Skocz do zawartości

318i podczas skręcania wpada do kabiny zimne powietrze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jak w temacie. Zauważyłem, że gdy skręcam czy w lewo czy w prawo wpada mi do kabiny zimne powietrze z przodu. Ogrzewanie mam np. ustawione na 30 stopni czyli jest ciepło w aucie i nagle ten chłód. Czy coś to znaczy? Szykuje się jakaś naprawa? Co o tym sądzicie?

Dodam jeszcze coś, może to ma jakieś znaczenie ale zauważyłem coś takiego, że jak skręcę do oporu w lewo to lekko obroty spadają, jak puszczę kierownicę to delikatnie odbija i obroty podskakują z powrotem do góry i jak znowu dokręcę do oporu to znowu spadają...(kiedyś tak miałem w innym aucie i płynu do wspomagania brakowało) Pozdrawiam

Opublikowano
no to sprawdź ten płyn dla świętego spokoju. A wiesz którędy Ci wpada to powietrze? przez nawiewy czy bardziej koło drzwi, czy jakby przez deskę rozdzielczą ?
Opublikowano

Może po prostu masz na środkowym panelu - pomiędzy dwiema kratkami nawiewu pokrętło ustawione na zimne powietrze - i pomimo ustawienia ogrzewania będzie wtedy tymi dwiema kratkami wiało zimne. Kiedy skręcasz to jakby wpadasz twarzą w to powietrze które leci prosto z kratek - a kiedy jedziesz na wprost to go nie czujesz bo omija Twoją głowę.

Wytłumaczenie może wydać się banalne - ale już u kilku osób ten temat był przerabiany - i za każdym razem przegapiali teraz na jesień to pokrętło pomiędzy dwoma środkowymi nawiewami. Pokrętło ma dwa kolory - czerwony i niebieski.

Opublikowano
To tak, jeśli chodzi o pokrętło przy kratkach na środku jest oczywiście ustawione na max ciepłe. Dzisiaj specjalnie pozamykałem wszystkie wloty na desce rozdzielczej, i też to czuć tak jakby powietrze wpadało z przodu a dokładniej z pod nóg.
  • 1 rok później...
Opublikowano
A wiec panowie ja miałem takie akcje już w paru autach,W czasie jazdy skret w lewo lub prawo i jebniecie zimnym powietrzem z nawiewu.Kombinowałem na wszystkie strony i wyszło,że w nagrzewnicy siedzi trochę powietrza-w czasie skrętu poziom plynu(menisk)zmienia polożenie i nawiewa powietrze,które jest chłodniejsze.Pomaga dobre odpowietrzenie.U mnie tak było.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.
Opublikowano
Ja bym tu widział inną przyczynę ;) Powietrze w dolnej części kabiny jest zazwyczaj zdecydowanie zimniejsze niż to co leci z nawiewu. Jak zimne to i bardziej gęste i cięższe, w momencie bardziej gwałtownego skrętu to zimne powietrze przemieszcza się w kabinie ( jak woda w gwałtownie poruszonym akwarium czy garnku ) i my to najczęściej na policzkach odczuwamy, mamy wrażenie że skądś zawiało zimnym powietrzem. Nie szukałbym usterek bo ich po prostu nie ma, chyba że ktoś ma zniszczone uszczelki, krzywe drzwi lub krzywe auto ;) albo dziurawy nawiew :)
Opublikowano

też tak mam w E39 czasem. wydaje mi się że to zależy od tego jak są ustawione kratki nawiewu, gdzie wieją i przy skręcie masy powietrza się przemieszczają wewnątrz auta. nie znam innego logicznego wytłumaczenia :)

klapy nie mogą się bezwładnie otwierać jak ktoś pisał...

"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
też tak mam w E39 czasem. wydaje mi się że to zależy od tego jak są ustawione kratki nawiewu, gdzie wieją i przy skręcie masy powietrza się przemieszczają wewnątrz auta. nie znam innego logicznego wytłumaczenia :)

klapy nie mogą się bezwładnie otwierać jak ktoś pisał...

Mogą :D jeżeli mechanizm nastawny tych klap jest uszkodzony to właśnie będą latać i regulować powietrze jak będą chciały.

• 3 lata później...
Opublikowano
To czysta fizyka. Ciepłe powietrze jest lżejsze, więc przy skręcie w prawo zimne a zarazem ciężkie powietrze przemieszcza się w lewo a ciepłe w prawo i odwrotnie, skręt w lewo ciepłe powietrze w lewo a zimne w prawo. Siła odsrodkowa tu działa. Pokazał to kiedyś scifun na yt, test z balonem wypełnionym helem. Zauważyć to można w każdym aucie.
Opublikowano

Też to zauważyłem ale widzę że to jego pierwszy post i ładnie zaczął od pomocy w wyjaśnianiu problemu a nie od zadania głupiego pytania.

Dobry narybek bo stare wygi się wykruszają.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Hmmm powiem wam że też jak dobrze pamiętam tamtej zimy przykuło uwagę zimę powietrze tak właśnie jakby z dolnej części deski... Ale teraz nie kojarzę czy to miało miejsce cały czas, czy przy zakrętach. Było to najbardziej czuć gdy jeszcze auto temperatury nie osiągnęło i grzało na pół gwizdka. Niby dmuchało już z nawiewów lekko ciepłym, a momentami całkiem zimny powiew.