Skocz do zawartości

318Ci Stukanie zimnego sinika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam miałem problem tego typu że na zimnym silniku był usłyszalny stukot silnikaa po przejechaniu 6 km zanikał i mechanik stwierdził że to stukanie jest spowodowane jakby trzecim wałem który odpowiada za vanosy bo gdy odłączył sterowanie do niego to żadnych stuków nie było ale za to spory spadek mocy nie wiem jak to się dokładnie nazywa ale mówił że sama część kosztuje 2500zł i mówił że on by sie nie podjoł wymiany jej i wątpi żeby ktoś inny sie tego podjoł poza ASO bo jest to ciężki temat, mam pytanie czy z tym można jezdzić czy to się rozleci ??? i spowoduje gorsze zniszczenia??? prosze koledzy o porade :( Edytowane przez boss2186
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Większość silników N42 ma ten sam problem co ty z tym systemem Valvetronic, niektórzy jeżdżą tak a inni mają dodatkowo problemy z mocą.
Opublikowano
Mam przebieg 104 tys ks serwisowa ma ostatni wpis przy 85 tys w pażdzierniku 2009 a ja posiadam samochód od grudnia 2010 i jak kupowałem byłem zielony i nie zwruciłem uwagi na ten objaw ale zrobiłem juz pare tys i nie odczuwam spadku mocy samochód naprawde jest zadbany i doinwestowny po za tą usterka i nie chciałbym go sprzedawać ale czy jazda z tym objawem nie jest wskazana ??? i tak jak napisaleś jest to n42
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam długo to trwało ale czekałem 3 tygodnie w kolejce do mechanika polecanego przez kolege. Okazało sie ze nic nie jest uszkodzone tylko trzeb raz na jakiś czas przegonić samochód w dłuszą trase tak od 50 do 100 km i wstawić mu w piec bo jak mechanik stwierdził to ma wpływ na ciśnienie oleju i wpompowuje odpowiednie ciśnienie dla tego jak go paliłem na zimnym silniku stukał aż wpompuje odpowiednim ciśnieniem olej i to by sie zgadzało, bo robie krutkie odcinki i olej nie zdązył sie wpompowac pod odpowidnim ciśnieniem. Ale jest to mechanik jakich mało świadczy o tym jakie samochody robi na podwurku stoi 30 samochodów połowa to x5, x3 a reszta to5 i 7 i to młode roczniki a jak widziałem na placu x6 to szacunek gorąco polecam sumieny i żetelny gość cena jak najbardziej adekwtna do robocizny :)