz i soczewki i myślę że jakaś tam różnica będzie.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

rozbierz lampy i wyczyść soczewki

jak masz wypiaskowane szkła to też je wymień

sprawdź odbłyśnik soczewki, jeżeli wcześniej ktoś montował mocniejsze żarówki to może być zmatowiały lub biały

sprawdź ustawienie i mocowanie lamp, żeby nie latały bo często spinki są połamane

jak to wszystko będzie okej to powinieneś być naprawdę zadowolony ze swoich świateł

Cześć.

Jak nie miałeś jeszcze czyszczonych szkieł od środka, soczewek i odbłyśników to warto to zrobić. Ja miałem tak kiepskie światło, że nastawiłem się na wymianę, ale znalazłem gdzieś instrukcję jak można to wyczyścić. Tak też zrobiłem i od jakiegoś roku jestem bardzo zadowolony. Nie sądziłem, że aż tak bardzo brudne to wszystko mogło być. Polecam najpierw przeczyścić i powinno być ok.

...jak masz kasę to kup sobie nowe reflektory (same mijania) http://moto.allegro.pl/bmw-e34-e32-reflektor-lewy-zewnetrzny-93-97-i1868712240.html lub kompletne jak siana nie masz za bardzo ,to żarówki osram night breaker 90% plus lub PHILIPS H1 XTREME VISION powinny polepszy sprawę i jak kolega wyżej zauważył ...wyczyść soczewki jak dasz rade...
iZzI

Hej, czyszczenie soczewek i odbłyśników jest pierwszą sprawą jaką trzeba zrobić po zakupie e30/34/32, ponieważ jeżeli są zakurzone to świateł praktycznie nie ma. Ja po wyczyszczeniu i założeniu nowych żarówek i odpowiednim wyregulowaniu mam całkiem niezłe światła. Oczywiście nie takie jak w nowych autach, ale jest zupełnie wystarczająco.
pozdrawiam Bartek

• 2 miesiące temu...
Jeśli czyszczenie soczewek i wymiana szkieł nie pomogła a macie lampy Firmy Hella to na 99 % są wypalone odbłyśniki za soczewką (nie te za szkłem),w Helli niestety są plastikowe, po jakimś czasie chrom robi się matowy,jedynym wyjściem jest zakup nowych odbłyśników Hella,kupno nowych zamienników lub wymiana na reflektory Boscha,mają metalowe odbłyśniki,trzeba wymienić cały reflektor,sam wkręcany odbłyśnik nie pasuje do obudowy Helli.
Nur bmw e32

Tak jak kolega marek1132 pisze lampy bosch są dużo lepsze. W starym bmw miałem hella a w tym mam bosch i są o niebo lepsze światła. Także polecał bym poszukać samych lamp miajnia bosch. Plus nowe klosze = ekstra światełka :)

Nie do końca - dopóki odbłyśniki soczewki w lampach HELLA nie są stopione (samo tworzywo nad żarówką), to można dać je przecież do metalizacji. Zazwyczaj to plus brudne soczewki i wypiaskowane szkła są powodem kiepskiej jakości światła. Jeśli odbłyśniki są całe, a szkła nie wypiaskowane, to po porządnym umyciu, zamontowaniu takich zregenerowanych luster i włożeniu porządnych żarówek, masz praktycznie nowy reflektor.

Zamienników reflektorów nie polecam - nie spotkałem się jeszcze z takimi, które swoją tandetnością nie przerażałyby, a po roku-dwóch użytkowania niestety nie świecą już tak ładnie. Lampy BOSCH są o tyle lepsze, że trwalsze (i o dziwo nie wiem czemu mniej się brudzą w nich soczewki :D). Niestety o BOSCHa w dobrym stanie ciężko, bo HELLA są jeszcze leżaki czasami do dorwania (ja takowe kupiłem), BOSCHa natomiast już nie.

Pzdr.

siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]

http://bmw-diesel.pl