Skocz do zawartości

318d m47n 05/2003 r. sprzęgło czy dwumasa??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich na forum!!

Posiadam auto jak wyżej w temacie. Mam problem z bmw od zakupu, czyli od 6 miesięcy. Na zimnym silniku oraz czasem również rozgrzanym(tylko wtedy kiedy stoje dlługo w korkach)przy ruszaniu drży całe auto. Muszę wkręcać na obroty rzędu 2000, żeby można było ruszyć... Drży mi również pedał sprzęgła, gałka zmiany biegów. Wymieniłem poduszki pod silnikiem oraz skrzynią(febi)... Nie pomogło. Sprawdzałem koło pasowe, jednak nie jest naderwane... wymieniłem złącze elastyczne... Pozostało już chyba tylko sprzęgło i dwumasa. Proszę o sugestię. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Pozdrawiam.

Opublikowano
witam wszystkich na forum!!

Posiadam auto jak wyżej w temacie. Mam problem z bmw od zakupu, czyli od 6 miesięcy. Na zimnym silniku oraz czasem również rozgrzanym(tylko wtedy kiedy stoje dlługo w korkach)przy ruszaniu drży całe auto. Muszę wkręcać na obroty rzędu 2000, żeby można było ruszyć... Drży mi również pedał sprzęgła, gałka zmiany biegów. Wymieniłem poduszki pod silnikiem oraz skrzynią(febi)... Nie pomogło. Sprawdzałem koło pasowe, jednak nie jest naderwane... wymieniłem złącze elastyczne... Pozostało już chyba tylko sprzęgło i dwumasa. Proszę o sugestię. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Pozdrawiam.

mam podobnie tylko ze u mnie z ruszaniem nie ma problemów, pedał sprzegła drzy tylko jak dotknie sie go nogą po wcisnięciu jest ok... podczas puszczania sprzęgla podczas jazdy nie wysprzęgla "gładko" tylko tak jakby delikatnymi skokami... byłem u znajomego mechanika i obstawia docisk niby dwumasa jest ok i nie hałasuje jednakże dla świętego spokoju wymienie cały zestaw sprzęgło+dwumasa bo mam zamiar jeszcze troche becia pojeździć :cool2:

jedynym rozwiązaniem zeby upewnić sie czy to dwumas to zrzucenie skrzyni i organoleptyczne sprawdzenie ww elementów :)

Opublikowano
Myślałem nad wstawieniem sprzęgła oraz koła jednomasowego valeo, jednakże do mojego modelu silnika takowych nie produkują... Koszt koła dwumasowego wraz ze sprzęgłem kształtuje się w granicach 2500 zł. W sobotę jak znajdę trochę czasu wyjmę skrzynię i sprawdzę co jej dolega. Jeżeli mielibyście jakiekolwiek sugestie piszcie. Dzięki bardzo.
Opublikowano
wymienilem wszystko czyli dwumas tez na Sachsa. Jak wyjeli skrzynie i sprzeglo to i dwumas sprawdzili i tez byl do wymiany. Do mojego 1700 dwumas i 700 sprzeglo.
szukam
Opublikowano
wymienilem wszystko czyli dwumas tez na Sachsa. Jak wyjeli skrzynie i sprzeglo to i dwumas sprawdzili i tez byl do wymiany. Do mojego 1700 dwumas i 700 sprzeglo.

http://moto.allegro.pl/sprzeglo-kolo-dwumasowe-bmw-3-e46-318d-320d-i1851863578.html skąd ta róznica w cenie?? t jest zestaw za cene koła dwumasowego :)

Opublikowano
biegi wchodzą ciężko. Raz na jakiś czas nie da się biegu wrzucić...

docisk rozpieprzony... generalnie teoria mowi o wymianie kompletow tj zamach + sprzeglo + lozysko dociskowe poniewaz ich okres zuzycia jest teoretycznie podobny. Do tego dochodzi droga wymiana, wiec przy jednej robocie oszczedzasz ok 300zl.

Opublikowano

http://moto.allegro.pl/sprzeglo-kolo-dwumasowe-bmw-3-e46-318d-320d-i1851863578.html skąd ta róznica w cenie?? t jest zestaw za cene koła dwumasowego :)

Przy moim silniku m47n bmw 05/2003 318d dwumasa + sprzęgło około 2500 zł. Gdybym posiadał bmw e46 320d 136 km lub e46 318d zasilane pompą produkowane do 03/2003 faktycznie koszty byłyby o 1 tyś. mniejsze... Pozdrawiam

Opublikowano
Balugass bo to LUK a ja mam zalozone Sachsa ktore ida na pierwszy montaz. Nie wiem czy sie roznia i czy ktores jest lepsze ale zalozylem drozszego Sachsa.
szukam
Opublikowano
Balugass bo to LUK a ja mam zalozone Sachsa ktore ida na pierwszy montaz. Nie wiem czy sie roznia i czy ktores jest lepsze ale zalozylem drozszego Sachsa.

:cool2:

Opublikowano

U mnie sprawa jest "jeszcze lepsza"...ja w maju wymienilem sprzeglo na nowke a dwumase dalem do regeneracji...po 5 miesiacach, w sumie problemy zaczely sie juz wczesniej, czuje drgania na sprzegle i sprzeglo pracuje tak, jakbym go w ogole nie wymienil...szarpie i lapie praktycznie na koncu...pytalem sie kiedys, ale jest to dla mnie fantastyka, czy zle zregenerowana dwumasa mogla zajechac sprzeglo, ale wszyscy powiedzieli, ze nie ma opcji i wychodzi na to, ze mechanik mnie zrobil w balona??!!

Czy macie moze inne sugestie??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
ja obstawiam ze jest to mozliwe ze dwumasa uszkodzi sprzeglo bo sprzeglo bedzie przenosic obciazenia zamiast dwumasy a nie jest do tego przystosowane. Kolejna sprawa to docisk tez zmieniales czy sama tarcza? i jak tam ten zaworek dlawiacy przy wysprzegliku bo on chyba odpowiada za zywotnosc sprzegla? jego usuniecie znaczaco skraca zywotnosc sprzegla? moze nie miales dobrze ustawionego sprzegla i regulacji i odpowietrzenie nie bylo zrobione jak trzeba i po prostu tarcza nie pracowala jak trzeba. Ciezko cos stwierdzic bez zagladania do sprzegla ale to znowu roboty duzo i koszty.
szukam
Opublikowano
Kupilem kompletne sprzeglo...ale czy sprzeglo zajechaloby sie przez pol roku??nie jezdze jak wariat, kobieta tez jezdzi sporadycznie:) wievc nie wiem...no wlasnie zeby cos stwierdzic to trzeba znow wszystko rozebrac, bo bez tego nic sie nie zdiagnozuje....a kasa znow ucieknie i skarbonka pod piekna nazwa "BMW" znow siezapelni:)

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

kolego cos za szybko Ci to sprzeglo pada... jestes przekonany o 100% sprawnosci skrzyni biegow tj walka sprzeglowego i jego lozyska?? bo jesli jest wykorbione to wlasnie w taki sposob sie objawia tzn sprzeglo sie zuzywa w mgnieniu oka. Padla takze definicja zaworu dlawiacego [CDV], byc moze jest juz niesprawny stad dluga reakcja sprzegla. To jest nr15: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=21_0094&hg=21&fg=10

... a co do wibracji to jeszcze dochodzi kolo pasowe, paski i napinacze. Czy wymieniales poduszki skrzyni i silnika??

Opublikowano

Pasowka wymieniona, poduchy tez - wszystko oryginalne...o tych problemach o ktorych piszesz to musze poczytac, bo powiem szczerze nie sa mi znane, a wydawac raz na pol roku, lacznie z robocizna ok.900zl to przesada...generalnie od wymiany bylo ok przez jakies 2 miesiace, teraz sprzeglo zachowuje sie tak jakby zrobilo ze 150tys. i bylo do wymiany:/

Co do skrzyni to nie zauwazylem nic niepokojacego jesli chodzi o jej dzialanie wiec chyba jest ok...

Acha...wiec jak padnie ten zawor dlawiacy to sprzeglo bierze bardzo wysoko czy dobrze mysle?? I tak przy okazji gdzie go zlokalizuje, czy trzeba wywalac znow skrzynie??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

W linku koles sprzedaje cala skrzynie...nie potrafie tam zlokalizowac tego zaworu, ale czy trzeba wywalic skrzynie zeby sie do niego dostac??

Jesli chodzi o odpowietrzenie wysprzeglika to czy mogl sie zapowietrzyc podczas wymiany sprzegla i wywalaniu skrzyni?? Czy ma ktos gotowca jak go odpowietrzyc??

Bo jesli on odpowiada za slabe sprzeglo to bylbym w siodmym niebie:)

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
sprzęgło wczoraj wymienione, dwumasa na szczęście nie miała luzów i była według mojego mechanika w bardzo dobrym stanie... :cool2: Sprzęgło jednakże już prawie nie miało tarczy... Jest duża poprawa!!! :) Pojawił się jednak kolejny problem. Po podłączeniu do komputera wyskoczyło, że żadna ze świec nie działa. Możliwe żeby wszystkie padły?? Na zimnym samochód faktycznie puszczał dymka na biało oraz falowały mu przez chwilę obroty. Miał ktoś podobny problem? Dziękuję wszystkim za wcześniejsze odpowiedzi na moje pytania. Były bardzo pomocne!