Skocz do zawartości

e91 320d pali prawie 10l/100km co robic ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety chyba się trzeba z tym pogodzić, moje zdziwienie tez bylo wielkie gdy e90 320d pokazało mi 8,7 średnio, gdzie tak samo użytkowane e46 330d pokazywalo na komputerze 7,5.

pozdrawiam

mariusz

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Tak ale w E46 komputer zaniża i to o litr albo i więcej. Ja dłuższy czas walczę z wysterowaniem komputera żeby dobrze pokazywał i jak na razie rozwiązania nie znalazłem.
Opublikowano
u mnie też tak było na początku że auto paliło "dużo" na poziomie 9-11 l (mierzone na podstawie tankowań a nie wskazań chociaż u mnie komputer zaniża o ok 0,2l) ale z niewiadomych mi powodów spalanie sukcesywnie spadało i teraz utrzymuje się od 7 l do max 8,5 l (trasa 6 l) może na początku zafascynowany nowym nabytkiem gaz był ciągle w podłodze ;) ja bym poczekał trochę i może spalanie "samo" spadnie ;) dystans jaki pokonuję każdego dnia to 4 km o godz 7 i 16 czyli największe korki a we Wrocławiu można czasami postać :P
Opublikowano
u mnie też tak było na początku że auto paliło "dużo" na poziomie 9-11 l (mierzone na podstawie tankowań a nie wskazań chociaż u mnie komputer zaniża o ok 0,2l) ale z niewiadomych mi powodów spalanie sukcesywnie spadało i teraz utrzymuje się od 7 l do max 8,5 l (trasa 6 l) może na początku zafascynowany nowym nabytkiem gaz był ciągle w podłodze ;) ja bym poczekał trochę i może spalanie "samo" spadnie ;) dystans jaki pokonuję każdego dnia to 4 km o godz 7 i 16 czyli największe korki a we Wrocławiu można czasami postać :P

Może DPF miałeś zapchany i musiałeś dobrze przepalić ?

A we Wrocławiu kirki są masakryczne, średnia prędkość w mieście na poziomie 25 km/h

Opublikowano
mi 320 w automacie w miescie pali ok 12 l , bo silnik niedogrzany i krótkie trasy.Natomiast na trasie 7-8 l bez wiekszego znaczenia czy szybko czy wolno (a wolno to u mnie 120 , oczywiście na autostradach heh ;) ) jak zacisnę zęby i wytrzymam przez jakiś czas 90-100 to pali 5-6 l.
Opublikowano

I w E9x tez wskaznik oszukuje. Spalanie na kompie 8.4, wyliczenie zasiegu na podstwawie tego spalania 720km

Rzeczywistosc: spalanie litr wyzsze i przebieg na baku niecale 650km

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
Witam, ostatnio zostalem wlascicielem pieknej bmw e91 320d dpf. Wszystko gra tylko martwi mnie spalanie tego auta i mysle, ze cos jest z nim nie tak. Po ponownym zatankowaniu wyszlo mi mniej wiecej tak jak na komputerze, 9,5 l. Cykl nie byl mieszany, jezdzilem tylko w miescie i bardzo spokojnie, z reguly sam a na dodatek nie mam jakis tam walcow bo kola przod tyl to 205. Czytalem, ze takie spalanie w cyklu miejskim maja 330 i to w automacie, a ja mimo tego zrobilem na pelnym baku niecale 600 km. Po podlaczeniu pod kompa byl blad przeplywomierza, po wykasowaniu juz sie w ogole nie pojawia. Prosze, jesli mozecie dac pare rozwiazan w ktorym kierunku isc, co moze przeczyscic, wymienic. Z gory dziekuje i pozdrawiam

W moim przypadku (mam 320d, DPF, po chipie) w miescie (Warszawa) tez pali ok 9 litrow. Zwróc uwagę że teraz jest już chłodniej, silnik się wolniej rozgrzewa, jeśli zmieniłeś opony to masz większe opory toczenia.... na mój gust to nie ma czym się za bardzo przejmować.

Opublikowano

a ile ma tak naprawdę palić w zimie i w mieście w dodatku...?

4 lirty...? - czy może 3,7 jak passat w "tdi" - przyzwyczaj się do takiego spalania..., mie tez na początku wydawało sie to niemożliwe, jednak tak jest po prostu - nie pękaj, albo zacznij wolniej jeździć - może zejdziesz o litr, może o dwa - przy dobrych wiatrach, jak nie masz ochoty na wolniejszą jazdę po prostu olej to i się przyzwyczaj.... - taki nasz los niestety.

Tak na marginesie pamiętam czasy gdzie tankowałem do Corrado ( VW ) - za 50 zł i robiłem nim 300 km - gdzie spalanie wychodziło około 14 litrów na mieście, ale te czasu do nas nie wrócą - a szkoda....

Opublikowano
Jak decydujemy się na nowszego diesla który ma silnik ok. 2.0 i moc ponad 150ps to trzeba się liczyć z większym spalaniem. Spalanie rzędu 8-9 litrów to teraz norma dla takich aut w mieście. Na trasie oczywiście można zejść do 6l. Ja przesiadłem się z golfa TDI AFN 90ps to się załamałem spalaniem ale w sumie jak wciskam gaz to wiem że auto przyspiesza :D a nie jedzie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

9 l w miescie to norma jak na ten silnik...Przejedz sie w trasie i wtedy zobacz jakie bedzie spalanie.

Ja mialem 1,7 CDI 90 PS i w miescie brało po 7,5-8 L, to chyba 163 konna jednostka moze spokojnie wziac 9-10 L przy jezdzie miejskiej na krotkich dystansach.

Opublikowano

Mi w cyklu mieszanym wychodzi 8,6. 710km na baku ( zalewazm zawsze 60l )

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

Jak spokojnie fruwam po mieście mieszczę się w 8,5 l. Staram się "nie odkręcać" za mocno gazu przy ruszaniu, mam w automacie dlatego puszczam hamulec na 2 sekundy potem delikatnie wciskam do 2k obrotów. Przyspieszam do 60 k/h i już się toczę do następnych świateł :)

To samo przy hamowaniu staram się nie heblować za bardzo tylko wydłużyć drogę hamowania (też gdzieś czytałem, że pobór jest większy przy dynamicznym heblu). Na światłach na stawiam na parku.

Przy automacie i krótkich przebiegach (głównie po mieście) uważam, że to przyzwoite spalanie, wcześniej dusiłem to miałem ~10 l. i zmądrzałem.

Też byłem przerażony jak weryfikowałem z odczytem z komputera (tam bez zmian wyświetla się 6,9 l. :):):)

W trasie pięknie się wozi - przy stałej prędkości (średnio 110-140) - potrafi łyknąć ~6l. dopiero auto dostaje "skrzydeł". Po mieście to średnia zabawa, przy dieselku - zapewne następna betka będzie w benzynie, brak DPF, porównywalne ceny paliwa itp...

• 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

dołożę swoje 5 groszy, bmw e91, koła 19 cali 245x35 czyli spore, spokojnie po mieście 40%, trasa 60% prędkość max 160 km/h i wyszło 8l, myślę że tylko po mieście wyjdzie minimum 9 litrów niestety .... opowieści że komuś pali w zimie po mieście 7 l/100 wg. mnie można włożyć między bajki, chyba że miasto rozległe bez korków :)

nie piszecie kto ma jaki silnik a to spora różnica M47 JAK U MNIE pali więcej jak N47

Edytowane przez Marina_Club
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

318 d e 91 manual- codziennie 8km do pracy i z powrotem też 8km żonka jeździ do tego weekendy i jakieś inne dłuższe trasy -, paliwo orlen verva wynik jest taki :

pierwsza rubryczka ilość litrów druga dystans trzecia średnie zużycie na zbiorniku

54 702 7,69

23,09 351 6,58

50,07 783 6,39

55,55 767 7,24

49,99 729 6,86

53 780 6,79

54,25 798 6,80

58,24 851 6,84

53,1 806 6,59

56,26 870 6,47

55,57 862 6,45

82,73 1312 6,31 (tu były zsumowane tankowania)

54,75 807 6,78

54,35 812 6,69

54,4 804 6,77

Srednio na przestrzeni 12 miesięcy wychodzi 6,68 l/100 km - komputer pokazuje 8,1 l/100 km

Opublikowano
Witam ppana oroszę sprawdzić sprzegło czy podczas jazdy obroty zgadzają się z osiąganą szybkośćią na spalanie też ma wpływ przebieg silnika i jego wydolność moja pali 5,2 do 6,8 zależy od długośći przebytej drogi poz
Opublikowano

mam 320d ed ze zredukowaną mocą 163KM trasy jakie robie to obowiązkowo codziennie 2,5km gaszenie potem odpalanie i znow 2,5 km + do tego 4-5x w tyg odcinki 12-13km gaszenie na kilka godzin odpalenie i powrot taki sam. Przy takiej jeździe pali 6-6,2l na kompie i wynik ten idealnie się pokrywa z tym wynikającym z dystrybutora. Na trasie bo od świeta takie robie czyli odcinki 50-70km + powrót jazda 90-120km/h spalanie spokojnie do 5l a na dłuższej trasie i przy nie przekraczaniu nigdzie 110km/h daje rade zejść 4,5 l.

Jazda nad morze czyli ode mnie 250km gdzie 120km autostrada (140-150km/h z powodu gestapo w samochodzie :cry2: ) + reszta trasy normalna jazda (do 110) komp pokazał 5,4l.

Przy dużym spalaniu polecam sprawdzenie termostatów. Trudno porównać miasto z miastem dla mnie miastem, może być moja mieścinka 17tys mieszkańców a dla kogo innego centrum Warszawy.

sprzedam skrzynie biegów na części od mojego n47.
Opublikowano
Moja żona ma średnie spalanie w320d asb od wiosny do teraz 4,9/100. Miasta toche, ale jazdy raczej do 50km

Czytałem Twoje wypowiedzi już kiedyś na temat spalania poniżej 5 w trybie mieszanym. Naprawdę nie wiem jak to robisz. Mam ed a i tak "średnio" takiego spalania nigdy nie osiagam. Chyba nie umiem jeździć choć próbowałem już strasznie emeryckiej jazdy i w trybie mieszanym zejście poniżej 5 jest kompletnie niemożliwe. Termostaty mam sprawne. U mnie średnia z 4 tys km jest chyba niecałe 6.

Jeżdże na Vervie z orlenu, choć jak czytam forum to zaczynam zastanawiać się czy zwykła ropa nie byłaby lepsza.

sprzedam skrzynie biegów na części od mojego n47.
Opublikowano
Jak pisałem to nie ja tylko żona. Mi w rybie mieszanym jedynka pali 6,5-7 z silnikiem 2,0 N47 204KM. Jestem w stanie zrobić niskie spalanie w trasie, ale nie w trybie mieszanym. Choć zaznaczam, że miasta za wiele w tym co jeździ żona nie ma. Może ze 30 procent maksymalnie, raczej mniej

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978