Skocz do zawartości

320D 150KM Kilka pytan po zakupie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cholera... Wyglada na to, ze jeste lepiej niż myślałem. ;)

6l na 100km w trybie mieszanym. Żyć nie umierać. W piątek czeka mnie trasa 800km, podziele sie ile wyszło spalania w trasie.

Exx
  • Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ja w UK z 4 osobami na pokładzie + dziecko wyszło mi ostatnio 5,3 l oczywiście autostrada z ograniczeniami do 112 ...

tylko program trochę zmodyfikowany specjalnie pod kątem spalania , ale oczywiście moc też troszkę wyższa niż w serii .... :D

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

kobe4321 bardzo poprawne wyniki :cool2: , ciesz się autkiem bo czytając temat "Koniec mojej udręki z 320d " można posiwieć.

Jadąc "na raz" 800km okolice 5 literków albo mniej powinieneś zanotować na 100 km w notesiku :wink: , przy wcześniej opisanej technice jazdy.

Panowie jak to jest z tym "czyszczeniem" VTG i odmy, od czasu do czasu do 3500 rpm wystarczy ( nie mam serca bardziej kręcić :) )?

Biegi zmieniam 2500-3000 w zależności czy: pod/z górki, a powyżej 2000 rpm często do końca wciskam pedał.

Opublikowano
kobe4321 bardzo poprawne wyniki :cool2: , ciesz się autkiem bo czytając temat "Koniec mojej udręki z 320d " można posiwieć.

Jadąc "na raz" 800km okolice 5 literków albo mniej powinieneś zanotować na 100 km w notesiku :wink: , przy wcześniej opisanej technice jazdy.

Panowie jak to jest z tym "czyszczeniem" VTG i odmy, od czasu do czasu do 3500 rpm wystarczy ( nie mam serca bardziej kręcić :) )?

Biegi zmieniam 2500-3000 w zależności czy: pod/z górki, a powyżej 2000 rpm często do końca wciskam pedał.

Właśnie bardzo zadowolony jestem z auta. Nie dość, ze po "remoncie" swietnie sie prowadzi, to spała mało. Super!

Myśle, ze trasa super spalanie wyjdzie. Bo będę jechał z Glogowa do Kolobrzgu przez ZG, Gorzów i Szczecin, więc cały czas S3 i expresowka. Czyli non stop prosta droga, obwodnice... Można jechać.

Raz udało mi sie jechać z Zielonej Góry za Głogów i spalanie wyszło 4,5l (wg komputera oczywiście). Ale jak policzylem, to nieznacznie sie różniły. Około 5l...

ja w UK z 4 osobami na pokładzie + dziecko wyszło mi ostatnio 5,3 l oczywiście autostrada z ograniczeniami do 112 ...

tylko program trochę zmodyfikowany specjalnie pod kątem spalania , ale oczywiście moc też troszkę wyższa niż w serii .... :D

Ja niestety narazie muszę jeździć sam, lub z pasażerem z przodu. Jesli dociaze tył, to strasznie tra opony o nadkola. Mam 18" 225/40/r18. I każda nierówność, to tarcie. Boli mnie to strasznie... O jakim "programie" mówisz? Cóż to takiego?

Exx
Opublikowano
Na zbiorniku zrobisz spokojnie trase 1000km. Nie ciagnij auta do ostatniej rezerwy. Tankuj przy poziomie ok 1/4 baku, szczegolnie zima. No i powodzenia w eksploatacji :)
Opublikowano
U mnie po programie pali ok 0,5-1l mniej przy spokojnej jezdzie. Na dlugiej trasie bez szalenstw udalo mi sie zejsc do 5,3l na zbiorniku.
Opublikowano

Oczywiscie 5.3l wg wlasnych obliczen. Ile wtedy pokazywal komputer?

U mnie na szczescie to co pokazuje komputer "mniej/wiecej" pokrywa sie z tym co sobie wyliczam.

Exx
Opublikowano
Można wygrać takiego, żeby mniej spadało? ;) pytam czysto teoretycznie, bo słyszałem tylko o takich zwiekszajacych power.

tak , mogę zrobić taki z naciskiem na spalanie , choć moc i moment zawsze wzrasta ....

Chiptuning Łódź

Opublikowano
widzialem ktoras z lepszych firm proponowala ustrojstwo w ktorym miales dwa warianty programu tj ECO i SPORT no i przez taki przenosny tester wgrywales sobie ktory Ci tam bedzie w danym czasie najbardziej odpowiadal. Fajne ustrojstwo :wink: Jak znajde to wkleje.
Opublikowano
Zastanawia mnie jedna sprawa. Czy z mojego kluczyka, tego zwykłego... Można gdzieś zrobić, ładny mowy "scyzoryk"? Jakos scyzoryki lepiej wyglądają. I przy okazji, pochodzę z Kielc. ;) :twisted:
Exx
Opublikowano
widzialem ktoras z lepszych firm proponowala ustrojstwo w ktorym miales dwa warianty programu tj ECO i SPORT no i przez taki przenosny tester wgrywales sobie ktory Ci tam bedzie w danym czasie najbardziej odpowiadal. Fajne ustrojstwo :wink: Jak znajde to wkleje.

V-tech ma w ofercie coś takiego , ale zobacz na cenę ....

Chiptuning Łódź

Opublikowano

Zauważyłem cos co mnie niepokoi w moim aucie. Mianowicie gdy jadę slychac taki dziwny dźwięk. Pozatym, ze slychac opony, bo są to 225/40/r18 to jeszcze takie: "wuuuu...(sekunda ciszy) i znowu wuuuu... I znów cisza. Ale gdy zaczynam szybciej jechać to częściej slychac ten dźwięk, a jak wolniej to zadziej. Tak jakby cos na opinie było i tylko slychac jak sie na to nadejdzie. Ale sprawdziłem opony i nic nie ma. Mocniej objawilo sie to po wymianie wachacza prawego, cos tam w lewym zawieszeniu przednim. Martwi mnie to, żeby to nie był problem silnika, ale na jalowym biegu to nic nie slychac takiego.

I jeszcze jedno pytanie, czy to normalne, ze szarpie lekko na zimnym silniku.

Exx
Opublikowano

Ile kosztuje lozystko? To nie jest taki dźwięk, który slychac na zewnątrz. Tylko w kabinie...

Ja "szarpanie" rozumiem tak, ze jak ruszam na zimnym silniku, to muszę dodać wiecej gazu, bo szarpnie. I jeszcze jak na zimnym puszcze gaz to gwałtownie szarpnie, tak jakbym hamulec nacisnal.

Exx
Opublikowano

kobe witamy w BMW ( nie wnikając że to 320d ) :) .

Szukaj kogoś, kto z laptopem się z tobą przejedzie i Inpie zobaczy czy może "coś" koła nie blokuje (prędkość z czujników abs).

Wymiana gumek w zatartym tłoczku tańsza i prostsza niż łożysko.

Chociaż yoshi pewnie ma racje i będziesz miał większy wydatek :( .

Pozdrawiam