Skocz do zawartości

SPALANIE 525d (2.0, 218KM x-drive)

poważny

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie to byłaby porażka przy 4 cylidrowym silniku. W takich warunkach co ty przeprowadziłeś, to jest spalanie mojej M54

Pozwolę się nie zgodzic z kolegą. Jakby ktoś wcześniej napisał że takich warunkach to auto tylko tyle pali to najprawdopodobniej bym zamówił 528xi a w związku z tym że wcześniejszy doniesienia krążyły w okolicach 12-14 l to padło na 525xd. NIe uważam że liczba cylindrów ma tu jakiekolwiek znaczenie w przeciwieństwie do tego czego pragnęliby posiadacze starszych egzemplarzy. Uważam że spalanie w 5er z xdrive, a więc samochodzie o jakieś 400 kilo cięższym od e46, i 245 konikami w okolicy 10l to bardzo przyzwoity wynik niezależnie od tego czy miałaby 4,6 czy 8 cylindrów.

To dopiero mój drugi post więc nie chcę wchodzić w mocną polemikę z wyjadaczami forum. Jestem jednak osobiście mile zaskoczony spalaniem w następujących powodów:

1. auto ma 245 koni

2. waży sporo

3. napęd na 4 koła.

Nie bardzo też wiem jaki wpływa ma liczba cylindrów na spalanie ale może się nie znam.

Przyznam się, że bałem się iż auto będzie paliło na trasie około 14 lub 15. Z tym obecnym spalaniem nie jest źle. Dodatkowo muszę napisać, iż jadąc na tempomacie 150 km/h spalanie chwilowe wynosiło około 10 l/100km. Wiał mocny boczny wiatr i jestem pewien, że normalnie można zejść w okolice 9,5 litra.

• Odpowiedzi 228
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

10l/100km na xDrive w automacie i tak ciężkim aucie to normalny/dobry wynik.

I nie mówcie że cylindry nie mają wpływu na spalanie, czymś je trzeba "zalać".

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Bo u Ciebie silnik przy normalnej jeździw wykorzystuje 30-40% potencjału, a tam 50-60%. Gdybyś cały czas pytał to też średnią miał byś o 1/1,5l większą.

Poza tym od jakiegoś czasu wiadomo, że różnice spalania między poszczególnymi silnikami w danym aucie nie są tak duże. Duże natomiast są różnice cen zakupu...

Fakt - u nas mamy chorą akcyze które to potęguje, ale za to nie mamy takich stawek ubezpieczeniowych i innych opłat uzależnionych od pojemności, segmentu itp.

Do sprzedania:

• Zasłużeni forumowicze
To może nie jest odpowiednie porównanie, ale kolega napisał, ze chwilowe spalanie przy 150 km/h miał 10 l. Ja swoim 530 d trasę Wrocław Katowice jadąc 150 -160 miałem średnie, nie chwilowe spalanie 6,5 l. Z tego dla mnie wynika, ze spalanie 528i nawet xd będzie dużo wyższe niż 530 d. Nic nowego nie odkryłem, dalej diesle spała 2/3tego co benzyna.

To może nie jest odpowiednie porównanie, ale kolega napisał, ze chwilowe spalanie przy 150 km/h miał 10 l. Ja swoim 530 d trasę Wrocław Katowice jadąc 150 -160 miałem średnie, nie chwilowe spalanie 6,5 l. Z tego dla mnie wynika, ze spalanie 528i nawet xd będzie dużo wyższe niż 530 d. Nic nowego nie odkryłem, dalej diesle spała 2/3tego co benzyna.

Moje poprzedni auto to E91 330D, które paliło na trasie około 7,5 litra a średnio max 8,5. Ale tu był diesel a to benzyna więc porównywać nie ma nawet po co.

Rzeczywiście :mad2: Tam pisze chwilowe, a ja myślałem że średnie ma 10l :wink:

A to że benzyna pali więcej od diesla to wszyscy wiemy i nikt temu nie przeczy. Niemniej jednak uważam że spalanie w granicach 10l to nie dużo na takie auto.

Do sprzedania:

Jazda tylko po warszawie spalanie 11,5. Myślę, ze jak sie skończą mrozy bedzie ok 10.

Bardzo dobry wynik. Zakładam że:

1. Garażujesz auto

2. Większość przebiegu to jednak nie ścisłe centrum Wwy a np. dojazdy do Wwy?

Jeśli nie to wynik wręcz rewelacyjny na tę masę i xD. No chyba że to wynik z komputera a realny jest jednak wyższy...

Te wcześniej opisane 10l/100km w trasie przy ok. 150-160km oznacza że przy równej i spokojnej jeździe 7-8l jest osiągalne jeśli zajdzie potrzeba.

Bardzo optymistycznie wyglądają te wyniki. Na moje 25kkm przebiegu rocznie właśnie w 528xi będę mierzył. Chyba że ... F30 ;-)

Jazda tylko po warszawie spalanie 11,5. Myślę, ze jak sie skończą mrozy bedzie ok 10.

Bardzo dobry wynik. Zakładam że:

1. Garażujesz auto

2. Większość przebiegu to jednak nie ścisłe centrum Wwy a np. dojazdy do Wwy?

Jeśli nie to wynik wręcz rewelacyjny na tę masę i xD. No chyba że to wynik z komputera a realny jest jednak wyższy...

Te wcześniej opisane 10l/100km w trasie przy ok. 150-160km oznacza że przy równej i spokojnej jeździe 7-8l jest osiągalne jeśli zajdzie potrzeba.

Bardzo optymistycznie wyglądają te wyniki. Na moje 25kkm przebiegu rocznie właśnie w 528xi będę mierzył. Chyba że ... F30 ;-)

Auto jest garażowane i bez x.

nie narzekam...nie przerażają mnie te cyferki, tylko pytam bo znajomy ma 530 i przy bardziej brutalnym traktowaniu, pali mu tyle samo co moja dwu-litrówka. Nie liczę na katalogowe 5,3 ale jeżdżąc cały dzień 520, czyli ten sam silnik ale w wersji 184KM bez x-drivu średnia była 6,3. U mnie obecnie 8,8l/100. 2,5 litra na napęd i 60KM? :shock:

dokładnie tyle pali 530, tak jak piszesz. ja po 4 latach mam średnie spalanie 8.9-9.1 przy ciężkiej nodze.

Muszę uzupełnić wcześniejsze dane po podróży, którą odbyłem w ubiegłą niedzielę. Trasa miała ponad 650 km z Katowic na narty do Austrii przez Czechy czyli w 80% autostrada. Na autostradzie średnia prędkość w okolicach 150 - 160 km/h a poza nią przepisowe około 60 do 80 km/h. Auto spaliło mi średnio 9,7 litra według wskazań komputera. Muszę stwierdzić, że takie cyfry wydają mi się bardzo przyzwoite. Parę lat temu miałem Opla Astrę o mocy 115 koni i paliła ona więcej niż BMW. Oczywiście spalanie wyższe niż poprzednie moje auto czyli E92 330d, które na tej samej trasie wypiło raptem 7,5 litra przy bardzo podobnej jeździe.

Jeśli to powyżej jest autostrada to ja się pytam gdzie ten postęp? :) Pacjent to E60 530d, też 218KM.

Porównujesz swojego diesla z benzyną 2L 245 PS ?

Wiadomo że diesel będzie mniej palił - za to więcej kosztował ( 3L - czyli o wiele więcej) ;-).

Jeśli to powyżej jest autostrada to ja się pytam gdzie ten postęp? :) Pacjent to E60 530d, też 218KM.

Spalanie dotyczy 528i xd a nie diesla. Miałem w życiu kilka benzyniaków i żaden z nich przy takiej jeździe nie palił tak mało biorąca pod uwagę wartości bezwzględne. Dodając masę auta i napęd na 4 koła to uważam, że wynik jest rewelacyjny.

A to sorki zasugerowałem się tytułem wątku. Jeśli to 528xi to rewelka. S-Max żony (240 KM, 2.0, dwusprzęgłowa skrzynia) koło 15/100 po mieście pali. 523i na trasie mnie palił tak ok. 10/100.

• Zasłużeni forumowicze
Witam. Dziś zrobiłem trasę Poznań - Katowice przez Łódź BMW 528i xd. Kupiony jako demo, 3000 przebiegu. Autostrada srednia 150 km/h, potem korki w Łodzi, gierkówka w tempie około 130-140 km/h. Średnie spalanie 9,8 l. Według mnie to wynik bardzo przyzwoity.

Dla mnie to byłaby porażka przy 4 cylidrowym silniku. W takich warunkach co ty przeprowadziłeś, to jest spalanie mojej M54. :shock:

Zent dobrym porównaniem była by moja e39 ma taki sam silnik co twoja ale pali 3l więcej masa,cx,automat robią swoje

Uważam że takie spalanie w 528i jest ok.

Ja mam 523i i przy podobnym traktowaniu w trasie z przejazdami przez miasto wyszła mi średnia 10.0.

Cykl mieszany trasa i miasto (centrum W-wy) wyszło mi 10,8-11.2.

Samochód mam od niedługiego czasu i zastanawiam się ile będzie przy jeździe tylko w mieście - obawiam się wyniku 15-17 :twisted:

Czy możliwe jest żeby komputer przekłamywał względem prawdziwego spalania?

Po wyjeździe ze stacji i jeździe na krótkim odcinku w mieście - samochód w miare rozgrzany - średnie spalanie komputer pokazywał 19 !!!

No wiem że musi :) spodziewałem się jednak że będą to okolice 15 tak średnio.

Ogólnie R6 to klasyk i cieszę się że przy ogólnym downsizingu się zdecydowałem na ten silnik bo niebawem będzie ciężko takiego wolnossaka kupić ;)