Skocz do zawartości

hid ksenony fajne......ale zabrali mi dowód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dyfer...faktycznie bardzo to zabawne,boki zrywac :D

a co do kolegi kylo ... będę pisał to co uważam za słuszne,tym bardziej że za cene zestawu super ksenonów można kupic nowe reflektory i miec bardzo dobrą widzocznośc więc jak się nie ma mózgu i ma w 4 literach innych użytkowników to nie pozostaje nic innego jak...............................tak czy inaczej jak juz to kolega samoblokujący stwierdził jestem zabawny ,więc bardziej należy sie bawic niż brac mój pogląd na poważnie

iZzI
  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Smutna prawda jest tez taka, ze fabryczne ksenony z kloszami bez soczewek oslepiaja bardziej niz dokladane do soczewkowych reflektorow chinczyki z allegro... Duzo bym dal zeby po drogach jezdzili same soczewki zamiast kloszy, obojetne z ksenonami czy bez.
Opublikowano
...bardzo był bym wdzięczny za info dotyczące wyposażenia opcjonalnego(ksenony) w w.w autach

Wystarczy zadzwonić do któregokolwiek ASO BMW i zapytać się o fabryczne ksenony do e34/e32. Były one dostępne w autach po ostatnim faceliftingu w '94 roku, a w przypadku e32, chyba nawet wcześniej. Najczęściej można je spotkać w e32 750i, ale to nie ma reguły bo zdarzały się nawet w e34 525 TDS z końca produkcji i nie zawsze były montowane ze spryskiwaczami reflektorów, bo wtedy nie było takiego obowiązku.

Reasumując, jak dla mnie, jeśli ktoś ma NIVO w aucie, lub automatyczną regulację wysokości reflektorów, to w takim e34/e32 montowanie ksenonów żadną wiochą nie jest, bo nie będą oślepiały bardziej niż auta z fabrycznym ksenonem. Również auto z regulacją "ręczną" za pomocą pokrętła z kabiny, jeśli zostanie to ustawione przed podróżą i przy obciążeniu, nie będzie oślepiało bardziej. Co innego mają tutaj do powiedzenia polskie przepisy, bo jeśli chodzi o spryskiwacze i poziomowanie to da się to zrobić i o to się najczęściej nie czepiają, a wszystko rozbija się o homologację... chociaż z tego co wiem to szkła reflektorów e34/e32 z fabryczną instalacją ksenonów nie różnią się niczym oprócz znaczka 4300K na szkle - jeśli się mylę, to niech ktoś sprostuje.

...zgodzę się jak najbardziej że te układy nie były w stanie natychmiastowo zniwelować zmianę kąta ,ale tak jak napisałeś po przekręceniu stacyjki reflektory ustawiają się w sposób zależny od wskazań czujnika tylnej osi( czyli prawidłowo) , a nie tak jak ma to miejsce przy montażu zestawów chińskich w połączeniu z manualnym ustawianiem kąta reflektorów znajdującym się w prawie każdym e34 (zgroza) tym bardziej że większość tych zestawów montuje się dla walorów estetycznych("bo ma taką fajną barwę")prawie jak w autach dużo droższych , a że większość nie stać na kupno np.e39 to rżną głupa z takimi bajerami w e34 . Ale wracając do meritum sprawy , są produkowane i montowane układy w których czujniki znajdują się w przedniej jak i tylnej osi, zarządzane przez komputer który na bieżąco analizuje i ustawia kąt reflektorów ...

Będą się ustawiać prawidłowo, ale nadal będą oślepiać na dziurach, tak jak 95% aut z ksenonami czy bez. W moim odczuciu i tak te soczewkowe oślepiają dużo mniej niż standardowe. Jak widzisz nie wszyscy w e34 z ksenonami "rżną głupa" jak to napisałeś, a mogą mieć fabryczną instalację lub zrobioną tak jak fabryczna. Co do barwy światła to najlepsza jest ta o barwie 4300K, czyli mniej niebieska, bo im bardziej niebieska/fioletowa tym gorsze oświetlenie, aczkolwiek 6000K też jest spotykane również w fabrycznych instalacjach. A tak naprawdę to nie jest istotne czy ktoś ma ksenony, bo mu się podobają czy dlatego, że lepiej świecą, jeśli ma je tylko zamontowane i ustawione prawidłowo.

A jednak jest ktos na silach :)

Myślę, że jest tu na forum wielu pasjonatów motoryzacji, którzy wiedzą jak to wszystko działa, aczkolwiek niekoniecznie chcą się wypowiadać ;)

auta z NIVO nie mają regulacji świateł góra dól.

A co do NIVO, to tak jak w każdym BMW i tutaj są wyjątki, bo np elektryczne regulowaną wysokość świateł mają te auta z NIVO, które mają możliwość regulacji przez kierowcę wysokości zawieszenia, jak np M5 E34 Nurburging edition i wszystkie M5 E34 po 1994 roku.

PS. Drobna poprawka z mojej strony, ksenony do e34 nigdy nie były oferowane fabrycznie w katalogu wyposażenia dodatkowego, jedynie do e32, ale że lampy są identyczne to myślę, że dla upartego klienta mogli też montować w e34 ;) Jestem ciekaw czy ktoś ma więcej informacji na ten temat i ma BMW E34, w którego VINie widnieje ksenon lights jako wyposażenie dodatkowe.

BMW i wszystko jasne :)

Least and most powerful of the '89:

http://imageshack.us/g/11/dsc0001gw.jpg/

Opublikowano
Jestem ciekaw czy ktoś ma więcej informacji na ten temat i ma BMW E34, w którego VINie widnieje ksenon lights jako wyposażenie dodatkowe.

...tu może być problem ,jak już ktoś kiedyś napisał problem polega na homologacji,mimo tego że reflektory e 32 są identyczne to homologowane są tylko i wyłącznie do e32,po przekładce do e34 homologacje diabli wezmą ale...... nie o tym chciałem

muszę napisać że posiadasz piękne auta ,naprawdę zacne sztuki... jak byś kiedyś jechał przez Złotoryję daj znać ... zapraszam na kawę

iZzI
Opublikowano

N

...tu może być problem ,jak już ktoś kiedyś napisał problem polega na homologacji,mimo tego że reflektory e 32 są identyczne to homologowane są tylko i wyłącznie do e32,po przekładce do e34 homologacje diabli wezmą ale...... nie o tym chciałem

muszę napisać że posiadasz piękne auta ,naprawdę zacne sztuki... jak byś kiedyś jechał przez Złotoryję daj znać ... zapraszam na kawę

Tak to prawda z tą homologacją, ale na szczęście mało jest policjantów na tyle znających się na bmw by to wyłapać i z reguły sprawdzają tylko czy lampa ma homologację, no i bardzo dobrze, bo skoro jest oryginalne to dobrze świecić musi, a że przepisy są durne... to już inna sprawa, bo nie po raz pierwszy zdarza się tak, że przepisy sobie, a życie sobie. A swoją drogą to nie zazdroszcze policjantom, że muszą egzekwować czasem durne przepisy, chociaż zdrowy rozsądek podpowiada inaczej.

Udały mi się te dwie sztuki ;) jak będę kiedyś przejeżdżał to dam wcześniej znać i na pewno wpadnę .

BMW i wszystko jasne :)

Least and most powerful of the '89:

http://imageshack.us/g/11/dsc0001gw.jpg/