Skocz do zawartości

318i M43TUB19 Mata zajętości, mata grzewcza, rozrusznik.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzy pytania.

Czy matę zajętości można kupić w ASO (nie interesuje mnie emulator ani odłączenie układu)?

Czy istnieje możliwość wymiany wkładu grzewczego w fotelu pasażera (fotel skórzany, sterowanie manualne)???? Po tym jak rozebrałem poszycie fotela stwierdziłem że mata jest "zaszyta" pod skórą (trzeba pruć??) no i w ogóle czy jest owa mata dostępna w ASO. Ogrzewanie działa tylko wtedy kiedy usiądzie na fotelu porządna masa. Na "sucho" i przy filigranowym obciążeniu po naciśnięciu włącznika ogrzewania migną krótko dwie diody i tyle.

Sprawa ostatnia - zleciłem wymianę sprzęgła. Po w/w operacji zaczęły się jaja z rozrusznikiem - czasami a ostatnio coraz częściej po przekręceniu kluczyka słychać tylko że rozrusznik się obraca ale nie zazębia (nie słychać nawet żeby haratało po wieńcu koła zamachowego. Czysty zbieg okoliczności czy może coś takiego wystąpić przy wymianie sprzęgła (koło dwumasowe nie było odkręcane)?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ad.1 Tak, można kupić w ASO.

Ad.2 Matę grzewczą również można kupic w ASO

Ad.3 Raczej zbieg okoliczności.

Opublikowano

nie wiem czy nie musisz czasem wymienic z calym poszyciem. Pytaj tapicera jakiegos w okolicy.

Mozesz tez mate kupic uniwersalna albo z innego auta o takim ksztalcie (nawet z innego BMW) tylko musi ktos jeszcze podpowiedziec czy sterowanie poziomami grzania odbywa sie przy przycisku czy jest wbudowane w mate.

szukam
Opublikowano
Znalazłem to zanim napisałem tego posta. Prasowanie nic nie dało. Dlatego chce kupić mate. Pozostaje kwestia tego nieszczęsnego ogrzewania. Pan w Bawaria Motors twierdzi że nie ma w ofercie samej maty grzewczej. Po kiego zostało to zszyte razem ze skórą??? Dla zainteresowanych - mata zajętości 475PLN , siedzisko fotela w skórze (banan) 1890PLN. Ceny z BM Katowice.