Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Moj problem polega na tym, ze moje auto po przejechaniu 5 tys km po wymianie zrzarło mi prawie cały stan oleju.. Zaznaczam, ze wczesniej on wymiany do wymiany nie ubywalo mi ani troche.Cały czas jezdze na Castrol EDGE 5w40. Przejechałem juz 70tys km i nigdy nie miałem z tym problemu. Moze ktos sie orientuje jaka moze byc tego przyczyna?? Do tej pory nie zauwazyłem zednych wyciekow. Z gory dziekuje za wypowiedzi.
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano
a zauwazalne jest dymienie?? zrob test: 3 bieg/reczny/ delikatnie popuszczaj sprzeglo az auto zacznie "naciskac"... wtedy obserwuj zadymienie. Jesli bedzie obficie dymil na bialo/szaro/blekitno to masz przyczyne spalanego oleju. Do tego sprawdz stan uszczelnienia turbiny.
Opublikowano
Własnie chodzi o to ze zadnego dymiania nie ma. Co bym z nia nie robil to nie pokaze dyma. Jutro zobacze jak tam turbinka. Ja stawiałbym na jakis wyciek bo to chyba bardzo małoprawdopodobne zeby samochod tak raptem zaczął spalac olej co?
Opublikowano
[]=OO"]Własnie chodzi o to ze zadnego dymiania nie ma. Co bym z nia nie robil to nie pokaze dyma. Jutro zobacze jak tam turbinka. Ja stawiałbym na jakis wyciek bo to chyba bardzo małoprawdopodobne zeby samochod tak raptem zaczął spalac olej co?

jest jeszcze jedna opcja: przy wymianie oleju nalali zbyt mało oleju i poprostu nie miałeś stanu... ja bym zdjął ołony pod silnikiem i sprawdził jezeli był stan to nie ma opcji zebyś nie zauważył wycieku... jezeli wycieku nie ma to dolej oleju i monitoruj stan :cool2:

Opublikowano
Dzieki wam chłopaki za wypowiedzi :) Jutro wszystko posprawdzam.. Dodam, ze nie zmieniałem jeszcze odmy. Moze to ma jakis zwiazek..?
Opublikowano
Kolega sprawdź czy nie leci Ci olej do turbo od strony zimnej z odpowietrzenia skrzyni korbowej:) To częsty przypadek w 320d.

Którędy może pobierać olej z odpowietrzenia?

Rok temu wymieniłem olej, po przejechaniu 13 tyś. km tj. 2 miesiące temu też zauważyłem ubytek oleju (po zgaszeniu auta zapaliła się żółta kontrolka oleju), dolałem trochę i dziś rano jak przyjechałem do pracy znów zaświeciła się kontrolka. Przy spokojnej jeździe jak zredukuje bieg i dam gaz do podłogi to duży czarny batory zostaje za autem.

Auto odpala, przyspiesza i jeździ normalnie. Martwi mnie batory i to, że pobiera olej. Prędzej nie pobierał. Jakieś sugestie?

Opublikowano
[]=OO"]Witam. Moj problem polega na tym, ze moje auto po przejechaniu 5 tys km po wymianie zrzarło mi prawie cały stan oleju.. Zaznaczam, ze wczesniej on wymiany do wymiany nie ubywalo mi ani troche.Cały czas jezdze na Castrol EDGE 5w40. Przejechałem juz 70tys km i nigdy nie miałem z tym problemu. Moze ktos sie orientuje jaka moze byc tego przyczyna?? Do tej pory nie zauwazyłem zednych wyciekow. Z gory dziekuje za wypowiedzi.

a może mierzyłeś stan w innym momencie nagrzania silnika. U mnie jest tak że jak mam silnik ciepły( mierze kilka minut po przyjeździe) to stan mam na max a jak silnik zimny(np. po nocy) to stan na min. I teraz bądź tu mądry kiedy jest ok? Na zimnym klepią mi zawory i właśnie nie wiem czy oleju jest za mało czy jak ale boję się dolac żeby potem po rozgrzaniu nie zrobiło się za dużo i nie wywalało. :mad2:

Co o tym myślicie że tak się podłącze pod wątek? :)

Opublikowano
Naturalnie ODMA ma bardzo duzo do brania oleju. Sprawdz filterek i profilaktycznie go wymien oraz przeczysc zawor membranowy.

Kolego a gdzie sie znajduje tan zawor?

Opublikowano
[]=OO"]Witam. Moj problem polega na tym, ze moje auto po przejechaniu 5 tys km po wymianie zrzarło mi prawie cały stan oleju.. Zaznaczam, ze wczesniej on wymiany do wymiany nie ubywalo mi ani troche.Cały czas jezdze na Castrol EDGE 5w40. Przejechałem juz 70tys km i nigdy nie miałem z tym problemu. Moze ktos sie orientuje jaka moze byc tego przyczyna?? Do tej pory nie zauwazyłem zednych wyciekow. Z gory dziekuje za wypowiedzi.

a może mierzyłeś stan w innym momencie nagrzania silnika. U mnie jest tak że jak mam silnik ciepły( mierze kilka minut po przyjeździe) to stan mam na max a jak silnik zimny(np. po nocy) to stan na min. I teraz bądź tu mądry kiedy jest ok? Na zimnym klepią mi zawory i właśnie nie wiem czy oleju jest za mało czy jak ale boję się dolac żeby potem po rozgrzaniu nie zrobiło się za dużo i nie wywalało. :mad2:

Co o tym myślicie że tak się podłącze pod wątek? :)

Mam tak samo. ;) Dolac czy nie? Bo mam na max na ciepłym a na zimnym nim. Bądź mądry i pisz wiersze... ;)

Exx
Opublikowano
[]=OO"]
Naturalnie ODMA ma bardzo duzo do brania oleju. Sprawdz filterek i profilaktycznie go wymien oraz przeczysc zawor membranowy.

Kolego a gdzie sie znajduje tan zawor?

to jest prawa komora [okragla] w odpowietrzniku. Zdejmujesz ten taki okragly plastikowy dekielek i tam dalej masz ta sprezyna i membrane. Natomiast z drugiej strony to przez ten malutki otworek... zagiac patyczek do uszu w 90' i przeczyscic dookola.

Opublikowano

Dziś zakupiłem w aso plastikowy separator zamiast filcowego/papierowego i go zamontowałem.

Z ciekawości zdemontowałem rury z IC, były one trochę w oleju ale nie kapało z nich, tak samo z rurą przy turbo od strony zimnej.

Wirnik ma lekki luz poprzeczny (ile ciężko określić, może 0,5mm) a osiowego brak - czyli niby ok.

Obecnie zalany jest olej Valvoline Syn Power 5w30 - może jest za rzadki i lepiej wlać 5w40?

Nie mam pojęcie gdzie ten olej znika. Po 13 tyś. km dolałem 400ml i po 2500km znów mam minimum.