Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam klopot z PDC a mianowicie zaczelo sie od...

kiedys zapomnialem zamknac dachu na noc i oczywiscie cala noc lalo jak ....Kilka kolejnych dni musialem uchylac szyby zeby to jakos wysuszyc itd.po kilku tyg.pojawil sie klopot z naglosnieniem(basy bardzo halasuja i czasem trzeszcza glosniki nigdy wczesniej tego nie bylo).Postanowilem wysuszyc samochod i zostawilem go na uruchomionym silniku chyba na 7 godz.z wlaczonym nadmuchem na cieple powietrze.Po tym czasie i po przejechaniu moze 5 kilometrow kiedy cofalem PDC juz nie dzialal.Zbieg okolicznosci?kontrolka od PDC tylko pulsuje.Jaka moze byc tego przyczyna czy moze ktos wie?

Opublikowano

Jeżeli kontrolka pulsuje to oznacza błąd w sterowniku, trzeba podłączyć i sprawdzić czy sterownik czy może tylko któryś z czujników ew na centralce jakieś zaśniedziałe styki od tej wody. Trzeba było klimatyzację włączyć ona osusza powietrze.

Jeżeli masz czujnik deszczu to można ustawić ncs'em żeby po wykryciu deszczu zamykał szyberdach.

Opublikowano
Da sie to tez ustawic w przypadku e93? :duh:
Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Rain Close from full open w module SHD (FZD) komenda REGENSCHLIESSEN na activ

Auto wipers have be on for this to work. Once it closes, you wont be able to re-open sunroof until car power down for about 10 minutes.

Rain Close Sunroof from Tilt SHD (FZD) REGENSCHLIESSENTILT

opis z e90 post. do e93 raczej nie podejdzie bo tam nie ma szyberdachu.

Sterownik PDC znajduje się w bagażniku po prawej stronie nad akumulatorem pod zdejmowalną osłoną.

Koledze proponuję wyjąć fotele wyjąc tunel i dywaniki osuszyć póki jest jeszcze pogoda wytrzeć wszystkie wiązki bo podejżewam ze tam jest problem.

Opublikowano

"lobo"dzieki za szybka odpowiedz,jesli chodzi o dywaniki to auto jest suche i nigdzie nie ma wilgoci po za tym ze zostala gdzies w wiazkach i jakis kostkach,gdyby ktos mial pod reka jakies fotki tego sterownika to prosze o wstawienie do tego tematu (tak dla pewnosci)

dzieki jeszcze raz

Opublikowano
dzis sprawdzilem tylne sensory w sposob ktory wyczytalem na forum(na sluch)okazalo sie ze jeden sensor nie dziala,czy to moze byc powod ze przednie tez nic nie pokazuja?jak nie to w jaki sposob sprawdzic przednie?i czy po wymianie zniknie blad na desce,czy trzeba wykasowac blad podlaczajac do kompa?czy ma ktos z Was jakies fotki i dokladne objasnienia co do wymiany tych sensorow?
Opublikowano
Jeśli nie działa jeden sensor to nie będzie działać cały system, niestety przód z tyłem jest połączony, można na chwile wykasować błędy DIS i sprawdzić poszczególne strony i określi który dokładnie czujnik jest walnięty.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dopadło i mnie.

INPA:

9E35 Fehlerort: Wanderleitungen HML

Signal or value above threshold

Test conditions fulfilled

Error present now and already stored

Error would cause a warning lamp to light up

Error code: 9E 35 E1 01 65 8F 02

Zanlazłem coś takiego: 0x0C619E35 9E35 Transducer lines, rear centre left

I tu pytanie co dalej? Wymiana tej czujki czy wiązka do niej padła jak mam to czytać?

arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano
kiedys juz pisalem-jest to gdzies na forum,u mnie przetarł sie jeden przewód z wiazki od czujników pdc,jeden czujnik nie dzialal-domowym sposobem na sluch zlokalizowalem który-zdjecie zderzaka i usterka na wierzchu :lol: ,wystarczylo tylko polutowac przetarty przewód i pdc znowu dziala i tak do dzis,przewód zostal przetarty poniewaz tak podejrzewam,poprzedni wlasciciel zciagal zderzak(wymiana zarówki halogen) i przy zakladaniu zderzaka przewód zostal przyskrzyniony-kilka tysiecy km i padł :duh: na szczescie naprawa koszt zerowy tylko troche czasu :mrgreen:
icon4.png
Opublikowano
kiedys juz pisalem-jest to gdzies na forum,u mnie przetarł sie jeden przewód z wiazki od czujników pdc,jeden czujnik nie dzialal-domowym sposobem na sluch zlokalizowalem który-zdjecie zderzaka i usterka na wierzchu :lol: ,wystarczylo tylko polutowac przetarty przewód i pdc znowu dziala i tak do dzis,przewód zostal przetarty poniewaz tak podejrzewam,poprzedni wlasciciel zciagal zderzak(wymiana zarówki halogen) i przy zakladaniu zderzaka przewód zostal przyskrzyniony-kilka tysiecy km i padł :duh: na szczescie naprawa koszt zerowy tylko troche czasu :mrgreen:

Przewertowałem całe forum w tym temacie, chodzio mi o to czy po tym błędzie można jednoznacznie określić czy to przewód czy czujka dodam jeszcze, że czasem PDC zadziała z wyłączeniem czujki centralnej lewej ale w większości wywala błąd całego PDC.

arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano

Przewertowałem całe forum w tym temacie, chodzio mi o to czy po tym błędzie można jednoznacznie określić czy to przewód czy czujka dodam jeszcze, że czasem PDC zadziała z wyłączeniem czujki centralnej lewej ale w większości wywala błąd całego PDC.

Obstawiam wiazke-u mnie tez tak bylo,ze dzialal na chwile potem nie az padl :mad2:

icon4.png
Opublikowano
Dopadło i mnie.

INPA:

9E35 Fehlerort: Wanderleitungen HML

Signal or value above threshold

Test conditions fulfilled

Error present now and already stored

Error would cause a warning lamp to light up

Error code: 9E 35 E1 01 65 8F 02

Zanlazłem coś takiego: 0x0C619E35 9E35 Transducer lines, rear centre left

I tu pytanie co dalej? Wymiana tej czujki czy wiązka do niej padła jak mam to czytać?

Okazało się, że jednak sensor - wymiana sensora tylnego centralnego lewego pomogła i nawet obeszło się bez demontażu zderzaka,do czujek centralnych z tyłu jest całkiem niezły dostęp. Czas zabiegu 5 minut :lol:

Dzięki za rady :cool2:

arti200. Pozdrawiam!