Skocz do zawartości

Dziwna kontrolka nad oil service! Od czego ona jest???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzis rano wsiadłem do swojej bumki i po włączeniu zapłonu zauważyłem ze nad zielonymi kontrolkami od oilservice zapalili mi sie mała kontrolka przypominajaca tarcze zegara(jakby byla na nim godzina 9) Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem ale mam nadzieje ze bedziecie wiedzieli o co chodzi! Moje pytanie czy wiecie moze co to jest? do czego służy? i czemu mi sie zapalilo?Z góry wielkie dzięki!Pozdro

Opublikowano
Witam

Dzis rano wsiadłem do swojej bumki i po włączeniu zapłonu zauważyłem ze nad zielonymi kontrolkami od oilservice zapalili mi sie mała kontrolka przypominajaca tarcze zegara(jakby byla na nim godzina 9) Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem ale mam nadzieje ze bedziecie wiedzieli o co chodzi! Moje pytanie czy wiecie moze co to jest? do czego służy? i czemu mi sie zapalilo?Z góry wielkie dzięki!Pozdro

inspekcja...czas na mały przegląd samochodu.Wykasuj :mrgreen:

(chyba dobrze napisałem?)

a poza tym :search: :mrgreen:

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano
Mam bumke od 2 m-cy wiec dopiero sie ucze co i jak! Ale dzieki za odpowiedz! A powiedz czy to sie łaczy z oil servis bo mam jeszcze 3 zielone kwadraty wiec do wymiany jeszcze troche czasu jest! Moge z tym jezdzic?Czy czyms to grozi?
Opublikowano (edytowane)
Mam bumke od 2 m-cy wiec dopiero sie ucze co i jak! Ale dzieki za odpowiedz! A powiedz czy to sie łaczy z oil servis bo mam jeszcze 3 zielone kwadraty wiec do wymiany jeszcze troche czasu jest! Moge z tym jezdzic?Czy czyms to grozi?
oil serwis i inspekcja to dwie różne sprawy.Oil dotyczy wymieny oleju a inspekcja-że czas na przegląd, ja z tym symbolem jeździłem dośc długo..później pokasowałem przy wymianie oleju, za jednym zamachem więc zrobiłem wszystko.

[edit] naprawdę weź poszukaj na forum o tym, jest tego mnóstwo.Wpisz "inspekcja" itp i poczytaj.Te forum to kopalnia wiedzy. :roll2:

Edytowane przez De BMW

Opublikowano
oil serwis i inspekcja to dwie różne sprawy.Oil dotyczy wymieny oleju a inspekcja-że czas na przegląd, ja z tym symbolem jeździłem dośc długo..później pokasowałem przy wymianie oleju, za jednym zamachem więc zrobiłem wszystko.

No i to mi wlasnie chodzilo DeBmw wielkie dzieki :cool2: Tez poczekam do wymiany oleju i zgasze naraz :D Nie ma to jak dobre słowa speca :cool2: Pozdro

Opublikowano
symbol zegara w polaczeniu z inspection oznacza termin wymiany plynu hamulcowego

Tylko ze mi sie pali sam zegar :mrgreen:

zaraz zaraz...sam zegar? :modlitwa: sorrki kolego..jestem rokojarzony...myslałem że i inspekcja się zaświeciła!! SORKI (zmęczony jestem).Bo u mnie był symbol zegarka i inspekcja..jeszcze raz przepraszam, pokiźdało mnie się. :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Opublikowano
Tak sam zegar tylko zegar i zaraz jak wszystkie kontolki po zapłonie gasną to on tez gaśnie i wtedy juz mam czysciutko na liczniczku :D To co nie wiesz co to jest???
Opublikowano
Tak sam zegar tylko zegar i zaraz jak wszystkie kontolki po zapłonie gasną to on tez gaśnie i wtedy juz mam czysciutko na liczniczku :D To co nie wiesz co to jest???
No niestety kolego.Musisz poczekac jak ktoś napisze kto takie coś miał.

Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd. :modlitwa:

Opublikowano
No niestety kolego.Musisz poczekac jak ktoś napisze kto takie coś miał.

Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd. :modlitwa:

Spoko nic nie szkodzi!!! Poczekam moze ktoś mi wyjśni o co chodzi!!! Bo za bardzo nie wiem a nie chcialbym byc pozniej mile zaskoczony jakby cos odpukac :mad2: sie stalo :duh:

Opublikowano
Dokładnie tak jest napisane w instrukcji obsługi. (chyba bo mam po niemiecku ale cóś tam rozumiem :lol: ) Nie ma nigdzie mowy o samym symbolu zegarka. Najepiej zadzwoń do ASO. Swoją drogą widzę że mamy identyczne samochodziki :cool2:
Tomek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam u siebie zegary od compacta i też świeci sam zegarek i nie da się go wykasować.Skasowałem inspekcje i oilservice a zegarek nadal świeci i nie wiem od czego on jest.
Opublikowano

Otoz wyjasniam pojecia:

oilservice - czas na zmiane oleju - to wiedza wszyscy

inspection - czas na przeglad wynikajacy z przebiegu auta

zegarek - czas na przeglad roczny.

PS

zegarek powinien sie skasowac razem z inspekcja i oilservice tylko dosc dlugo trzeba zrobic zworke - jak oilservice zalozmy 3 sekundy to zegarek okolo 15 sekund

Pozdrawiam

Opublikowano
Dokładnie tak jest napisane w instrukcji obsługi. (chyba bo mam po niemiecku ale cóś tam rozumiem :lol: ) Nie ma nigdzie mowy o samym symbolu zegarka. Najepiej zadzwoń do ASO. Swoją drogą widzę że mamy identyczne samochodziki :cool2:

No faktycznie masz racje tez to wlasnie zuwazylem!Pozdro :cool2:

Centrino brawo wyszedles obronna reka z mojego problemu myslalem ze juz nikt mi nie wyjsni o co chodzi z tym zegarkiem :D Z gory wielkie dzieki! :modlitwa:

Opublikowano
Panowie ten zegareczek mowi nam o koniecznosci wymianu plynu hamulcowego a bylo o tym tutaj http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=121899&highlight=#121899

Zapala sie w danym czsie chyba co 3 lata i nie jest zalezna od przebiegu

pozdr

Wydaje mi sie ze ten zegareczek chyba nie jest od plynu hamulcowego! Dzis sprawdzalem stan w zbiorniku i jakosc i jest go tyle ile powinino byc ale jago jakosc jest jakby byl przedchwila wlany nowy swiezy( jest czysty krystalicznie i zloto przezroczysty jednym slowem igła) wiec chyba to nie to! Ale moze sie myle!!!

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nawet jeśli, to ta kontrolka jest bardziej "czasowa" niż jakościowa :wink:

Tzn. - na pewno nie sprawdza jakości tego płynu :wink:

Może ktoś zmienił całkiem niedawno i nie skasował kontrolki ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

GR No rozumiem twoje sugestie tylko ze ona mi sie zapalila wczoraj wiec nawet jakby zmienil i nie zgasil to kupujac autko ona by sie swiecila!

A z jakoscia to zle mnie zrozumiales jak sprawdzalem dzis rano plyn to dla mnie wygladal on jakby byl swiezo co nalany a mialem stycznosc z plynami wiec wiem czy jest zuzyty czy nie!Pozdro[/b]

• Członkowie klubu
Opublikowano
GR No rozumiem twoje sugestie tylko ze ona mi sie zapalila wczoraj wiec nawet jakby zmienil i nie zgasil to kupujac autko ona by sie swiecila!

A jak to wydedukowałeś ?

Ona ma się zapalić w określonym czasie, nie stanie, więc jak miała się zapalić dziś, to dlaczego uważasz, że powinna zrobić to wczoraj ? :roll:

A z jakoscia to zle mnie zrozumiales jak sprawdzalem dzis rano plyn to dla mnie wygladal on jakby byl swiezo co nalany a mialem stycznosc z plynami wiec wiem czy jest zuzyty czy nie!Pozdro[/b]

A właśnie, że dobrze zrozumiałem i obstaję przy swoim :8)

Skoro się znasz na płynach i wiesz, że jest jak nowy, to jest prawdopodobnie tak, jak napisałem - płyn zmieniony, kontrolka nie skasowana.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

A jak to wydedukowałeś ?

Ona ma się zapalić w określonym czasie, nie stanie, więc jak miała się zapalić dziś, to dlaczego uważasz, że powinna zrobić to wczoraj ? :roll:

A właśnie, że dobrze zrozumiałem i obstaję przy swoim :8)

Skoro się znasz na płynach i wiesz, że jest jak nowy, to jest prawdopodobnie tak, jak napisałem - płyn zmieniony, kontrolka nie skasowana.

Dalej sie nie rozumiemy! Kontrolka zapalila mi sie wczoraj! Autko mam od 3 m-cy i przez ten okres nic nie bylo robione ani wymieniane! Wiec jezeli twierdzisz ze ktos wymienil no to ok mogl to zrobic 3 mieisace temu to chyba raczej wtedy powinna sie ona zapalic a nie teraz!Nagle po wymianie na nowy zapalila sie po 3 miesacach! Troche jest to bezsensu! Przczytaj uwaznie jeszcze raz to zrozumiesz o co mi chodzi! Pozdro

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ja nic innego nie robię tylko czytam :mrgreen:

A Ty zdaje się tego nie robisz i dlatego nie rozumiesz dlaczego zapaliła Ci się kontrolka, choć wydaje Ci się, że płyn jest nowy.

OED z mojej strony, bo nie ma sensu...

pomyślnego wyjaśnienia problemu, który na forum powtórzony był kilka razy :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
To w takim razie to czytanie slabo ci idzie :mrgreen: Masz racje nie ma sensu dalej prowadzic tej konwersacji! Poczekam az ktos bardziej kompetentny sie wypowie na ten temat!Pozdro