Skocz do zawartości

320D - Huczenie z tyłu ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Walcze z huczeniem z tyłu auta. Huczenie wystepuje tylko po wciskaniu gazu, gdy jest na luzie to owy dzwięk nie występuje. Zauważyłem że gdy na tyle jest komplet ludzi buczenie - huczenie jest mniejsze ale słyszalne. Wymieniłem dwie podpory wału (jedna była uwalona). Tuleje od dyfra nr 9, i łożysko z lewej strony. Czasem gdy wcisne bieg to słysze takie puknięcie z tyłu. Poduchy od silnika i skrzyni wymienione. Wał był dobrze oznaczony i złożony tak jak należy

Co to może być:

Tuleje nr 7 - Wyglągają na dobre

Tuleje nr 2 i 4

Koło pasowe (tłumik drgań)

Koło dwumasowe - brak klekotania i takich tam objawów z tego co było na forum opisywane więc chyba odpada

Z góry dzięki

Pozdrawam

Opublikowano
tzn ?? Wiesz odkręcłem cały tylni korpus i wszystko wyglądało jak należy, może tylko wyglągało :) Po odpięciu półosi kręciłem obiema stronami i nie było żadnych niepokojących objawów jak np. łoźysko w kole. Miał ktoś uszkodzony dyfer czym to sie objawia ? Bo u mnie na niskich obrotach jak wcisne mocniej gaz to jest z tyłu takie puknięcie dyfer ?????
Opublikowano
no wlasnie mialem napisac, zeby odlaczyl poloski i zakrecil flanszami i osluchiwal dzwieki... no ale skoro jest OK to juz nieciekawie. A probowales na podnosniku delikatnie na biegu dawac predkosc i osluchiwac jak to sie ma w przelozeniu z dyfrem??
Opublikowano

Wiesz nie mam porównania bo tak robiłem ale łoźysko z lewej strony było walnięte. Co myślisz nad tym żeby widlakiem podnieść cały tył opierając się o dyfer ???

Tylko właśnie może to występować pod obciążniem :( ale z tego co pamiętam to jak nawet jedno koło w górze było to na wale był taki "skok" tzn jak by był troche za krótki ale regulacją która jest na wale jest zrobiona na maksa w strone dyfra. Może coś przeskakiwać w dyfrze tam gdzie sie dyfer łączy z wałem ????

Opublikowano
mysle ze to najlepszy pomysl... sprawdzisz go pod obciazeniem i bedzie wiadomo na 100%. Bardziej wym go podparl dzwiagarem skrzyn biegow. Oczywiscie, jesli masz wyrobiony "kiel" to ten luz bedzie powodowal przeskoki.
Opublikowano
Oczywiscie, jesli masz wyrobiony "kiel" to ten luz bedzie powodowal przeskoki.

"kiel" ???

Opublikowano
przeskok jest na małych prędkościach obrotowych silnika, a te huczenie to coś takiego jak by coś waliło od spodu przy dodawaniu gazu - nie jest to wydech który sie dobrze trzyma. Więc dyfer do wymiany?? Na co zwrócić uwage przy kupnie używki ???
Opublikowano
no tutaj Kolego juz Ci nie moge nic sugerowac... podjedz do kogos obcykanego od skrzyn biegow, dyfrow, szper itp i on Ci na 100% potwierdzi lub obali teorie uszkodzenia dyfra. Pozdr