Skocz do zawartości

320D 150KM Kilka pytan po zakupie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
soft na forum jest dostępny dzięki użytkownikowi NERWUS ... tak dla ścisłości bo to on zarywał noce aby to wszystko działało !!!
Tak jak pisze TC sam korzystałem z tych opisów. Ja jedynie co, to umieściłem te programy w wirtualnych maszynach, aby działały na WIN7. A także na jednym serwerze, aby linki nie wygasały co chwilę.

... i chwała Mu [Nerwusowi] za to :modlitwa:

• Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Prawy wachacz caly kompletny, w lewym tylko jakies czesci, drozek kierowniczy lewy, cos tam naprawienie w przekladni i maglownica. Objawy, to stukania i taka zla zbierznosc, ze skali zabraklo na stacji diagnostycznej. Pozatym luzy w kierownicy i stukanie.

A na Mac OS X zadziala? Ja nie uzywam Windowsa w ogole.

Sprawdze dzisiaj czy mam webasto. Przypomnialo mi sie, ze mam cos wielkiego w tym schowku, bo nawet czasem rano jak odpale to przez kilka sekund paruje z niego.

Exx
Opublikowano
Sprawdze dzisiaj czy mam webasto. Przypomnialo mi sie, ze mam cos wielkiego w tym schowku, bo nawet czasem rano jak odpale to przez kilka sekund paruje z niego.

no to moze byc piecyk Webasto... jesli to jest TO, to musi byc na nim naklejka z napisem WEBASTO - najszybciej i najlatwiej :wink:

Opublikowano
przy sprawnym ( tzn. szczelnym połączeniu wszelkich przewodów) nie ma prawa na postoju nic lecieć do kabiny ponieważ przy uruchomionym webasto chodzi climatronic i zasysa powietrze z pod maski do wnętrza !!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

ogólnie webasto nie dymi tylko i wyłącznie przy starcie i przy wygaszaniu , też tak miałem dopóki nie wymieniłem komory spalania wraz ze sztyftem i teraz zero dymu !!! wcześniej ludzie nieraz przystawali i sprawdzali czy auto się nie pali :lol:

a w czym masz w audi czy bmw ?

Chiptuning Łódź

Opublikowano
w BMW... hehe :lol: no ja tez z poczatku myslalem ze cos mi sie jara pod autem, ale kurcze dopiero pozniej kiedy zaczalem sie tym interesowac to sie dowiedzialem ze tam jest wydech... czyli mowisz ze przyczyna tego jest ta komora... niedobrze, bo to duzy koszt :|
Opublikowano

Jak duży koszt?

Mam jeszcze małe pytanie. Mam to radyjko seryjne, z monochromatycznym wyswietlaczem i gps. I jak władze "komputer" to pokazuje mi dwa raporty spalania: 1 i 2. Jedno ma 5.8 a drugie 6,3. Dlaczego aż dwa?

Exx
Opublikowano
nowy ok 500-600 zł mam używkę sprawdzoną która nie dymi oddam za 100zł bo i tak leży ... ale jak rozbierasz webasto musisz mieć nowe uszczelki z serwisu webasto cena ok. 65 zł bo stare się rozpadną !!!

Chiptuning Łódź

Opublikowano
TC jesli mozesz to mi odpowiedz, czy to jest wlasnie webasto kiedy wsiade do auta i nie wlaczajc go tylko np wlacze na chwilke dmuchawy i od razu je wylacze to slychac tam z "kasety" klimatronika takie ciche jakby elektryczne bzyczenia, zecholenia cos w ten desen: zzzzyyyyyyyyyyyyyyyyyy... co to jest?? ta dodatkowa pompka czy co?? od razu sie przyznaje, ze temat dodatkowego ogrzewania itp sa mi obce :roll: :oops:
Opublikowano
Pytanie kolejne chłopaki, a'propos PSJ i samej techniki jazdy. Często gęsto jezdze sobie na 5biegu z obrotami 1500. Czy taka jazda może zaszkodzić mojemu samochodowi? Generalnie zastanawiam sie, przy jakich obrotach zmieniać bieg na wyższy? Czytałem o tym, ale co użytkownik, to inna teoria. Nie chciałbym, żeby cos sie zrypało. Od czasu do czasu depne do dna gazu, ale czasem zauważam, ze brak mu mocy aż nie wkreci sie na odpowiednie obroty. Wyczuwalna moc jest od 1800 powiedzmy, a jak jadę 1500, to chwile musi sie "podusic"... Polecacie zredukować bieg przed takim, depnieciem? Czy może jednak jeździć z wyższymi obrotami? Jak to u Was wyglada?
Exx
Opublikowano

lepiej zredukowac jak przyspieszasz. Jesli natomiast jedziesz sobie w trasie i masz na 5 biegu te 1.5 i tak utrzymujesz to sie cieszysz z niskiego spalania :)

Nie rob czegos w stylu ze masz powiedzmy mniej niz 1.5tys obrotow i chcesz przyspieszyc i gaz w podloge bo raz ze nie przyspieszysz a dwa ze dwumas nie lubi takiego czegos :)

tak jak piszesz, moc zaczyna sie od okolo 1.8tys i lepiej sie trzymac ponad te obroty jak przyspieszamy :)

szukam
Opublikowano

czyli generalnie, jechac sobie mogę te 1500, ale jak przyspieszyć chce to redukcja? ;)

Dziękuje bardzo za odpowiedz. ;)

(btw. Super pomoc, super ludzie, którzy nie denerwują sie na laikow, a pomagają.)

Exx
Opublikowano
Kuba tak jak napisalem wczesniej ten silnik wymaga regularnych batów, aby nie zapomnial jak ma jezdzic :lol: chodzi o VTG oraz ODME. Jak wyrzucisz katy to przyspieszenie zjedzie na nizsze obroty bo nie bedzie wyhamowywania wirnika turbiny przeciwcisnieniem spalin :8)
Opublikowano
Najgorsze co mozesz zrobic temu silnikowi to go zamulic. Jazda w trasie i po miescie bez wkrecania na obroty, zmiana biegor przy 2000 obr kiedy turbo nie zaskoczy to poczatki egzekucji tego motoru. Niektorzy tak szukaja oszczednosci w paliwie... pozniej o wydatkach na osprzet silnika nie wspomne.
Opublikowano

Ok... Pojezdzilem trochę i staram sie nie "dawać w palnik" zanim nie zagrzeje sie silnik. Jezdze w okolicach 2000-2200 obrotow. Zmieniam bieg przy 2500-3000 obrotow. Od czasu do czasu przycisne z deche tak jak polecaliscie.

Mam takie teoretyczne pytanie. Mianowicie, ja zatankowalem bak do pełna. Zalalem verve na Orlenie, weszło 58,6l. Tankowalem do pierwszego odbicia. (przy okazji słyszałem, ze nie można tankować juz po pierwszym odbiciu. Czy to prawda?). Zrobiłem juz 540km i zeszło połowa baku, może troszkę wiecej, bo wskazówka jest minimalnie niżej niż połowa. Czyli teoretycznie wyszło spalanie 5,9l. Komputer mi pokazuje, ze mogę zrobić jeszcze 530km. Co na pełnym baku daje około 1100km. Czy to możliwe, żeby w cyklu mieszanym tyle palił? Ja dojeżdżam do pracy około 15km, w tym 3km po mieście. Jak to u Was wyglada? Na ile prawdziwie pokazuje komputer kilometry "do przejechania"? Ile wy robicie na pełnym baku w mieście/trasie/mieszanym?

Czytałem trochę opini, ale jedni piszą, ze pali 5l a inni, ze 9l.

Tak podaje BMW-tech:

EU tryb pozamiejski: 4.50 l / 100 km

EU tryb miejski: 7.70 l / 100 km

EU zużycie paliwa tryb mieszany: 5.60 l / 100 km

Zasięg: 1125km

Exx
Opublikowano
Czyli możliwe jest takie spalanie jak u mnie? Podkreślam, ze jezdze ekonomicznie. 100km/h to max w trasie do pracy, i wiadomo pózniej miasto, to juz nie zależne odemnie.
Exx