Skocz do zawartości

320d szarpie i mała moc 150km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam ponownie generalnie nie wiem już co mam robić, chodzi o to , że moje auto 320d manual z 2004r podczas jazdy po mieście na niskich biegach ( 2,3) dosyć gwałtownie czasami szarpie, sprawdzany był zawór egr-ok, przepływka-ok, i dalej to samo, gdzie tkwi problem, komputer pokazuje cały czas jakiś błąd czujnika przepływomierza lecz on sam jest przecież dobry. wogóle auto nie ma mocy takiej jak powinno, przy 150km powinno lekko asfalt zrywać a tak nie jest. czy winna może być turbinka a dokładnie zmienna geometria łopatek bo mi tak sasugerował spec od beemek, ona dosyć głośno gwiźdże.Pomóżcie!
Opublikowano
no to albo przeplywka, albo EGR, albo MAP Sensor... no i dalej zawor VTG, zawor EGR, u CIebie chyba jest juz sonda lambda i chyba DPF. Czy auto dymi na czarno?? jak korekcje biegu jalowego?? cisnienie CR, boost i masa powietrza wzgledem oczekiwanych??
Opublikowano
blednym skladem mieszanki, czyli u Ciebie zasysana masa powietrza w stosunku do dawki paliwa albo za mala, albo za duza [na zmiane]... stad moga byc falowania obrotow, brak mocy, "czkawka" etc. Dlatego tez pytam czy auto dymi na jakis kolor, bo wtedy moglibysmy stwierdzic czy rzeczywiscie choruje na brak powietrza. Rozumiem, ze testy byly robione INPA pod obciazeniem?? sporbuj jeszcze tak, zeby odpiac wezyk od zaworu EGR i zaslepic go kulka od lozyska, albo jakas srubka i sprawdzic czy wtedy beda problemy... bo moze byc tak, ze EGR sie wpiernicza w udzial "czystego" powietrza i masz zachwiania skladu mieszanki.
Opublikowano
zawór zaślepiałem tak jak napisałeś i nie ma różnicy żadnej. a czy turbina też ma coś z tym wszystkiego wspólnego, jak sprawdzić sprawność sondy?