Skocz do zawartości

320d 150 KM Skoki obrotow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Samochod bmw e46 320d automat . Moj problem polega na tym ze gdy silnik jest zimny ,dzieje sie to nawet i na cieplym w czasie jazdy ze stala predkoscia skacza obroty silnika o okolo 500 - 1000 obrotow gora-dol .. jest to widoczne na wskazowce obrotomierza jak i po dzwieku silnika i wydechu . Panowie co moze byc przyczyna takiego zjawiska ?

Pozdrawiam

Opublikowano
e to jak 2002 to jeszcze bez bzdurnych LAMBD i DPF. Po pierwsze sprawdz cisnienie CR za pomoca INPA. Mozesz odpiac takze czujnik cisnienia CR i obserwowac czy dalej falowanie bedzie wystepowac, jesli ustanie to masz sprawce.
Opublikowano
e to jak 2002 to jeszcze bez bzdurnych LAMBD i DPF. Po pierwsze sprawdz cisnienie CR za pomoca INPA. Mozesz odpiac takze czujnik cisnienia CR i obserwowac czy dalej falowanie bedzie wystepowac, jesli ustanie to masz sprawce.

Rozumie , kolego a co powiesz na czujniki polozenia walu lub walka rozarzadu ? Musze sie umowic na diagnostyke moze cos wyjdzie .

Pozdrawiam

Opublikowano
mozliwe... jednak osobiscie najbardziej pasuje mi do tego przeplywomierz [ a tym samym rowniez sterowanie EGR]. Sprawdz czy orurowanie doprowadzajace powietrze do filtra powietrza jest szczelnie i prawidlowo zlozone... mialem przypadek ze byly falowania na zimnym i cieplym i przyczyna okazal sie zsuniety ten harmonijkowy rekaw dolotowy z dzwona ssacego [tego plastiku zaraz za grillem]. Do tego odczyt rejestru bledow i pomiary live data. Na 100% cos wyjdzie i na 200% uzdrowimy Twoje autko :cool2:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
I jak Ci tam idzie pasjonat, mam identyczny problem tez z automatem z 2002r. U mnie komputer nic nie znalazl, dwa rozne miejsca, dwa rozne komputery i nic.
Opublikowano
witam ja tez mam ten sam problem,mozecie napisac gdzie znajduje sie ten czujnik i czy te falowane obroty maja jakis zwiazek z kopceniem bo wymienilem odme,wszystkie filtry,wyczyscilem egr autko chodzi dobrze na desce sie nic nie pali a i tak kopci na czarno??