Skocz do zawartości

[E60/E61] poduszka silnika, drgania i wymiana ...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam czy ktoś walczył z wymianą poduszki pod silnikiem?Dużo z tym roboty?Jaki może być przybliżony koszt wymiany, poza ASO?
Opublikowano
Zamówiłem poduszki Lemfordera więc jakość powinna być zblizona do ori a cena sporo niższa, mam do wymiany lewą ale naturalnie wymienie pare (l + p). Kolega cos wspominał że przy wymianie trzeba podnieść silnik troszkę do góry?...prawda?czy nie? Czy walnięta poduszka może być przyczyną drgań w danej sytuacji:?...jadę samochodem rano, silnik zimny wrzucam R i auto dość mocno drży, wrzucam D auto drży mniej jade sobie, dojeżdzam do świateł spadaja obroty i znowu auto drży aż listwa w desce rozdzielczej potrafi sie odezwać;/...
Opublikowano
Aaaa bo to człowiek zły jak cos sie dzieje nawet drobnego - w taki razie już poduszki zamówione w tygodniu albo pon bedzie sie zmieniało:)
Opublikowano

Tez szukalem info na ten temat.....

Mam podobna troche sytuacje i odmienne teorie od ludzi.Tzn u mnie jest jak gasze silnik to auto drga pare sekund i jak stoji na postoju to tez delikatnie lekkie czuc drgawki.Niby jezdze do tego samego garazu ale mechanik mowi ze to sa wlasnie poduszki silnika a elektronik mowi ze to jest walniety mechanizm klapy gaszacej.Wez tu badz madry i pisz wiersze :?: Niby to w niczym nie przeszkadza bo zwykly smiertelnik tego nie odczuje jadac tym samochodem ale jak sie cos wie to czlowieka dreczy.Z drugiej ztrony to niechce placic za cos w ciemno jak nie jestem pewny,ale bardziej wlasnie obstawiam na poduchy silnika :|

The ultimate driving machine.....B.M.W///M SPORT
Opublikowano

Mam podobna troche sytuacje i odmienne teorie od ludzi.Tzn u mnie jest jak gasze silnik to auto drga pare sekund i jak stoji na postoju to tez delikatnie lekkie czuc drgawki.Niby jezdze do tego samego garazu ale mechanik mowi ze to sa wlasnie poduszki silnika a elektronik mowi ze to jest walniety mechanizm klapy gaszacej.Wez tu badz madry i pisz wiersze :?: Niby to w niczym nie przeszkadza bo zwykly smiertelnik tego nie odczuje jadac tym samochodem ale jak sie cos wie to czlowieka dreczy.Z drugiej ztrony to niechce placic za cos w ciemno jak nie jestem pewny,ale bardziej wlasnie obstawiam na poduchy silnika :|

U mnie jest podobnie, tzn przy gaszeniu zatelepie silnikiem i nie wiem właśnie czy one tak mają, czy coś nie tak z poduszkami - w moim nie mam klapy gaszącej. Po za tym żadnych drgań nie ma.

Niby jeszcze może być padająca dwumasa ale czy nie było by dodatkowo jakichś innych objawów?

Pozdro

Opublikowano

U mnie jest podobnie, tzn przy gaszeniu zatelepie silnikiem i nie wiem właśnie czy one tak mają, czy coś nie tak z poduszkami - w moim nie mam klapy gaszącej. Po za tym żadnych drgań nie ma.

Niby jeszcze może być padająca dwumasa ale czy nie było by dodatkowo jakichś innych objawów?

Pozdro

napewno to nie jest dwumas.. :( zrobiłem dwumas+sprzęgło i nic.. dalej telepie przy gaszeniu.

Mam jeszcze dwie opcje: poduszki pod silnikiem i napinacze.

Opublikowano

Albo to jest problem odwieczny lub ten defekt jest odbiciem przejechanego przebiegu!

U mnie sprzeglo i dwumas odpada bo jest nowe ale apropo tej klapy gaszacej co mi mechanik powiedzial to ja niewiem co to do konca jest skoro nie macie jej w 3.0d to wynika ze jest tylko 2.5d ?.Mam pewno teorie ale nie jestem pewny:)

Opublikowano
Jak przy DPF to jest tutaj jakis sens logiki bo u mnie jest akurat to dziadostwo.Jezeli dobrze pamietam to samo urzadzenie klapy gaszacej jest elektroniczne.Musze sie zapytac mechanika przy najblizszej okazji co to dokladnie jest? Z tego co mowil mi kiedys to przy gaszeniu silnika klapa powinna sie zamykac a jezeli sie nie zamyka to bedzie telepalo gaszac auto....o ile dobrze zakodowalem kiedys :wink:
  • 5 lat później...
Opublikowano

Witam,

Czy z podstawowym zestawem narządzi i podnośnikiem pneumatycznym jestem w stanie sam wymienić poduszki silnika ??

Drga mi kierownica teraz już cały czas na postoju i podczas jazdy, cały czas mniej więcej tak samo lekko ale przeszkadza, wcześniej tak nie było, w weekend sprawdzę jeszcze koło pasowe ale było one wymieniane na corteco z 1,5 roku temu więc stawiam na poduszki.

Polecacie mi coś jeszcze sprawdzić czy wymieniać poduchy ? Auto ma przejechane co najmniej 165tys w tym 60tys po Polsce.

Dawid