Skocz do zawartości

samopoziomujące się zawieszenie a wyższe opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Przymierzam się do zakupu nieco wyższych opon na tylnej osi i mam pytanie czy samopoziomujące nadwozie (Touring) nie będzie sztucznie obniżać zawieszenia, żeby poziom pozostał bez zmian?
Opublikowano
Sugerowane przez BMW to 225/50/17 a chcę założyć (tylko na tył) 225/55/17. Obcierać nic nie będzie to tył ale samopoziomowanie może próbować zniwelować różnicę poziomów. Nie wiem...
Opublikowano

Na zimę chcę trochę wyżej podnieść zawieszenie ale przede wszystkim chcę bardziej wytłumić wszystkie dziury i koleiny jakich na pewno przybędzie.

Odnośnie badania technicznego to nikt u nas nie wpisuje do dowodu rozmiaru opon więc nie ma problemu.

Opublikowano

Witam ......mysle ze nie jet to zgodne ze specyfikacja.

Aktywne zawieszenie żądzi sie swoimi prawami . trzeba odmierzyc od dolnej krawedzi felgi prz 16" - 588 mm, 17"- 608mma przy 18"- 618mm

Prznajmniej tak mowi INPA i TIS.

Potem trzeba nauczs sensor wysokosci tzw ABGLEICH .

I jest OK

POZDRAWIAM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sugerowane przez BMW to 225/50/17 a chcę założyć (tylko na tył) 225/55/17. Obcierać nic nie będzie to tył ale samopoziomowanie może próbować zniwelować różnicę poziomów. Nie wiem...

Musisz mieć taki sam profil na wszystkich 4 oponach bo inaczej wywali ci błąd złego ciśnienia w oponach.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czytałem kiedyś jak ktoś założył wyższe na tył to pojawił się komunikat o złym ciśnieniu w oponach bo czujniki ABS miały różne pomiary z ilości obrotowej kół, no ale skoro u Ciebie jest ok to może taka mała różnica nie spowoduje błędu.
Opublikowano
I jak wyskoczy że jest coś nie tak to trzeba zresetować i będzie dobrze, najlepiej od razu po zmianie opon i nie czekać aż wyskoczy komunikat.