Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam

mam do wymiany świece żarową na 4 cylindrze. Jakiej marki świece polecacie? Bosch ?

Przy wymianie świec muszę zdjąć kolektor ssący, czy uszczelki też nalezy wymienić??

Czesc,

Ja wymienialem wszystkie swiece na Beru, jak masz mozliwosc to sprawdz pozostale swiece przy demontazu, bo tyle samo zachodu bedzie przy jednej jak i przy 4. Z tymi uszczelniaczami to nie wiem, pewnie zalezy od ich stanu i czy uszkodzone zostana np przy demontazu. Jak to nie jest problem finansowy dla Ciebie to wymien wszystko na nowe :)

Nie wiem czy w Twoim motorze sa klapki, jak tak to obowiazkowy check albo ich usuniecie

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44

Opublikowano

1. Jesli już wymieniasz swiece i sciągasz kolektor to wymień wszystkie, za jakiś czas moze spalić sie kolejna i znow sciąganie kolektora.

2. toeretycznie przy każdorazowym ściągnięciu kolektora powinno się uszczelki wymienić ale proponuje raczej sprawdzić ich stan, w razie potrzeby wymienić.

3. przy wykręcaniu świec proponuje użyć klucza dynamometrycznego dzialąjacego takze w lewo na odkrecanie. Jesli nie będziesz mogl samodzielnie odkrecić momentem do 30 Nm to zostawilbym swiece w spokoju i zlecił to warsztatowi, ryzyku ukreceine swiecy jest spore. U mnie 3 nie dały się odkrecić wiec umówilęm sie do mechanika.

4. górne śruby kolektora te przy okrąglych otworach (od strony odmy) dokrecać trzeba momentem 10 Nm, trzeba lekko z wyczuciem bo śruby są bardzo slabe i chętnie się zrywają.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Jasne że wymień wszystkie 4 szt, ja oddałem auto do serwisu Boscha i założyli świeczki Bosch ale gdybym robił to sam to kupiłbym Beru, jakość ta sama ale tańsze :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja miesiac temu wymienialem NGK zalozylem cena za 4 po rabatach ok 200zl nie pamietam dokladnie ,uszczeli tez kupilem od razu z reinza koszt ok 40zl 8 szt
Opublikowano
a co z tymi klapkami? usunąć je przy okazji?

czy nie bedzie to miało złego wpływu na dpf??jak to w końcu z tym jest?

Tutaj masz temat o klapkach, raczej wyczerpany:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=97723

Tam masz wszystkie za i przeciw + teorie + opinie uzytkownikow po usunieciu klapek. Decyzja nalezy do Ciebie.

Ja usunalem, przejechalem juz 30k, nie mam DPFa, wszystko ok.

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44

Opublikowano
Panowie jaki koszt wymiany swiec w 520d(chodzi mi o robocizne)

zalezy gdzie ale ok 200 PLN trzeba liczyc

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv